Bananenbrood Rens Kroes

recept bananenbrood rens kroes met miss foodies twist

 

Een paar maanden geleden sloot Miss Foodie zich samen met een gezelschap enthousiastelingen op in een boerenschuur in het Westland voor een weekend “Puur koken”. Wat je je daarbij voor moet stellen is koken zonder geraffineerde bloem, suiker en melkproducten. Ik ging er heen om wat ideetjes op te doen voor melkvrije gerechten omdat hier een Little Foodie rondloopt die een knoop in zijn darmen krijgt van lactose. Zonder bloem en zonder suiker is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar voor een echte foodienista onbegonnen werk. Maar omdat een beetje minder natuurlijk nooit kwaad kan zat ik dus in die boerenschuur.

Gelukkig hielden de andere deelnemers ook echt van eten dus mijn grootste angst “tussen de alles-mijdende-tariërs als enige foodie worden aangevallen omdat alles wat je eet vreselijk verkeerd is” kwam gelukkig niet uit. De meesten waren vooral aanhanger van de 80-20 regel. 80% eet je “puur” en 20% eet je gewoon alles. Het moet wel een beetje haalbaar blijven. Het werd zomaar een zalig weekend met zelf een beetje yoga en… nee, dat is definitief niet mijn ding!

recensie powerfood Rens Kroes Miss FoodieNa dat weekend ging Miss dus heel voorzichtig op de pure toer en toen ik het kookboek “Power Food” van Rens Kroes kreeg deed ik af en toe een stapje verder. Omdat we zo gewend zijn aan bloem, suiker en melk helpt het enorm om wat inspiratie op te doen hoe het allemaal anders kan. En anders kán het! De bloem die wij zo vaak gebruiken kan heel makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld boekweitmeel, amandelmeel, kokosmeel of havermout. Zoeten doe je met vruchten, honing, agavesiroop of ahornsiroop en in plaats van melk gebruik je kokosmelk, rijstmelk of notenmelk. Easy does it. Je moet er alleen even op gewezen worden.

Klinkt nu al goed toch? Ik kon maar heel moeilijk kiezen. De osawacake vol met noten en gedroogde vruchten? De wraps met kip-kerriesalade? Breakfast cake? Zelfgemaakte chocoladepasta. Het klinkt allemaal echt niet als afzien. Niet zo vreemd dus dat Rens via social media al een enorme fanclub heeft. Vaak jonge meiden die er graag uitzien zoals Rens. Helemaal prima toch? Als dat een ingang is om jongeren een healthy lifestyle aan te meten ben ik ook fan! Als je jong leert dat er alternatieven zijn voor bloem, suiker en melk staat er binnenkort misschien een hele nieuwe food-generatie op. Hoe mooi zou dat zijn?

Bananenbrood Rens Kroes dus!

Toch gaat het Miss Foodie te ver om het lichaam van Rens na te streven. Ik doe het wat rustiger aan, maakte dit bananenbrood, voegde frambozen toe, vergat prompt de eieren in het beslag maar genoot daarna toch met volle teugen van het resultaat. En ik zweer het je; ik voel me nu al gezonder! Of dan toch in ieder geval minder ongezond…

Wil je ook meer op de gezonde tour? Kijk dan eens bij mijn andere gezonde recepten op foodiemoods!

 

 

Bananenbrood van Rens Kroes met Miss Foodies twist
Zo lekker dat je bijna niet gelooft dat je heel gezond bezig bent...
Print
  1. 200 gram boekweitmeel
  2. 2 tl wijnsteenbakpoeder (of bakpoeder maar da's minder gezond)
  3. 1 tl vanille-extract
  4. 150 gram frambozen
  5. 3 bananen
  6. snufje zout
  7. 1 el kokosolie
  8. (volgens Rens ook 3 eieren toevoegen, Miss Foodie vergat dat!)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer 60 gram van de frambozen met de bananen en vanillepoeder. Voeg de overige ingrediënten toe behalve de kokosolie en meng goed.
  2. Vet een bakvorm in met de kokosolie en doe er het beslag in. Bak ongeveer 45 minuten in de oven en smullen maar! Na twee nachten in de koelkast is dit brood kennelijk nog smeuïger maar zo lang kon ik echt niet wachten!
Adapted from Rens Kroes
Adapted from Rens Kroes
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

9 thoughts on “Bananenbrood Rens Kroes

  1. Nee Meyke, nog niet. En eigenlijk weet ik ook niet of ik het nog met ei ga proberen. Deze was namelijk heel erg lekker en ben bang dat er dan een eier-smaak bij komt. Eigenlijk is hij zo voor mij perfect!

  2. Voor jou geen yoga bootcamp dus?
    Ik ben ook meer (pseudo-)granen gaan gebruiken in zoet en hartig, in plaats van altijd weer tarwe. Want ik geloof erin dat zo gevarieerd mogelijk eten goed voor je is.

  3. Nope Antoinette! Zowel “yoga” als “bootcamp” bezorgen me rode vlekken. Een beetje gezond eten vind ik veel prettiger en de afwisseling is toch gewoon lekker? Ik ben bijvoorbeeld dol op de smaak van boekweit bijvoorbeeld, daar staat al een blogpost over in de planning 😉

  4. Hoi Margreet,
    Heb net het boek er nog even op nageslagen maar er staat echt geen suiker in. De bananen geven het bananenbrood de zoetigheid maar een echte zoete cake is het natuurlijk niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *