Swappen of swoppen met aardbeienmadeleines

recept aardbeienmadeleines Miss Foodie

Aardbeienmadeleines

Wij foodbloggers houden elkaar graag bezig. Via allerlei netwerken houden we nauw contact. Handig, want zo lezen we als eersten alle nieuwtjes en weten we waar de foodfeestjes zijn. We inspireren, motiveren én irriteren elkaar graag. Zelfs van een incidenteel relletje zijn we niet vies. Laat een Plenty Easypull blogcampagne los op foodbloggend Nederland en de groep splijt zich direct in de kampen “daar-kun-je-best-over-bloggen-je-krijgt-er-immers-geld-voor-en-die-lapjes-zijn-hartstikke-handig-in-de-keuken” en “doe-eens-normaal-die-dingen-kun-je-toch-niet-eten-en-er-zijn-grenzen”. U ziet; foodbloggers zijn net mensen. Uiteraard bevindt Miss Foodie zich in kamp 2; ik heb me nog nooit voor een blogartikel laten betalen… (*)

Het relletje resulteerde uiteindelijk in een heuse foodbloggers-afscheidingsbeweging want in de oorspronkelijke groep werden naar aanleiding van Easypull-gate personen en berichten verwijderd. Dat ging me wat ver dus toen Foodbloggers Benelux werd opgericht verhuisde ik direct vrolijk mee. En samen met alle leuke bloggers verhuisden ook alle leuke topics en ideeën mee. Zo vermaken wij elkaar al tijden met vreemde Google zoektermen die wij op onze blogs tegenkomen. Die zijn soms té grappig. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘ik heb geen bieslook‘, “is het henk’s favoriete bezigheid of henk z’n favoriete bezigheid?“, hoelang moet je wentelteefjes nou bakken”hoe heet de frituur pan waar je patat in bakt‘, recept champignons kerstmarkt duitsland“, knutselen aalbessen‘ of ‘vandaag is mijn verjaardag‘. En Google stuurt ze dus allemaal naar onze blogs!

Wat we ook meenamen was de foodblogswap; eens in de zoveel tijd een recept van een medeblogger maken en bloggen. Alleen hebben we er nog geen waardige naam voor bedacht; swappen, swoppen, foodthread, kookestafette… We zijn er nog niet uit! Geeft ook niet, het gaat om het idee. Ik mocht dit keer iets uitzoeken van de blog van Lisette Nijpels. Zij schrijft over de heerlijkste dingen op haar blog happylittlekitchen.com en toen ik daar een recept voor madeleines vond was ik direct verkocht!

Uiteraard kreeg het recept een flinke twist. Ik had net een schandalige lading aardbeitjes op de markt gekocht en vond dat wel een passende toevoeging; aardbeienmadeleines met een vleugje vlierbloesem werd het. Licht, luchtig en zalig zomers!

Aardbeienmadeleines met vlierbloesem
Hou vast die zomer met deze luchtige, aromatische cakejes. Aardbeien en vlierbloesem; need I say more?
Print
  1. 75 gram aardbeien
  2. 100 gram zachte ongezouten roomboter
  3. 85 gram witte basterdsuiker
  4. snuf zout
  5. 2 eieren
  6. 100 gram bloem
  7. 1 tl bakpoeder
  8. 2 eetlepels vlierbloesemsiroop (zelfgemaakt of bijv. van Ikea)
  1. Verwarm je oven voor op 70 graden, liefst heteluchtstand. Was en ontkroon de aardbeien en snij ze in stukjes of plakjes. Spreid uit op een bakplaat en zet ze een paar uur in de oven. Je wilt flink wat vocht uit de aardbeien kwijt, anders blijven je madeleines straks te nat.
  2. Haal de aardbeistukjes uit de oven en laat afkoelen. Zet de oventemperatuur omhoog naar 180 graden.
  3. Vet een madeleinevorm in met een lik zachte boter en bestuif licht met bloem. Klop de overtollige bloem er weer af.
  4. Maak nu het beslag door de zachte boter met de suiker en het zout te kloppen tot een heel luchtig geheel (bijna wit). Voeg dan ei voor ei toe terwijl je blijft kloppen. Meng bloem en bakpoeder met de stukjes aardbei in een kom (hierdoor zakken de stukjes aardbei straks niet allemaal naar de bodem van je beslag) en spatel daarna rustig door het beslag. Roer er tot slot de vlierbloesemsiroop door. Laat het beslag nu 20 minuten rusten in de koelkast. De vorm vul je daarna het makkelijkst door het beslag er met een spuitzak rustig in te spuiten maar met een lepel lukt het ook. De madeleines bak je daarna 8-10 minuten.
  5. Heb je trouwens geen madeleinevorm? Vul dan een ingevette muffinvorm met een dun laagje van dit beslag. Andere vorm, zelfde smaak!
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

 

(*) Miss is natuurlijk ook niet roomser dan de Paus en laat zich ook af en toe wel sponsoren. Zo rijst de stapel kookboeken reeds tot boven de eetkamertafel (vanaf de grond dan he) en ik ben ook niet vies van al het lekkers dat wordt opgestuurd via de #culipost. Ik heb alleen 1 handicap: ik kan alleen lekker schrijven over lekkere dingen. Dus doekjes – hoe handig ook – zijn bij mij aan het verkeerde adres.

 

8 thoughts on “Swappen of swoppen met aardbeienmadeleines

  1. Goedemorgen Wendy,

    Ik vind dit een heerlijke blog. Schisma’s zullen altijd plaatsvinden en in de scheuren is er altijd ruimte voor het ontkiemen van iets nieuws. Vooral de naden nooit dichtproppen met Easypull.
    En dan madeleines, Dat blijft voor mij het à la recherche du temps perdu gevoel. Ik weet trouwens ook zeker dat Proust geen Easypull gebruikte, maar een damasten servet om zijn mond te deppen na het snoepen van een madeleine.

    Ik wens je een mooie zondag, Gereon

  2. Wat schrijf je het weer mooi op Gereon! Moet wel bekennen dat ik zelf ook al jaren zo’n Easypull ding aan de wand heb hangen maar daar hebben mijn lezers niet zo veel mee te maken 😉 Damasten servetten zoek ik nog, was idd een mooie foto geweest, met het nodige zilverwerk en damast. Echt een madeleine waardig!

  3. Hi Sophie, wat lief dat je aan me denkt! Voor de fotografie zoek ik eigenlijk van alles wat ☺️. Liefst van die mooie die echt al “een leven” hebben, je begrijpt vast wat ik bedoel. Kijk maar of je iets kwijt wilt, het is hier sowieso welkom!
    X Miss Foodie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *