Hartige taart met geroosterde paprika

recept hartige taart geroosterde paprika en halloumi foodiemoods

Hartige taart met geroosterde paprika en halloumi

Ik kan je een prachtig verhaal vertellen over mijn diepe liefde voor paprika. Dat ie vol vitamine C zit en altijd een glimlach op mijn gezicht tovert. Zo mooi rood, zo barstensvol “gezondigheid”, zo fris, zo prachtig! Maar ja… dan zou ik liegen want het is eerder zo dat ik een diepgewortelde haat koester voor de paprika. Toen ik eens las dat groenten er werkelijk alles aan doen om zo oneetbaar mogelijk te zijn, moest ik meteen aan paprika denken. Aan het branderige gevoel op mijn tong als ik rauwe paprika eet, het akelige gevoel naderhand in je maag. Google maar eens op nachtschade, daar is Paprika er één van.

Zo op het eerste gezicht is Paprika de onschuld zelve. Fris en knapperig als je hem bijt en – de flink doorgeteelde exemplaren – aangenaam zoet. Maar trap er niet in! Hoe vaak hoor je niet in je omgeving “Rauwe paprika, als ik dat tegenkom in mijn salade eet ik het de hele avond nog.” Nee, Paprika verdween voorgoed van mijn shoppinglist.

recept hartige taart geroosterde paprika en halloumi foodiemoods

Tot ik het wonder van de geroosterde paprika ontdekte, want door dit inventieve en best leuke roosterwerkje verander je die rauwe, frisse, knapperige gifpil in een zalige, zoete en fluweelzachte groente. Werkelijk een eye-opener en sindsdien gaat er na iedere barbecue-sessie een lading paprika’s op de kolen om zwart te blakeren. Dat is namelijk de truc. Je legt de paprika’s op hete kolen of onder de grill tot het vel vol zit met zwarte blaren. Pak de (loeihete!) paprika’s dan in in aluminiumfolie om ze nog even door te garen en laat ze een uurtje met rust. Daarna begint de pret! Je trekt de zwarte vellen zó van het vruchtvlees af. Nog even de zaadlijst eruit halen (en vergeet vooral het vocht niet op te vangen!) en klaar zijn je geroosterde paprika’s. Lekker met een scheut goede olijfolie, wat schijfjes knoflook en een takje rozemarijn.

Maak nu niet de fout om de geroosterde paprika’s in dit recept te vervangen door de geroosterde paprika’s die je in potten in de winkel koopt. Die zijn ingemaakt met azijn en dat is echt iets heel anders! Ook lekker maar niet voor deze hartige taart met geroosterde paprika en halloumi, want dat maakte ik. Helemaal top! Niets meer aan doen, behalve opeten natuurlijk!

Hartige taart met geroosterde paprika en halloumi
Zomer op je bord! Met geroosterde paprika's en halloumi maak je er een feestje van
Print
  1. Voor de taartbodem
  2. 200 gram bloem
  3. 1/2 tl zout
  4. blaadjes van 2 takjes tijm
  5. 100 gram koude roomboter
  6. 1 ei (koud)
  7. evt wat ijswater
  8. Voor de vulling
  9. 4 puntpaprika's
  10. 1 blok halloumi (Griekse grillkaas, bij grotere supers en de kaasboer te koop)
  11. 3 eieren
  12. 150 gram Griekse yoghurt
  13. 125 gram slagroom
  14. peper en zout
  1. Maak eerst het deeg door de boter in blokjes te snijden en samen met bloem, tijm en zout in de keukenmachine te doen (met het hakmes). Meng 10 seconden en voeg dan het ei toe. Meng tot het deeg samen komt. Gebeurt dit na 20 seconden nog niet, voeg dan een beetje ijskoud water toe en meng nogmaals. Stort het deeg op een vel plastic folie en pak losjes in. Leg een uurtje te rusten in de koelkast.
  2. Rooster dan de paprika's. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's op. Leg onder de grill en keer ze zodra de bovenkant zwart geblakerd is. Ga hiermee door tot de paprika rondom geroosterd is. Pak de paprika's in in de aluminiumfolie en laat afkoelen. Bij de afgekoelde paprika's kun je nu heel makkelijk het vel eraf trekken. Verwijder ook het steeltje en de pitjes. Leg de repen paprika apart en bewaar vooral ook het vocht!
  3. Snij de halloumi in plakken van iets minder dan een centimeter dik. Bak ze in een koekenpan met een laagje olie tot ze mooi bruin zijn. Haal uit de pan en hou apart.
  4. Maak de vulling door eieren los te kloppen met de slagroom en de yoghurt. Meng er ook het opgevangen vocht van de paprika's door en breng verder op smaak met peper en zout.
  5. Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm of lage ronde taartvorm in. Rol het deeg uit tot een ronde lap die groot genoeg is om je bakvorm te bedekken. Bedek je bakvorm ermee en prik gaatjes in de het deeg. Bedek het deeg met bakpapier en leg er een vulling op, bijvoorbeeld gedroogde bonen. Bak de taartbodem zo 15 minuten. Haal dan bakpapier met vulling uit de vorm en bak de bodem nog 10 minuten tot de korst goudbruin is.
  6. Haal uit de oven, laat een kwartiertje afkoelen en schenk er dan het eimengsel in. Leg de paprika's er op en bak de taart in ongeveer 30 minuten tot de vulling bijna helemaal gaar is. Leg er de halloumi bovenop en bak nog 10 minuten af.
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

3 thoughts on “Hartige taart met geroosterde paprika

  1. Prachtige foto’s! Grappig, ik vind geroosterde paprika’s dus helemaal niks! Ik eet ze het liefste rauw, net zoals wortelen, bloemkool etc. Beetje gek wel, maar ja smaken verschillen :)
    X Wilmke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *