Gebakken abrikozen in kardemomcustard

recept gebakken abrikozen met kardemomcustard foodiemoods

Gebakken abrikozen in kardemomcustard

Gisteren heerlijk in Zuid-Frankrijk in de Albert Heijn geweest. Hoezo, kan niet? Als ik nu op bezoek ga bij het fruit van Ap (of iedere andere super), word ik enorm vrolijk en waan me in Zuid-Frankrijk! Rieten mandje mee, zwierige zomerjurk, flip flops en de idylle is compleet. Is ook geen kunst natuurlijk want we leven nu midden in het zaligste seizoen van het jaar. Zelfs hier! En zelfs in de super! Dan kan het bijna niet mis gaan.

Omdat het seizoen ook zo weer voorbij is en we onvermijdelijk weer op de kou afstevenen, voel ik me verplicht om zoveel mogelijk lekkers mee naar huis te tronen. Waar het overigens ook binnen een mum weer verdwenen is. Kersen, pruimen, perziken, aardbeien, het is niet aan te slepen en verdwijnt in een schier ononderbroken stroom de hongerige monden (muilen!) in. Serieus, ik lijk hier wel Ma Merel die heur jongen aan het voeden is. Heel soms dreigt er overrijp fruit of ontploft de populatie fruitvliegjes. Hop, jam! Of hop, smoothies! Was het leven altijd maar zo makkelijk, lekker en overzichtelijk. Toch komt er, midden in al die overvloed, altijd een moment dat ik het echt even niet meer weet…

Meestal vind ik dat je vooral zo min mogelijk moet sleutelen aan het lekkers maar zelfs het lekkerste van het lekkerste fruit wordt na een paar weken gewoon “gewoon”. Toch maar eens iets verder kijken dan m’n jam-en-smoothie-neus lang is dus. En dan kom je zomaar een gerecht tegen waarbij je meteen al snapt: 1 + 1 = 5! Of nog beter…

recept gebakken abrikozen met kardemomcustard foodiemoodsDit gerecht van What Katie Ate (check die foto’s mensen!) was liefde op het eerste gezicht. Rijpe, gebakken abrikozen in een fluweelzachte custard. Nog warm uit de oven en dan met een bol smeltend romig vanille-ijs. Klinkt goed he? Omdat ik het niet laten kon, heb ik het recept een klein beetje naar mijn eigen hand gezet. In plaats van alleen slagroom, gebruikte ik een mix van slagroom met yoghurt, dat maakt de custard nét iets frisser. O ja, en kardemom natuurlijk! Omdat het kan…

Van welk zomerfruit word jij eigenlijk blij? Laat het me weten, dan maak ik er een recept mee!

Gebakken abrikozen met kardemomcustard
In de korte tijd dat er lekkere abrikozen zijn, kun je er maar beter van genieten! Met dit heerlijke dessert lukt dat zeker.
Print
  1. 8 abrikozen, gehalveerd en zonder pit
  2. 125 ml slagroom
  3. 125 ml yoghurt, bijvoorbeeld biogarde
  4. 150 gram suiker
  5. 5 kardemompeulen, pitjes gevijzeld
  6. 3 eieren
  7. 1 eetlepel suiker (om te bestrooien)
  1. Verwarm je oven voor op 225 graden.
  2. Leg de gehalveerde abrikozen met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Meng alle overige ingredienten (behalve de eetlepel suiker om te bestrooien) en giet over de abrikozen. Bestrooi met de overgebleven suiker.
  3. Zet de schaal ca 20 minuten in de oven. Draai dan de temperatuur terug naar 180 graden en bak nog een half uur.
  4. Iets af laten koelen en serveren met mascarpone of bijvoorbeeld vanille-ijs.
Adapted from What Katie Ate
Adapted from What Katie Ate
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *