Foodstocking part 1

Als je moeder zelfs al weet wat planking is, wordt het tijd voor iets nieuws: stocking. Dat las ik gisteren in een tweet van Alexander Klopping en hij kan het weten.
Bij stocking is het de kunst om een stockfoto zo nauwkeurig mogelijk na te maken. Stockfoto’s haal je van sites zoals istockphoto of shutterstock (inclusief het watermerk) en plaats je naast je eigen creatie. Dat kan op de site Stocking is the new planking maar je kunt er natuurlijk ook over bloggen.
En als je blog over eten gaat, noem je het uiteraard foodstocking. Weer een nieuwe trend invented! Soms is het zo makkelijk…
Miss Foodie stond te popelen om zoiets hips uit te proberen en hieronder valt dus al het eerste resultaat te bewonderen:

Grote voordeel van deze verder vrij zinloze hobby is dat je er heerlijk van eet. Ik heb geen idee wat er in de tajine links zat (zo te zien aan de botjes een paar lamsschenkels) maar de rechter was een topper!
En dit is nog maar het begin…

Tajine van lamsvlees met pruimen, vijgen en kweeperen

Marinade:
4 tenen knoflook
stuk geschilde gember van ongeveer 4 centimeter
theelepel harissa of halve rode chilipeper
theelepel zout
half bosje platte peterselie
3 tl gemalen koriander (ketoembar)
3 tl gemalen komijn (djinten)
3 el olijfolie
2 el honing
sap van 1 citroen

1 kilo lamsschenkels
2 el roomboter
2 rode uien, in partjes
handje gedroogde pruimen
handje gedroogde vijgen
1 flinke kweepeer, geschild, zonder klokhuis en in plakken
oranjebloesemwater
2 el honing
half bosje platte peterselie, gehakt

Maak eerst de marinade. Dat kan vrij ingewikkeld, door alles eerst klein te hakken en dan in een vijzel fijn te wrijven. Ben je net zo gemakszuchtig als Miss Foodie dan gooi je alles in het hakmolentje van je staafmixer tot je een heerlijk geurende groene pasta hebt.
Doe de lamsschenkels met deze marinade in een diepvrieszak en laat ongeveer 6 uur marineren. Heb je daar allemaal geen tijd voor of heb je er niet aan gedacht? Geen probleem, ook zonder marineren wordt het eindresultaat geweldig!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het vlees uit de marinade, schraap er zoveel mogelijk marinade vanaf en braad de schenkels mooi bruin in een braadpan met de roomboter. Haal het vlees eruit, voeg de rode uien toe en bak deze een beetje glazig.
Pak dan je tajine en leg er de uien in, daarop het vlees en vervolgens alle andere ingredienten (inc. de marinade die je nog in de zak hebt zitten) behalve de kweepeer, peterselie, oranjebloesemwater en honing. Doe er 3 dl water bij en zet de tajine met de deksel op de pan in de oven voor ongeveer 2 uur.
Heb je geen tajine? Dan kun je twee dingen doen. Of je koopt zo’n mooi ding, dat kan tegenwoordig vaak ook bij de Xenos. Of je gebruikt gewoon je braadpan. Net zo lekker, niet zo mooi op tafel…
Ongeveer een kwartiertje voor het vlees gaar is, bak je de plakjes kweepeer in een klein klontje boter goudbruin aan beide kanten. Haal de tajine uit de oven, trek het vlees los van het bot (of laat het zo, moet je helemaal zelf weten) schik de plakjes kweepeer tussen het vlees, besprenkel met oranjebloesemwater en honing en tot slot wat gehakte peterselie.

Heerlijk met couscous, hoe je dat maakt staat achterop ieder pak. En verder schreef de foto brood voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *