Preitaart met walnoten

recept preitaart met walnoten foodiemoods

Preitaart met walnoten

Hoe maak je een preitaart? Grote kans dat je nu het pakje bladerdeeg, de ham, de kaas, de eieren en de slagroom op je denkbeeldige lijstje schrijft. Helemaal niets mis mee natuurlijk want het makkelijke klassieke preitaartje heeft z’n strepen inmiddels wel verdiend. Ik weet nog dat ik dit “instapmodelletje” preitaart met ham, kaas en bladerdeeg al in mijn studententijd maakte. Uit de Allerhande kwam het recept waarschijnlijk want behalve Allerhande en Tip Culinair waren er destijds nog geen “Food-magazines”. En voor de Tip Culinair moest betaald worden wat de studentenbeurs niet trok.

Hoe zalig moet dat voor studenten tegenwoordig zijn met al die foodbloggers die hun geheimen online gewoon gratis delen? De hedendaagse studenten heeft het echt veel makkelijker! Ik merk het ook wel in de super om de hoek. Vooral aan het begin van een nieuw schooljaar zwermt de (vooral vrouwelijke) nieuwe lichting in grote troepen door de gangpaden. Behalve dat alles “chill” is, vielen me dit jaar twee dingen op.

Ten eerste is de studentenbeurs kennelijk flink gegroeid want wat in de gemiddelde studentenkar ligt is verre van armzalig te noemen. De biertjes zijn IPA (hip en duur!), de wijnen ontstijgen ruim de categorie “slobber” en verder lagen zalm, brie, groene aspergetips en luxe desembroden broederlijk naast elkaar. Gelukkig weten ze er ook wel raad met al dat lekkers, want als je oplet hoor je in de gesprekken dat ze veel bewuster met eten omgaan. Eten hoeft (hier om de hoek in ieder geval) geen goedkope, laffe studentenhap meer te zijn. De dames zijn flink kieskeurig, biologisch bewust en hebben vooral heel veel plezier in het koken en eten.

Omdat ik dat alleen maar toejuich heb ik hier speciaal voor iedereen met smaak een recept voor preitaart. Net even luxer en specialer, voor de hedendaagse student zeg maar. Moet de hap toch wat sneller? Vervang dan de zelfgemaakte taartbodem door bladerdeeg.

Preitaart met walnoten
Preitaart met ham en kaas kent iedereen wel maar deze met spek, tijm, belegen kaas en walnoten is eigenlijk nog nét een tikkie lekkerder!
Print
  1. Voor het deeg
  2. 250 gram bloem
  3. 100 gram koude (room)boter
  4. 1 ei
  5. 1 tl zout
  6. 1 tl bakpoeder
  7. eetlepel ijskoud water
  8. Voor de vulling
  9. 2 el olijfolie
  10. 500 gram prei, gewassen en in ringen gesneden
  11. 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  12. 1-2 eetlepels tijmblaadjes, of 2 tl gedroogde tijmblaadjes
  13. 5 dunne plakjes lardo (of bacon, of vet spek van de slager)
  14. 50 ml witte wijn
  15. 4 eieren
  16. 250 ml slagroom
  17. 125 gram geraspte extra belegen kaas (ik ben dol op Stolwijker die ik op de markt haal)
  18. 2 handjes gepelde walnoten
  1. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten, behalve het water, in een keukenmachine met messen te doen en die te laten draaien tot het op "vochtig zand" lijkt. Voeg dan scheutje voor scheutje het koude water toe terwijl de machine steeds kort draait. Blijf water toevoegen tot het deeg "pakt" en een bol vormt.
  2. Heb je geen keukenmachine? Geen nood! Doe bloem, zout en bakpoeder in een grote mengkom en meng goed met een garde. Maak dan een kuiltje en doe daar de in blokjes gesneden boter en het ei in. Snij met twee messen steeds kleiner tot het een korrelig geheel wordt. Kneed dan kort met je vingers tot een deeg en voeg steeds wat water toe als de boel nog te droog is.
  3. Als je deeg goed pakt kun je het in huishoudfolie een uur in de koelkast laten rusten.
  4. Verwarm dan de oven voor op 180 graden, rol het deeg uit en bekleed daar een ingevette quichevorm mee. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg, dek af met bakpapier en vul met bakbonen (ik gebruik daar een pak gedroogde bruine bonen voor, gaat prima). Zet in de oven en bak de taartbodem 15 minuten. Haal dan het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de bodem onbedekt nog eens 10 minuten.
  5. Maak, terwijl de taartbodem in de oven staat, de vulling door de knoflook, tijm, spek en prei in de olijfolie zachtjes aan te zweten. Zet het vuur niet te hoog, je bent niet aan het bakken!
  6. Voeg na 5 minuten de witte wijn toe en laat dat langzaam verdampen. Zet het vuur onder de prei uit als hij te gaar dreigt te worden, er mag wat vorm in blijven.
  7. Meng in een kom de slagroom, eieren en bijna alle kaas (hou een handvol kaas achter). Haal de nog net niet gare prei van het vuur en roer door het room-kaasmengsel.
  8. Als het goed is, is inmiddels de bodem klaar en kun je de vulling in de taartvorm storten. Bestrooi met de overgebleven kaas en de grofgehakte walnoten.
  9. Bak de taart nog ca. 30 minuten tot hij mooi gaar en goudbruin is.
  10. Eet smakelijk!
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Preitaart met walnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *