Hartige taartjes van Marleen

hartige taartjes lentetaartjes marleen van es

HARTIGE TAARTJES

Je hebt kookboeken en kookboeken. Sommige blader ik door, andere verslind ik. En zo eens in de zoveel tijd kom ik een kookboek tegen dat serieus een tijdje met me meeleeft; mee in bad… mee in bed… naar beneden, op het aanrechtblad… Zo’n boek laat je niet meer los en het liefst zou je van kaft tot kaft alles maken. “How to eat” van Nigella was mijn eerste “leefboek”, de boeken van “Leon” horen voor mij ook in dat rijtje. En sinds kort ligt “Eten uit de Volkstuin” naast mijn bed. Een unicum, want het is de eerste keer dat een Nederlands kookboek me zó weet te boeien. Op zich niet heel verwonderlijk als je weet dat Miss Foodie na een aantal “moestuin-fails” stug blijft volhouden en inmiddels #projectmoestuin 3.0 in de achtertuin is gestart. Een schamele 3 vierkante meter maar een mens mag dromen…

eten uit de volkstuin recensieEn daar zit precies de kracht van “Eten uit de Volkstuin” voor mij. Marleen (van Es) beschrijft zo prettig en beeldend het leven in haar moestuin dat je alleen nog maar je ogen hoeft te sluiten en dan is het ook een beetje jouw moestuin. Dan open je het seizoen net als Marleen door de watertoevoer in het voorjaar weer aan te sluiten als de ergste vorst achter de rug is. En je eindigt het seizoen door de tuin weer winterklaar te maken. Net echt! Maar dan zónder alle perikelen van een échte moestuin. Dus geen duivenvraat, slakkensporen en kattenpoep.

Voor wie zelf een moestuin heeft is het boek niet alleen een bron van inspiratie, je komt er per seizoen ook nuttige tips tegen. Wist je bijvoorbeeld dat je de stronk van een bleekselderij gewoon weer op kunt kweken? Handig! Ook beschrijft Marleen in het kort de belangrijkste klusjes per seizoen. Voor wie geen moestuin heeft… geen paniek, alle recepten zijn ook makkelijk te maken met groenten die je gewoon in de super koopt. Alleen voor moestuiniers met slechts 3 vierkante meter tuin is dit boek problematisch. Het past er gewoon niet allemaal in! Bij mij vechten broccoli, palmkool, boontjes, radijzen (wat worden die gróót!), bietjes, wortels, spinazie, kropsla, pastinaken en uien nu al om leefruimte. Als dat maar goed gaat!

hartige taartjes lentetaartjes marleen van esOmdat ik werkelijk geen idee had waar te beginnen (je komt zo veel lekkers tegen, dat wil je allemaal proberen!) begon ik maar gewoon bij het begin, bij de lentetaartjes met erwten en raapsteeltjes (wat overigens een heel slechte naam is voor je Google-vindbaarheid, maar dat is wéér een ander verhaal!). Mijn raapsteeltjes en erwtjes waren alleen nog niet zo ver dus mijn versie werd een beetje anders. Geen probleem want het basisrecept voor deze hartige taartjes is zó veelzijdig dat je er alle kanten nog mee op kunt! Doordat de vulling met yoghurt wordt gemaakt, zijn de taartjes een stuk luchtiger en frisser dan de standaard hartige taartjes. Met recht “lentetaartjes” dus!

Kortom: “Eten uit de Volkstuin” is een heerlijk kookboek, zowel voor moestuiniers als voor normale mensen. Ik heb eigenlijk maar één puntje van kritiek en dat is dat ik een recept mis. Marleen maakte een paar maanden geleden voor een bloggersfeestje heerlijke toastjes met kaas en (vlierbloesem?-)jam en dat recept had ik graag gehad… Ach, het is haar vergeven. Als ze nu maar heel snel aan deel 2 begint!

Voor wie Marleen nog niet kent; ze blogt al een flink tijdje mee op etenuitdevolkstuin.

Lentetaartjes met asperges en doperwtjes
Pure lente deze taartjes! Door de vulling te maken met room, eieren en yoghurt blijft hij lekker luchtig en fris.
Print
  1. Voor 8 taartjes
  2. Voor het deeg
  3. 100 gram koude ongezouten roomboter
  4. 200 gram bloem
  5. snuf zout
  6. 1 ei
  7. eventueel een eetlepel ijskoud water
  8. Voor de vulling
  9. 3 eieren
  10. 125 ml slagroom (ongezoet en ongeklopt)
  11. 150 ml yoghurt (ik gebruikte Biogarde)
  12. 5 zongedroogde tomaten op olie (uit een pot) in stukjes
  13. 150 gram doperwten (vers gedopt of diepvries)
  14. 8 groene aspergetips in stukjes van een paar centimeter
  15. paar takjes munt, de blaadjes in stukjes gesneden
  16. 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  17. 8 taartvormpjes van 10 cm (je kunt de taartjes ook in een muffinblik maken, ze worden dan wat kleiner en dieper)
  1. Maak eerst het deeg door de boter in blokjes te snijden en samen met bloem en zout in de keukenmachine te doen (met het hakmes). Meng 10 seconden en voeg dan het ei toe. Meng tot het deeg samen komt. Gebeurt dit na 20 seconden nog niet, voeg dan een beetje ijskoud water toe en meng nogmaals. Stort het deeg op een vel plastic folie en pak losjes in. Leg een uurtje te rusten in de koelkast.
  2. Maak dan de vulling door de yoghurt, eieren en room te mengen. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  3. Verwarm je oven voor op 180 graden. Rol dan het deeg uit tot een dunne lap. Vet de vormpjes in en bekleed ze met het deeg. Vul de vormpjes met aspergetips, doperwten, muntblaadjes en stukjes gedroogde tomaat. Giet er de yoghurt-roomvulling over en rasp tot slot de Parmezaanse kaas er over. Bak ze ongeveer 45 minuten in het midden van de oven tot ze gekleurd en gaar zijn.
Adapted from Marleen van Es
Adapted from Marleen van Es
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/
Summary
Article Name
Hartige taartjes van Marleen
Author
Description
Heerlijk hartige taartjes! Je mag ze gerust lentetaartjes noemen want de vulling van lentegroenten, yoghurt, ei en room maakt deze taartjes fris en luchtig.

8 thoughts on “Hartige taartjes van Marleen

  1. Mooie foto’s en leuk geschreven! De boekpresentatie was leuk. Het boek ligt bij mij op tafel, maar heb er nog niks uit gemaakt. Goed dat je de tip van de bleekselderij noemt. Zal die dan toch eens even ter harte gaan nemen.

  2. Ik vond het ook een heel lekkere frisse vulling zo. Gebruikte de mix laatst ook om een omelet mee te maken en dat ging ook prima! Inderdaad wat minder zwaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *