Aardappelsalade

aardappelsalade kartoffelsalat miss foodie

Gisteren had Miss Foodie een Window of Opportunity. Met Man en Little Foodies veilig op vakantiebestemming had ik het rijk voor mezelf. Enige nadeel is wel dat ik hier ben vanwege werk dus uitgebreid koken zat er niet in. Omdat ook het “Miss Foodie Eet”-hoekje van m’n blog nog nodig gevuld moet worden besloot ik om een nieuwe hot-spot in Utrecht te bezoeken; Kartoffel. Alleen de naam doet me al genieten. Ik koester namelijk fijne herinneringen aan de überduitse Kartoffel-salat met bratwurst. Een kleine 20 jaar geleden startte ik m’n carrière bij een groot Nederlands reclamebureau waar speciaal voor onze lunch een Duitse dame – ook nog eens Hildegard (!) genoemd – was aangesteld. ’s Ochtends voor 9 uur vulde je op een briefje je lunchwensen in en Hildegard deed de rest. Het was destijds zo ongeveer de eerste Montignac-golf dus de salades waren niet aan te slepen. Ik geloof ook dat ik in die jaren voor het eerst met Weight Watchers begon, those were the days…

Kortom… Hildegard zorgde iedere dag goed voor ons, maar zo eens in de 2 weken was alles anders. Als je het pand binnen kwam hoorde je het al gonzen over de gang. “Bratwurst-mit-kartoffelsalat-dag!”. Aardappelsalade dus met de allerlekkerste, allervetste, sappige braadworst die je je voor kunt stellen. Het spreekt voor zich dat er op zo’n dag maar weinig die-hards aan de groene salade gingen…

Aardappelsalade

Zo ongeveer met die fantastische herinnering aan aardappelsalade ging ik dus op pad… om er voor de deur achter te komen dat de tent wegens verbouwing alweer een paar weken dicht is! Nu heeft Miss Foodie één akelig karaktertrekje en dat is dat als ik iets in m’n hoofd heb, het ook gewoon moet gebeuren. Kartoffelsalad ging er dus komen, of aardappelsalade, of potatoe-salad, hoe je het beestje ook wilt noemen. Dan tóch maar de super in, aardappeltjes koken en mayo klutsen. Ook zo gebeurd trouwens. Alleen die bratwurst… die had de super vanavond niet… Ook niet erg want met de basis in je achterhoofd kun je er werkelijk iedere variatie op verzinnen, bij mij werd dat droge worst en komkommer maar zalm, gekookt ei, haricots verts, tonijn, augurkjes zijn ook allemaal goede vrienden van deze salade!

Aardappelsalade (Kartoffelsalat)
Print
  1. 750 gram echt lekkere vastkokende aardappeltjes, ik nam Opperdoes, velletje eraf geschrapt
  1. 1 eidooier
  2. 1 tl fijne mosterd
  3. 1/4 tl fijn zout
  4. 2 eetlepels citroensap
  5. 150-250 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  6. Of anders gewoon een paar eetlepels mayonaise uit een pot
  7. 2 flinke eetlepels griekse yoghurt
  8. een paar eetlepels fijngehakte bieslook
  9. 1/2 tl fijne mosterd
  10. 1/2 komkommer in blokjes
  11. 1/2 droge worst in dunne plakjes
  1. Kook de geschrapte aardappelen ongeveer 20 minuten. Giet af en spoel met koud water. Maak de mayonaise (of pak een paar eetlepels uit een pot).
  2. Voor de mayonaise: klop de dooier, mosterd, zout en citroensap mooi egaal en voeg er in een heel dun straaltje wat olie aan toe terwijl je blijft kloppen met een garde. Voeg pas weer nieuwe olie toe als de vorige olie helemaal is opgenomen. Voeg zo steeds meer olie toe tot de saus op mayo lijkt en naar mayo smaakt, that's it!
  3. Neem nu een paar eetlepels mayo, doe er de yoghurt en de bieslook bij en breng op smaak met zout en mosterd. Roer de dressing door de nog lauwe aardappelen, voeg de plakjes worst toe en val aan! Idealiter eet je er een echte dikke bratwurst bij...
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

One thought on “Aardappelsalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *