Dal recept met knapperig zoete aardappel en snelle kokoschutney

recept dal met knapperig zoete aardappel en kokoschutney Miss Foodie

DAL RECEPT

“Antivries voor winterse dagen”, dat zou een betere titel zijn voor deze hartverwarmende dal met pittige kruiden, kokos en linzen. Dit dal recept is een heel welkom maaltje bij kou, nattigheid en allerhande andere ellende. Zoals nu. Fijn uit een kommetje, worden je handen ook meteen warm.

Indirect hebben we deze menselijke antivries aan Jamie Oliver te danken en zijn Fifteen-project. Daar raakte Anna Jones namelijk als een van de eerste leerlingen aan het koken, deed daarna ervaring op in restaurantkeukens, ging zelf recepten bedenken, ging en passant ook nog even foodstylen en toen was daar haar eerste kookboek “A modern way to eat”. Nu ook in het Nederlands vertaald (Een nieuwe kijk op Eten, door Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059565371) en wat is ze daar trots op!

dal recept Anna Jones miss foodieTijdens de boeklanceringslunch bij Fifteen in Amsterdam was ze stralend middelpunt en vertelde honderduit over haar passie voor het “nieuwe koken”. Dat nieuwe koken van Anna draait vooral om voedzaam eten waar je je prettig van en bij voelt en is eigenlijk niet zo heel erg nieuw want er verschijnen nogal wat kookboeken met gerechten waar hetzelfde thema centraal staat. Wat voor mij wel nieuw was, was haar fijne structuur om een gerecht op te bouwen (kies hoofdingrediënt + kies bereidingsvorm + kies belangrijke bijrol + kies een accent + kies een extra smaakje + kies kruiden + kies iets krokants + breng op smaak). Heel handig want die werkwijze levert je steeds weer nieuwe, verrassende gerechten op. Laag over laag, net als een mooi schilderij.

Tijdens de lunch vroeg ik Anna naar haar favoriete gerecht maar daar gaf ze, heel wijs, geen antwoord op. Nou, ik wel hoor Anna! Je dal recept met knapperig zoete aardappel en snelle kokoschutney is mijn absolute winnaar! Daar ga ik deze winter nog heel veel plezier van hebben.

 

Dal met knapperig zoete aardappel en snelle kokoschutney
Instant antivries-recept voor barre winterdagen! De geur van kokos en de verwarmende specerijen warmen je binnen no-time weer op.
Print
  1. Voor de zoete aardappels
  2. 2 zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1,5 cm
  3. zeezout en versgemalen peper
  4. 1 tl komijnzaad
  5. 1/2 tl venkelzaad
  6. olijfolie
  7. Voor de dal
  8. 1 eetlepel kokosolie (of een neutrale olie)
  9. 2 fijngehakte teentjes knoflook
  10. een stuk gemberwortel zo groot als je duim, geschild en gehakt
  11. 1 fijngehakte groene peper (haal de pitjes eruit als je niet van heel scherp houdt)
  12. 1 fijngesneden rode ui
  13. 1 tl komijnzaad
  14. 1 tl korianderzaad
  15. 1 tl kurkuma
  16. 1 tl kaneel
  17. 200 gram rode linzen
  18. 400 ml kokosmelk (1 blik)
  19. 4 dl groentenbouillon
  20. Voor de kokoschutney
  21. 50 gram geraspte kokos
  22. 1 tl. mosterdzaad
  23. 10 blaadjes thaise basilicum (ik heb die gedroogd van "Blue Elephant", te koop bij de toko)
  24. 1 tl kokosolie (of neutrale olie)
  25. 20 gram gemberwortel, geraspt
  26. 1 fijngehakte rode peper (haal de zaadjes eruit als je niet van erg scherp houdt)
  1. Verhit de oven tot 220 graden en doe alle ingrediënten voor de zoete aardappelstukjes in een braadslee. Hussel goed door en zet de braadslee 25 minuten in de hete oven. Roer af en toe even om om de stukjes mooi egaal te laten roosteren.
  2. Giet dan 1,5 dl kokend water over de geraspte kokos en laat rustig weken.
  3. Laat voor de dal de kokosolie smelten in een pan en voeg er de knoflook, rode ui en chilipeper aan toe. Laat zachtjes smoren (niet bruinen!) tot de uien glazig zijn. Wrijf komijn- en korianderzaad fijn in een vijzel en voeg dan samen met kurkuma en kaneel toe aan de uien. Bak een paar minuten tot de boel heerlijk begint te geuren.
  4. Voeg dan de linzen, kokosmelk en bouillon toe en laat op een laag vuur 30 minuten zacht garen. Gebruik het liefst een vlamverdeler om aankoeken aan de bodem te voorkomen.
  5. Druk dan de kokos uit in een zeef en begin met de chutney. Bak het mosterdzaad met de thaise basilicum zachtjes in de kokosolie tot de zaadjes beginnen te poppen. Haal dan van het vuur en giet de olie en specerijen over de kokos. Roer er tot slot de geraspte gember en chilipeper door en breng op smaak met wat zout.
  6. Haal de dal van het vuur, strooi er wat geroosterde blokjes zoete aardappel over en strooi tot slot de kokoschutney erover. Heerlijk met een stuk naan of zelfs een geroosterd zuurdesembroodje!
Adapted from Anna Jones
Adapted from Anna Jones
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Dal recept met knapperig zoete aardappel en snelle kokoschutney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *