Krautkopf, lekker en prachtig!

krautkopf koolrabiravioli

Krautkopf fotografie workshop

Wát een buitenkansje; Miss Foodie mocht de kunst van het fotograferen afkijken van Susann en Yannic van de prachtige Duitse blog Krautkopf. Fotografen met een tic voor lekker eten, dat is sowieso een garantie voor mooie plaatjes! Hun stijl laat zich het beste omschrijven als sober, basic (dus geen propvolle foto’s) en een tikje dramatisch. Ik houd er in ieder geval van! Hun beste recepten en foto’s zijn nu gebundeld in hun eerste kookboek Bieslook en Polenta. Ter ere van de Nederlandse uitgave van dat kookboek gaven zij een tijdje geleden een workshop foodfotografie in de SNOR-fabriek in Utrecht, hoe hip and happening wil je het hebben? En Miss was dabei….

Krautkopf workshop SnorfabriekSowieso was het prachtig aangekleed. De SNOR-fabriek is in feite een oude leegstaande NS-loods en dat is weliswaar prachtig maar om dat een beetje gezellig te maken is een kunst. Of je zet er een kas in! Wat een simpel en doeltreffend idee. Lange tafel, oude stoeltjes en een beamer, en zie daar; de workshopruimte! Zet daar dan deze twee gepassioneerde maar toch zeer bescheiden foodbloggers neer en het gaat borrelen.

workshop krautkopf snorfabriek foodiemoods
Foto’s: Krautkopf

Wat ik er zoal leerde? Eigenlijk best veel en ik heb inmiddels weer genoeg inspiratie om een tijdje vooruit te kunnen, maar wat voor mij vooral eye-openers waren is hoe je een gerecht an sich meer laat spreken, dus zonder allerlei ditjes en datjes eromheen. Zo zul je bij Krautkopf nooit de losse ingrediënten naast een gerecht vinden, zo leg je het zelf ook nooit op tafel! Je kunt in salade of schotels de ingrediënten beter schikken in groepjes waardoor het voor de kijker duidelijker wordt wat er in zit. Dus als je een pasta garneert met pijnboompitjes en oreganoblaadjes, strooi ze er dan niet lukraak overheen maar leg het in plukjes/toefjes op je gerecht. Ook de navulbare parfumverstuiver met water om je gerechten wat extra freshness te geven ga ik gebruiken! Maar of ik daadwerkelijk met een pincet alle sesamzaadjes, kruidenblaadjes en nootjes ga schikken? Ik vraag het me af…

Toch vond ik het heerlijk om foto’s te maken zonder “bijpassende accessoires” en het was dus precies de workshop waar ik even behoefte aan had. Het prachtige stylen van foodfoto’s is namelijk niet mijn talent en dan zeg ik het nog aardig. Serieus! Zo’n vork, servetje, mes etc. etc. ligt er op mijn foto’s altijd een beetje horkerig en zeker niet natuurlijk, laat staan elegant bij. Top dus deze minimalistische manier van fotograferen, wie weet schept dat binnenkort ook eens de broodnodige ruimte in mijn kast met “props”, haha! Kunnen we eindelijk weer wat vrijer bewegen…

krautkopf fotografie workshop snorfabriek foodiemoods

Tijdens de workshop mochten we ons uitleven op een van de gerechten uit het kookboek, namelijk de ravioli van koolrabi met pompoenpitpesto. Leuke manier om meer groenten te eten, doordat je de koolrabi flinterdun snijdt, proef je hem er alleen licht doorheen, dus zelfs voor koolrabi-haters zou ik dit nog durven maken.

koolrabiravioli met pompoenpitpesto
Ravioli zonder deeg en dus ook glutenvrij. Minder lekker. Dat zeker niet! Wél anders...
Print
  1. 1 grote koolrabi
  2. zeezout
  3. EV olijfolie
  4. 200 gram kruimige aardappelen
  5. 75 gram knolselderij
  6. 120 ml room
  7. nootmuskaat
  8. Voor de pesto
  9. 30 gram pompoenpitten
  10. 1/2 bosje platte peterselie
  11. 1 tl sap en rasp van een biologische citroen
  12. 1 tl (rijst)siroop
  13. 80 ml EV olijfolie
  14. zeezout en peper
  15. evt. jonge slablaadjes ter decoratie
  1. Schaaf de koolrabi in flinterdunne schijfjes, bestrooi die met zout en laat even staan in een vergiet om het vocht te onttrekken.
  2. Rooster voor de pesto de pompoenpitten totdat je ze ruikt en laat daarna afkoelen. Doe peterselie, pompoenpitten, citroensap en -rasp, rijstsiroop en olijfolie in een keukenmachine en maal tot pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Steek met een ronde uitsteker cirkels uit de koolrabischijfjes, blancheer ze 2-3 minuten in kokend gezouten water, spoel ze af met ijskoud water, dep ze droog en kwast ze in met olijfolie.
  4. Maak dan de raviolivulling door de aardappelen en knolselderij te schillen en in kleine blokjes te snijden. Kook gaar en pureer in een aardappelpers. Meng met de room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Neem dan de helft van de koolrabirondjes, schep daar steeds 1 tl vulling op en bedek met de rest van de schijfjes. Druk ze aan de randen goed aan. Serveer met de pesto en evt wat salade. Eet smakelijk!
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *