Kofte met zonder lam

recept kofte foodiemoods

Recept kofte met zonder lam

Waar gebeurd. Laatst in de super bij mij om de hoek; “Verkopen jullie ook lamsgehakt?”

“Oh, je bedoelt dat vegetarische vlees?”

“…..”

Je snapt dat ik met stomheid geslagen was. Dit exemplaar professioneel vakkenvuller kreeg serieus geen huppelend, wit, donzig, blatend diertje op het netvlies bij de term “lamsgehakt”. Geen idee wat hij wel op zijn netvlies kreeg, ik ben vergeten het hem te vragen…

Omdat de super ook daadwerkelijk geen lamsgehakt bleek te hebben en ik in gillende haast een alternatief nodig had voor mijn kofte (de voorgekruide lamsworstjes vielen voor mij niet onder de categorie “alternatief”, want geen idee hoe dat uit zou pakken, meestal veel te zout), rukte ik rundergehakt en feta uit de schappen. Rund plus feta ging in mijn smaakgeheugen al een flink eindje richting Grieks en dat was waar ik wilde uitkomen die avond.

Ik had het maaltje al helemaal uitgedacht, een goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar? Flatbread (in gillende haast, dus nee, niet homemade dit keer), ingemaakte citroenen (die wonen al een tijdje in mijn koelkast, handig!), Griekse yoghurt, munt (woekert nogal in de tuin dus zo vaak mogelijk eten!). O ja, en pickles moesten er ook komen, liefst met rode uien of rode kool, voor het fris. Ook nu weer die gillende haast dus mijn goede voornemen om iets uit In Stock Cooking te maken, sneuvelde. Die houden jullie nog tegoed van me, leuk kookboek namelijk! Het zoetzuur werd ook een rappe versie, uitje, azijn, suiker plus een half uurtje tijd, hoe makkelijk is dat? Als je daarmee begint, is het klaar als je aan tafel gaat.

En dan dus kofte met zonder lamsgehakt. Maar geen nood! Met wat kunstgrepen als garam masala, munt, peterselie en feta, krijg je de boel serieus lekker op gang. Wees met dit gerecht trouwens ook niet huiverig om er nog allerhande restjes uit de koelkast bij te stoppen. Ik kwam bijvoorbeeld nog een paar plakken gegrilde aubergine tegen die echt niet meer op het lunchbroodje pasten. Maar ook ieder blaadje sla is welkom, stukjes feta, overtallige snoeptomaatjes, eenzame komkommertjes, van die zielige augurkjes die nog met veel te weinig in hun pot drijven, ach… dat verzin je zelf ook allemaal wel!

Het leukste van dit eten is dat ieder zijn eigen broodje samen kan stellen. Concreet betekent dat dat P. en ik alles op het broodje mikken en ons dan afvragen “hoe nu?”. De Little Foodies daarentegen hebben een gezonde dosis wantrouwen richting alles dat er “anders” uitziet en beperken zich keurig tot broodje, kofte, komkommertje. Ach… dat zijn er nog steeds 5 uit de schijf van 5, dus….

recept kofte foodiemoods

Kofte met zonder lam
Prima alternatief als je niet aan lamsgehakt kunt komen. Maar heb je die mazzel wél? Dan is dit recept net zo top!
Print
  1. Voor de kofte
  2. 500-600 gram rundergehakt
  3. 100 gram feta, verkruimeld
  4. 1 bos peterselie, fijngehakt
  5. 1 rode peper, zonder zaadlijsten en fijngehakt
  6. 1 sjalotje, fijngesnipperd
  7. 3 teentjes knoflook
  8. 1 ei
  9. 1 1/2 tl garam masala
  10. 50 gram panko of paneermeel (of wit broodkruim)
  11. 50 gram tomatenpuree
  12. peper en zout naar smaak
  13. Voor de uien
  14. 1 grote rode ui
  15. 40 gram suiker
  16. 200 ml azijn (witte of rode wijnazijn, witte balsamico-azijn)
  17. Voor de yoghurtsaus
  18. 300 gram Griekse yoghurt
  19. Het binnenste van 1/2 ingemaakte citroen, fijngesneden
  20. een flinke handvol muntblaadjes, fijngehakt
  21. zout naar smaak
  22. Om te serveren een stapel flatbreads, komkommers, ruccola en alles waar je verder nog zin in hebt.
  1. Begin met de zoetzure uien. Halveer de rode ui, pel hem en snij in dunne plakjes. Verwarm de azijn met suiker al roerend zachtjes tot de suiker helemaal is opgelost. Haal van het vuur en schenk over de uien. Laat minimaal een half uur marineren.
  2. Maak dan alvast de yoghurtsaus door alle ingrediënten door elkaar te roeren.
  3. Verwarm je oven voor op 120 graden.
  4. Meng het gehakt met alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Bak een stukje gehakt om de smaak te testen, gehakt eet ik liever niet rauw ;-).
  5. Maak nu met vochtige handen gehaktballetjes van formaat pingpongbal, druk ze iets plat en bak aan beide kanten bruin. Waarschijnlijk moet je de kofte in meerdere sessies bakken, leg dan de gare kofte in een ovenschaal en hou warm in de oven.
  6. Als je gaat eten, zet je de flatbreads, het zoetzuur, de saus, rauwkost en de schaal met kofte op tafel en laat iedereen lekker zijn gang gaan. Gezellig eten!
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *