Biologisch altijd beter?

rabarber ontbijt recept miss foodie

Biologisch altijd beter?

Wat hebben de kippen van Rondeel en de tomaten van kwekerij Osdorp met elkaar gemeen? Ze zijn allebei niet biologisch. Is dat erg? Is biologisch altijd beter? Dat vertel ik je zo. Rondeel en kwekerij Osdorp hebben nog meer overeenkomsten. Ze leveren beiden versproducten aan La Place en op uitnodiging van hen ging ik vorige week een kijkje nemen achter de schermen bij deze bedrijven.

Rondeel

Om 9 uur spraken we af bij station RAI Amsterdam om vandaar uit naar Rondeel te lopen. Te lopen? Ja dus! Want letterlijk pal achter het treinstation staat een mini-Rondeel. Zeg maar een showroom voor de Amsterdamse Chickies! Prachtige dames zijn het, kijk maar…

Rondeel kippen Miss Foodie biologisch altijd beter

Wat opvalt is dat de kippen niet als kippen zonder kop door het hok rennen maar juist heel knus en rustig rond keuvelen. Ze hebben het er kennelijk fijn! En precies dát is het uitgangspunt van Rondeel. Het kippenwelzijn staat voorop. Na de enorme uitbraak van vogelgriep in 2003 is men, in nauwe samenwerking met de landbouwuniversiteit Wageningen, op zoek gegaan naar een zo diervriendelijke manier om legkippen te houden die tevens bescherming zou bieden tegen besmetting met vogelgriep. Geen vrije uitloop dus en dat klinkt sneu! Maar wat blijkt? Omdat de kip een prooidier is, is ze helemaal geen liefhebber van al dat open en vrij buiten lopen. Ja, een paar durfals zijn er altijd maar het merendeel houdt het liever beschut, lekker knus bij elkaar. Het voer is niet biologisch. Het voer bevat wel veel granen en mais en de soja is kinderarbeidvrij, niet genetisch gemodificeerd en duurzaam (er wordt gegarandeerd niet voor ontbost bijvoorbeeld). De kippen krijgen bovendien nooit preventief antibiotica toegediend. Ook mogen de dames hun mooie snaveltjes houden, er is uiteraard een pikorde maar omdat er ruimte genoeg is hoeven ze elkaar niet dood te pikken. Dus; geen biologisch keurmerk maar als je het achterliggende verhaal kent heb ik daar persoonlijk geen problemen mee!

Nog wat leuke weetjes: Kippen zijn gek op rood! Ik zie het – nog te bouwen – hennetjeshuis bij Miss Foodie in de achtertuin al voor me…

Wist je dat ze bij La Place iedere dag bijna 12.500 eieren koken en pellen? Daar komen alle rauwe eieren voor het gebak nog bij…

Kwekerij Osdorp

De volgende stop was kwekerij Osdorp. Hoezo, geen voedselproductie in de stad? Hier worden aubergines, paprika’s en tomaten gekweekt zover het oog reikt! En dat is ver….

tomaten kwekerij osdorp miss foodie

Ook kwekerij Osdorp is een verhaal apart. In 2009 begonnen Jeroen Rijpkema en Jeroen Klaassen in een oude vervallen rozenkwekerij hun groentenkwekerij. Op zich geen bijster bijzonder verhaal, ware het niet dat zij de kwekerij combineren met een dagbesteding voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Iedere ochtend rijden 11 busjes langs 60 opstapplekken in Amsterdam om mensen die dat willen mee te nemen naar de kas van de kwekerij. Vaak zijn dat daklozen, verslaafden en/of psychiatrisch patiënten. Tijdens de werkdag van 9 tot 3 kunnen zij in de kwekerij werken naar kunnen. Het is er sowieso droog, gezellig, er is koffie, lunch en mogelijkheid om een gezonde avondmaaltijd mee te nemen. Uiteraard verdienen ze er ook iets mee. Er wordt zelfs lesgegeven, bijvoorbeeld Nederlands door Taal op Maat. Wat mij persoonlijk opviel was dat de professionele kwekerij eigenlijk een hele natuurlijke en prettige werkplek was en er heel respectvol met elkaar wordt samengewerkt. Voor een kijkje in de keuken: de Facebookpagina van de kwekerij geeft een mooi beeld! Om de produktie te waarborgen heeft de kwekerij ook een aantal “vaste” werknemers in dienst. Toen wij er waren was net het vakantiegeld gestort en dan is het rustig in de kwekerij…

Net niet biologisch

Maar dan heb je dus een prachtige kas, mooie planten, je bestrijdt de plagen zo veel mogelijk natuurlijk en maakt voor de verwarming gebruik van zonne-energie. Toch mag deze kweker zich niet biologisch noemen. Daarvoor moet je namelijk op de volle grond telen en voor kwekerij Osdorp is dat geen optie. Ga maar na; de grond in Osdorp verdient geen schoonheidsprijs voor reinheid, zelfs het slootwater gebruikt de kweker liever niet. Daarnaast bevat de grond zo vreselijk veel onkruidzaden dat je alleen nog bezig zou zijn het onkruid te bestrijden. Er wordt dus op kokos gekweekt en dat lijkt mij persoonlijk een betere oplossing dan die biologische volle grond. Kwekerij Osdorp heeft zijn pijlen gericht op het certificaat van USDA Organic, wellicht in de toekomst dus toch een groen keurmerk maar wat mij betreft zijn ze nu ook al groen genoeg! 

Is bio eigenlijk altijd logisch?

De moraal van dit verhaal? Staar je niet blind op de term biologisch! Het is namelijk niet altijd de beste optie. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Gaat het om smaak? Gaat het om efficiency? Gaat het om duurzaam? Gaat het om sociaal ondernemen? Ieder verhaal kent meerdere kanten en het kan geen kwaad je daar eens in te verdiepen. Ik ben blij dat La Place dat doet en mij de kans heeft gegeven daar ook op een andere manier naar te kijken. La Place krijgt punten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen wat mij betreft en ook punten voor hun website!

Oh ja… en ook punten voor hun goodiebag want daarin zat een flinke bos rabarber! Sorry lezers… wéér een rabarberrecept. Wanhoop niet; het seizoen is zó weer voorbij!!!

Gebakken havermout met rabarber en rood fruit
Een quick-quick-slow ontbijtje. Even je bed uit om dit ontbijtje in de oven te schuiven. Terug je bed in om je daarna weer te laten wekken door de heerlijke geuren uit de keuken!
Print
  1. 1 eetlepel kokosolie
  2. 200 gram rode raberberstengels in stukken van 2 centimeter
  3. 250 gram rood fruit (bijvoorbeeld uit de vriezer)
  4. 2 eetlepels suiker (gezonde of ongezonde variant, it's up to you!)
  5. 175 gram havermout
  6. 1/2 tl vanillepoeder (gemalen vanillestokjes) of 1/2 tl versgemalen kardemom
  7. 1 tl bakpoeder
  8. snufje zout
  9. 2 eieren
  10. 500 ml notenmelk (ik vind zelf de kokos-variant helemaal top in dit recept!)
  11. 60 ml ahornsiroop (of honing of agavesiroop)
  12. 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
  13. 150 gram gemengde ongezouten noten (hazelnoten, walnoten, pompoenpitten etc)
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met de kokosolie en leg er het fruit in, bestrooi met de suiker.
  2. Meng dan havermout, bakpoeder, vanille/kardemom en zout door elkaar in een flinke kom. Klop in een mengbeker de eieren los met de melk.
  3. Schep het havermoutmengsel over het fruit en schenk daar het eiermengsel over. Meng dan in de lege kom de appelstroop, de kokosolie en de noten goed door elkaar. Strooi deze toplaag over je ontbijtje en zet 3 kwartier in de oven. Check of de middenlaag van havermout met ei niet te vochtig is, als dat zo is dan moet het wat langer. De toplaag wordt lekker bruin en crunchy!
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Biologisch altijd beter?

  1. Leuk dat de kippen geen genetisch gemanipuleerde soja krijgen maar hoe zit het dan met de mais en tarwe? Die zijn nml ook zwaar gemanipuleerd.

    MVG

  2. Beste Clo,
    Dat hoeft natuurlijk niet per definitie. Gelukkig zijn er ook nog niet-gemanipuleerde varianten. Als de soja niet genetisch gemanipuleerd is verwacht ik niet dat de mais en tarwe dat wel is 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *