Afkicken…

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook zomer 2011 in Nederland. Nog nooit eerder viel mijn bruine kleurtje namelijk zo lekker op! Best leuk hoor maar aan de andere kant is het cold turkey afkicken als je uit een super zonnig Italië weer terug moet. Gelukkig mag je het grootste deel van de dag lekker werken. Dat is trouwens ook voor het eerst dat ik zoiets in augustus denk. De focus op je beeldscherm zodat je de kille buitenwereld lekker buiten kunt sluiten. Maar ja. Ooit wordt het half 6 en spoed je je middenin een herfstbui over de A2 naar huis. Snel nog even wat boodschappen doen. Wat te eten? Totaal in seizoensverwarring sta je dan voor het diepvriesschap. De aardappelen, spekjes en rookworst liggen al in je mandje. Hoezo de boerenkool is op? Je kunt je in ieder geval troosten met de gedachte dat je niet de enige bent die totaal in de war is!
Vandaag dus (nog) geen boerenkool maar een lekker vispotje. Normaal ben je met zo’n vispastei best een tijdje bezig, vooral omdat je er ook nog apart aardappelpuree voor moet maken. Als je die tijd niet hebt, is dit een prima alternatief met een soort shortcut-aardappellaag. Die is klaar in 5 minuten en eigenlijk nog lekkerder dan puree! In dit recept gebruik ik gewone aardappelen maar als je eens iets anders wilt, kun je ook prima zoete aardappelen gebruiken.
50 gram boter

5 bosuitjes in dunne ringetjes

50 gram bloem

400 ml melk

300 gram witvis, in stukjes

100 gram gerookte zalm, in repen

150 gram gekookte garnalen

half bosje peterselie, fijn gehakt

peper en zout

500 gram kruimige aardappelen

40 gram boter

150 gram geraspte kaas, cheddar is heerlijk, gruyere ook maar dat komt er hier niet meer in (maar dat is een ander verhaal)


Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een flinke sauspan of hapjespan. Voeg de bosuitjes toe en fruit ze tot ze zacht zijn maar niet gekleurd. Doe er de bloem bij, roer goed en bak ongeveer een halve minuut. Voeg dan onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe. Vooral de beetje bij beetje is erg belangrijk, anders krijg je klontjes. In vaktermen heb je nu een roux gemaakt! Klinkt professioneel.

Als het goed is heb je nu een dikke saus. Voeg hier de vis en garnalen aan toe en verwarm tot je merkt dat de vis begint te garen. Voeg dan peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Doe dit vismengsel over in een ovenschaal.

Rasp nu de aardappelen, doe ze in een theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

Smelt de resterende boter in een pan en bak hierin de geraspte aardappel tot hij zachter begint te worden. Schep de aardappel op het vismengsel in de ovenschaal en dek af met een laag geraspte kaas. Zet 25 minuten in de oven. Als je van een lekker bruin korstje houdt kun je de laatste 5 minuten de grill nog even aan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *