Homemade New York bagels

recept bagels miss foodie

recept bagels miss foodieIedereen die er wel eens geweest is, zal het met me eens zijn; de eerste keer in New York vergeet je nooit! Wij “deden” New York zo’n 15 jaar geleden voor het eerst, op de terugreis van een rugzakvakantie in Guatemala en kwamen er ’s avonds laat aan. Met de greyhound-bus (voor een taxi hadden we toen het budget nog niet) op weg naar een hostel van YMCA, vlak bij Central Park. Die eerste aanblik van de wolkenkrabbers, de lichten, de stoom uit de putdeksels en vooral; de geluiden! Iedereen kent het van TV maar om er echt te zijn is toch anders. Ik voelde letterlijk de heartbeat van deze stad in m’n aderen. Daar moet ik wel meteen bij zeggen dat New York niet alleen de coolste stad is die ik ken maar ook de verschrikkelijkste! De YMCA-hostel bezorgde me de rillingen; 10 centimeter dikke stalen deuren, louter beton en nauwelijks ramen geven je een instant gevangenis-gevoel en om dan – midden in de nacht – op zoek te moeten naar een betaalbare overnachtingsmogelijkheid in Manhattan is een uitdaging. Of liever gezegd: een onmogelijkheid. Slapen in Manhattan is onbetaalbaar, tenzij je met een bezemkast genoegen neemt. Daar staat dan weer tegenover dat je in New York op bijna iedere plek fantastisch kunt eten. En daar is nu voor de thuisblijvers (of de New York-gangers met ernstige heimwee) een kookboek voor. Het heet – hoe kan het ook anders – New York en is geschreven door Marc Grossman die zelf New York verruilde voor een bestaan in Parijs maar o zo moeilijk afstand kon doen van het NY-eten. boek new york marc grossman miss foodie

Ik zou overdrijven als ik zeg dat je met dit boek in huis niet meer naar New York hoeft maar je haalt er de sfeer zeker mee in huis. Veel fijne foto’s, niet alleen van het eten maar ook de sfeer van de stad. Het boek is opgedeeld naar eetmoment dus als je wilt kun je een hele dag New-Yorken in de keuken. Begin je dag bijvoorbeeld met een “koffiemoment”: een doughnut en een green smoothie. Als ontbijt grijp je uiteraard naar pancakes, oatmeal, granola of french toast. Om 11.28 is het alweer tijd voor een uitgebreide brunch met bijvoorbeeld bagels, hash browns of huevos rancheros. Lunch met zelfgemaakte hamburgers (ook de buns maak je zelf!), een waldorff-salad, caesar salad of een echte BLT. Om 16.23 kun je alweer naadloos over naar de snacks zoals apple pie, New York cheesecake, zelfgemaakte marshmallows of s’mores. You name it en het boek geeft er een recept voor.

Voor de betere New York-beleving raad ik je aan de gerechten te combineren met een fikse stadswandeling. Ook dát is namelijk New York en om heel eerlijk te zijn heb je de extra beweging ook wel nodig na deze lekkernijen. Light is het allemaal niet! Miss Foodie probeerde het recept voor bagels uit en verbaasde zich dat die zo makkelijk en snel te maken zijn!

 

 

New York bagels
Waan je in the city that never sleeps met deze homemade bagels! Makkelijker dan je denkt...
Print
  1. 375 gram bloem
  2. 1/2 zakje gist (of 1 tl)
  3. 1 tl zout
  4. 1,9 dl lauw water (voeg evt. iets extra toe, je moet een samenhangend deeg krijgen)
  5. 1 1/4 el stroop (ik had nog rietsuikerstroop in de kast staan)
  6. 1 el olijfolie
  1. 1 el aardappelzetmeel (=allesbinder)
  2. 3 liter water
  3. 1 el stroop
  4. 2 el zout
  5. afwerking: sesamzaadjes, maanzaadjes of waar je maar zin in hebt!
  1. Maak eerst het deeg door in één kom alle droge ingrediënten en in één kom alle natte ingrediënten te doen. Meng beiden en kneed ca. 10 minuten tot je een glad en soepel deeg hebt. Je kunt ook gewoon alles in een keukenmachine zoals een Kitchenaid doen en de deeghaak aan het werk zetten. Verdeel het deeg in 5 porties en rol tot balletjes (zonder naad!).
  2. Rol van ieder balletje een worst van 20-25 cm, druk 1 uiteinde een beetje plat en wikkel dat om het andere uiteinde. Leg alle bagels op een bakplaat met bakpapier, bestrooi met een beetje bloem, dek af met folie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  3. Verwarm de oven voor op 225 graden en zet een bak water op de bodem. Maak de pocheervloeistof door het aardappelzetmeel te mengen met een beetje water. Zet dan een grote pan op het vuur met 3 liter water en roer daar aardappelzetmeel, stroop en zout door. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en dompel dan de bagels onder in de hete vloeistof. Keer ze na een minuut om en laat nog 30 seconden garen. Haal de bagels met een schuimspaan uit de vloeistof en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met garnituur naar wens, zet de oven terug naar 210 graden en zet ze 20-25 minuten in de oven tot ze mooi kleuren en hol klinken als je erop klopt.
  4. De New Yorkste bagel is voor mij met roomkaas, bieslook en zalm maar leef je vooral uit!
Adapted from Marc Grossman
Adapted from Marc Grossman
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

3 thoughts on “Homemade New York bagels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *