Aardbeiencake met yoghurt

recept aardbeiencake met yoghurt foodiemoods

Aardbeiencake met yoghurt

Hebben wij weer! Oudste dochter heeft het inmiddels geschopt tot groep 8 dus de afscheidsfeestjes vliegen ons om de oren. Van hockey en voetbal hebben we al afscheid genomen maar groep 8 is toch wel een dingetje… Zeker omdat deze groep 8 al vanaf de eerste groep bij elkaar is, vonden wij – ouders van het spul – dat er ook best nog een afscheidspicknick bij kon. Parkjes genoeg in de buurt, de voorbereidingen voor de musical bijna afgerond, de kids zijn er letterlijk klaar mee en het is al ver in juni, dus zelfs in Nederland mag je dan geschikt weer verwachten, toch?

Ehhhmmm… laat ik het zo stellen; de dag voor de picknick, toen de weersverwachting echt niet meer te negeren viel moest er nog flux gezocht worden naar een slecht-weer-alternatief. Fijn dus dat een van onze favoriete parkjes een heuse muziektent heeft. Normaal gebruikt om dagjes parkhangen te voorzien van muzikale opluistering maar wij zagen er vooral een geweldige picknicktent in!

Gelukkig bleken de meeste mede-ouders – in tegenstelling tot ons “tenten-en-alles-wat-daar-verder-nog-bij-komt-kijken-zoals-met-een-wc-rol-onder-je-arm-naar-een-vies-camping-wc’tje-hobbelen”-haters – fervente kampeerders en via de app-groep werd enthousiast gemeld dat er ook nog wel een tarp was om mee te nemen. Een tarp? Een rondje Google bood uitkomst en serieus; die dingen hebben de picknick gered. Samen met mijn aardbeiencake met yoghurt die eigenlijk maar 1 nadeel bleek te hebben. Hij was onmogelijk in 50 punten te verdelen en dat was toch een beetje jammer.

Ik wil niet al te onbescheiden klinken maar na een boel verregende salades, tonnen kleffe chips, verwaterde sausjes en barbecues onder tarpen (waardoor je alsnog de regen in vlucht want de rook blijft ook onder zo’n tarp schuilen, haha!), brak pas bij het toetje, de aardbeiencake met yoghurt, de zon door. Natuurlijk omdat de combinatie aardbeien, citroen en yoghurt zo lekker zomers is, maar deze keer hadden we serieus geluk en brak de zon echt door. Eind goed al goed.

Moraal van dit verhaal? Geen zomer zo Hollands of een aardbeiencake met yoghurt maakt er wel een feestje van!

recept aardbeiencake met yoghurt foodiemoods

 

Zomerse aardbeientaart met yoghurt
Wil het nog niet zomeren? Met deze aardbeientaart doe je gewoon alsof. Lekker fris door de yoghurt.
Print
 1. 225 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 2. 250 gram suiker
 3. 3 grote eieren op kamertemperatuur
 4. 3 eetlepels citroensap
 5. rasp van 1 citroen
 6. 275 gram bloem (plus 25 gram om over de aardbeien te strooien)
 7. 1 tl bakpoeder
 8. 1/2 tl zout
 9. 250 gram Griekse yoghurt
 10. 350 gram aardbeien, gewassen, kroontjes eraf en in stukjes gesneden
 11. poedersuiker om te bestrooien
 1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet een cakevorm in met gesmolten roomboter. Doe 275 gram bloem, het bakpoeder, zout en de citroenrasp in een mengkom en roer met een garde door elkaar (kan ook met een lepel maar met een garde blijft de bloem mooi luchtig).
 2. Doe de zachte boter en suiker in een kom en mix tot je een bijna wit en luchtig mengsel hebt. Mix er dan 1 voor 1 de eieren door en vervolgens het citroensap. Mix er dan kort de helft van de bloem, de helft van de yoghurt, de helft van de bloem en de helft van de yoghurt doorheen. Let op dat je kort mixt! Alleen dan krijg je een perfect luchtige cake.
 3. Meng de gesneden aardbeien met 25 gram bloem, dit zorgt ervoor dat de aardbeien niet direct naar de bodem van je cake zakken. Spatel heel voorzichtig de aardbeien door het cakebeslag en doe vervolgens het beslag in je vorm. Strijk de bovenkant glad en zet in de oven.
 4. Draai de temperatuur terug naar 160 graden en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Check of de cake gaar is door er bijvoorbeeld een sateprikker in te steken. Als die er droog en schoon uit komt is je cake gaar. Zo niet, zet de cake nog wat langer in de oven. Zie je de onderkant te donker worden, dek je cake dan af met aluminiumfolie.
 5. Is je cake gaar? Haal hem uit de oven en laat hem dan een half uurtje afkoelen in de vorm. Daarna keren op een rooster, de vorm eraf halen en verder af laten koelen op het rooster. Serveren met poedersuiker en genieten!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

4 thoughts on “Aardbeiencake met yoghurt

 1. …. kan wel wat zonneschijn gebruiken! Aanvankelijk was het hier van de regen in de drup, maar ondertussen is het eerder dweilen met de kraan open. Misschien dat jouw aardbeiencake met yoghurt uitkomst biedt :-)

 2. Aardbeiencake is mislukt. Na een uur en nog ‘n kwartier was ik bang dat hij te droog zou worden, dus uit de oven. Kwam niet goed uit de tulband, helft bleef erin te nat, brr. Morgen jarig gelukkig is AH morgen om 12 uur open.

 3. Hoi Dinie, wat jammer! Heb jij je oventemperatuur wel eens gecheckt? Ik deed dat laatst en kwam er zo achter dat mijn oven maar liefst 25 graden kouder is dan ik hem instel! Klinkt alsof bij jou de temperatuur ook aan de lage kant was. En je kunt er met prikken in de cake achter komen of de binnenkant al droog is. Als die prikker droog uitje cake komt weet je zeker dat hij niet meer te nat is. Ik hoop dat de volgende cake met deze tips wel lukt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *