Luchtige pancakes met rood fruit

luchtige pancakes met rood fruit recept Miss Foodie

Luchtige pancakes met rood fruit

De ene pancake is de andere niet. Grofweg kun je ze onderverdelen in schijven die meer weg hebben van een discus en (helemaal aan de andere kant) de donzen dekbedden die zo zacht en luchtig zijn dat je er helemaal in weg zakt. O ja, en alles wat daartussen zit natuurlijk. Als ze bij ons op tafel komen heb ik een paar voorwaarden. Nee, niet schrikken! Ik ga je niet om de oren slaan met “healthy” pancakes. Daar schrik ik zelf namelijk ook steeds weer van, bijvoorbeeld als ze gemaakt worden met chiazaadbeslag, algen of de pulp die je overhoudt na het juicen van je “veggies”. Wees niet bang. Mijn belangrijkste voorwaarde voor een pancake is de luchtigheid en de tweede: ze moeten ook een beetje interessant zijn voor ons grote mensen. Luchtige pancakes met rood fruit dus!
Als er dan zo iets zoets op tafel moet komen neem ik direct even contact op met mijn hartsvriendin, de grande diva van het zoete spul; Nigella. Als Domestic Godess heeft zij als geen ander verstand van dit soort zaken. Een pancakerecept schudt zij zo uit haar mouw. Maar omdat ik toch dacht dat het beter kon heb ik wat vanille aan haar recept toegevoegd. Note to self: Nigella even terugbellen om deze tip door te geven. En als ik haar dan toch aan de lijn heb zal ik haar toch ook eens overtuigen dat je de eiwitten écht even apart moet kloppen. Fluitje van een cent en als beloning krijg je de meest luchtige “fluffy” pancakes die je ooit at! Die donzen dekbedden dus. Ik snap dat deze tip als luie huisvrouw niet erg geloofwaardig klinkt maar als ik dan toch pancakes maak wil ik dat ze helemaal perfect worden. Die stapel moet hoog, hoger, hoogst! Dat is de lol van pancakes, anders maakte ik wel pannenkoeken…

pancakes-rood-fruit2
Hier het resultaat, super luchtige pancakes met rood fruit. Het is dat we – sympathiek als we zijn – er een paar voor P. overlieten, anders gingen ze er allemaal door!

 
Pancakes met rood fruit
Echt een blijvertje. Erg makkelijk.
Print
  1. 225 gram bloem
  2. een eetlepel bakpoeder
  3. een snuf zout
  4. een theelepel suiker (of vanillesuiker)
  5. een theelepel vanille-extract (laat weg als je vanillesuiker gebruikt)
  6. 2 eieren
  7. 300 ml melk (soyamelk of amandelmelk voor lactosevrije pancakes)
  8. 30 gram gesmolten boter (kokosolie voor lactosevrije pancakes)
  9. Rood fruit, in de zomer lekker vers, in de winter lekker uit de diepvries
  10. ahornsiroop naar smaak
  1. Splits de eieren. Doe alle ingrediënten behalve de eiwitten, fruit en siroop in een hoge mengbeker en zet je staafmixer erop tot je een mooi beslag zonder klontjes hebt, het zal ongeveer zo dik zijn als vla. Klop in een andere, vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel die rustig door het beslag.
  2. Doe het rood fruit in een sauspannetje met de ahornsiroop en verwarm zachtjes. Kijk uit, je hoeft het niet tot jam te koken!
  3. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur tot hij goed heet is. Temper het vuur tot matig en smeer de bodem snel in met wat boter (of kokosolie). Giet er dan 3-4 bergjes beslag in. Wacht tot de bovenkant grote luchtbellen krijgt en de glans verliest. Draai ze dan voorzichtig om met een spatel. Check even hoe bruin de onderkant is geworden. Is het te donker, dan staat je vuur te hoog. Bak de tweede kant nog een minuutje en stapel je pancakes op een bord. Ga zo door tot al je beslag op is.
  4. Lepel wat warm fruit over de pancakes en dien op. Geen zin in warm fruit? De pancakes kun je met van alles serveren. Denk ook eens aan gebakken fruit, vers fruit of jam maar ik heb ook over opties met geprakte banaan, Nutella en nootjes gehoord...
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

 

 

5 thoughts on “Luchtige pancakes met rood fruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *