Torta Russa – typisch Italiaans

torta russa recept

Torta Russa

Héél Verona schijnt er vol mee te liggen. De Torta Russa is een ietwat plompe taart met een bladerdeeg buitenkant en een vullling van bitterkoekjes en amandelen. En er is iets raars mee, met die Torta Russa. Het is namelijk Italiaans voor “Russische taart” en dat kan eenvoudigweg niet kloppen. Het is op zijn minst een contradictio in terminis (Google hier)! Italianen houden namelijk alleen van Italiaanse producten! Prachtig om te zien hoe in de super op ieder Italiaans product trots wordt aangegeven dat het allemaal echt, serieus, niet gelogen uit Italië komt. Inferieure waar uit het buitenland? Dat blieven we hier niet! Echt… daar zouden wij hier nog wat van kunnen leren.

Vaak gaat het behoudende in Italië nog een flinke stap verder, bijvoorbeeld als het om “originele” recepten gaat. Bolognaisesaus? Zoals “di mama” hem maakt is de enige juiste manier. Zoals jouw mama hem maakt uiteraard niet! Pizza? Alleen in Napoli weten ze hoe dat moet! En in een Italiaanse saus horen uien óf knoflook maar nooit samen! Bonen? Die komen uit Toscane, daar wonen de boneneters. Cappuccino drink je alléén, maar dan ook alleen voor 11 uur in de ochtend anders val je als wannabee Italiaan gegarandeerd door de mand.

Hoe die Russische “Torta Russa” dan toch in Italië terecht kwam? Daarvoor raadpleegde ik razendsnel de blog van Antoinette (zucht… die is voor de liefde naar Italië verhuisd, zalig!) zij weet dat soort dingen…

Enfin… omdat het mij als nuchtere Hollandse alleseter werkelijk helemaal níks uitmaakt hoe het allemaal hoort, maakte ik die Torta Russa helemaal op mijn eigen manier. Oorspronkelijk is het een vrij zoete, zware taart dus ik besloot (ook voor het mooie ervan) er wat handjes diepvriesframbozen door te mengen. Wat je dan krijgt? Een Torta Russa tipico Italiano di Miss Foodie. Of zoiets… Maar hij is wél goddelijk lekker!

Torta Russa tipico Italiano di Miss Foodie
Print
  1. 225 g kant en klaar bladerdeeg (zo'n grote opgerolde lap uit de koeling)
  2. 100 g bitterkoekjes
  3. 100 g gepelde amandelen, gehakt in de hakmolen (niet te fijn)
  4. 1 bakje diepvriesframbozen
  5. 1 onbehandelde citroen
  6. 170 g bloem
  7. 3 eieren
  8. 200 g suiker
  9. 2 ons boter
  10. een snuf zout
  11. 10 g bakpoeder
  1. Smelt de boter zachtjes op een laag vuur. Verkruimel de bitterkoekjes in de keukenmachine.
  2. Was en droog de citroen en rasp de schil. Rol het bladerdeeg uit.
  3. Vet een taartvorm met een doorsnede van 22-24 centimeter in en bekleed met het deeg.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Klop de eieren schuimig met de suiker.
  6. Meng in een kom bitterkoekjes, amandelen, frambozen, citroenrasp, eieren, gesmolten boter, zout, bloem en bakpoeder.
  7. Doe het mengsel in de bakvorm en bak de taart in het midden van de oven langzaam gaar in 75 minuten.
  8. Controleer met een prikker of deze er net droog uit komt.
  9. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met poedersuiker.
Adapted from Italiaans koken met Antoinette
Adapted from Italiaans koken met Antoinette
Foodiemoods http://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *