Bulgursalade met kip en granaatappelmelasse

recept honey en co salade met kip Miss Foodie

BULGURSALADE MET KIP

Weer zo’n lekker kookboek ontdekt! Honey & Co. van Sarit Packer en Itamar Srulovich (Kosmos, ISBN 9789021558066) beschrijft op een hele heldere en laagdrempelige manier de keuken uit het Midden-Oosten. Ieder hoofdstuk met recepten starten ze met een vertelling of anekdote over het ontstaan van hun restaurant Honey & Co. in Londen. Bijvoorbeeld over hun ontmoeting: ” Ik vond haar behoorlijk irritant… We trouwden een jaar later.” Ook verhalen over het kleurrijke personeel vind je er en dat maakt het boek prettig te lezen, het is bijna alsof je hun blog volgt. Geen bedacht marketingconcept, maar een prettig, persoonlijk document waaruit te lezen is dat er in Honey & Co. met veel liefde voor de gasten wordt gekookt. Bij mij gaat het dan meteen kriebelen. Zeker omdat Sarit en Itamar met helemaal niets begonnen. Het pand lag niet op een toplokatie en de start ging zeker niet van een leien dakje. Misschien moet ik dan toch ook maar… Maar dan met taartjes en koekjes… Enfin, het boek zet je aan het denken. Een beetje dagdromen kan geen kwaad toch?

bulgursalade met kip honey en co recensie miss foodieIk kwam in het boek een paar heel fijne tips tegen (fluweelzachte hummus maak je bijvoorbeeld door de kikkererwten te weken in water met natriumbicarbonaat!) en maakte een tijdje geleden al de bouikos met feta en bosui. Heerlijke, beetje shortbread-achtige hartige koekjes. Als ik ze nog eens maak en een mooie foto weet te maken, post ik het recept op mijn blog. Een aanrader!

Maar dit keer had ik, zomaar midden in de winter, spontaan vreselijk veel zin in een hoog zomerse bulgursalade met kip. Daar leent de Midden-Oosterse keuken zich perfect voor want bijna alle smaken zijn fris, licht en fruitig. De granaatappelmelasse koop je bij een Turkse of Marokkaanse buurtsuper maar met granaatappelsiroop lukt het ook. Koop vooral verse munt en zo’n heerlijke granaatappel voor maximaal zomers resultaat. Even wat anders dan stamp- en stoofpot!

 

Granaatappelkip met bulgursalade
Even klaar met de winter? Tover de zomer op je bord met deze lichte, frisse bulgursalade met granaatappelkip.
Print
  1. 8 kippendijfilets zonder vel
  2. 1 el plantaardige olie om in te bakken
  3. Voor de marinade
  4. 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
  5. 1 rode chilipeper (zonder de zaadjes als je niet van al te pittig houdt)
  6. 2 eetlepels granaatappelmelasse (bij Oosterse winkels te koop)
  7. 1 eetlepel olijfolie
  8. Voor de salade
  9. 200 gram bulgur
  10. 1/2 tl zout
  11. 1 tl olijfolie
  12. 200 ml kokend water
  13. 50 gram gezouten, gepelde pistachenootjes, gehakt
  14. 75 gram krenten
  15. 2 tl gedroogde munt
  16. 50 gram granaatappelpitjes
  17. 1 el granaatappelmelasse
  18. bosje munt
  19. bosje peterselie
  1. Maak eerst de marinade door alle ingrediënten te mengen en in een afsluitbaar bakje te doen, samen met de kip stukken. Schud af en toe goed door en zet minstens 2 uur en maximaal 48 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak dan de bulgur door bulgur in een kom te mengen met zout, olie en kokend water. Laat 5 minuten afgedekt rusten en roer dan los met een vork. Voeg dan de andere ingrediënten voor de salade toe maar hou wat pistachenootjes, granaatappelpitjes, muntblaadjes en peterselieblaadjes achter voor garnering.
  3. Haal de kip uit de koelkast en bestrooi rondom met peper en zout. Verhit dan de olie in een ovenvaste koekenpan en bak de platte kant van de kippendijen 2-3 minuten tot het vlees goudbruin is. Keer om en bak ook de andere kant nog 2-3 minuten. Zet dan de pan nog 12 minuten in de oven tot de kip gaar is. Test eventueel door een dik stukje door te snijden.
  4. Schep de salade op de borden of een mooie schaal en leg er de stukken kip op. Garneer met pistache, granaatappelpitjes, munt en peterselie.
Adapted from Honey & Co
Adapted from Honey & Co
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *