Thinspiration, dat is afvallen zonder dieet

afvallen zonder dieet thinspiration foodiemoods

Afvallen zonder dieet: “Thinspiration”

Ik weet nog, jaren terug, dat ik met een vriendin helemaal dubbel lag om een spijkerbroekje in size 0. Ook wel maat 30 genoemd en dus een broekje waar mijn dochter van 10 zich bijna met moeite in zou moeten wurmen. Huh? Zijn er echt vrouwen die dat passen? Het schijnt…
En nu is daar de thigh-gap, zeg maar het doorkijkje tussen de bovenbenen, ultiem bewijs van slank zijn! Niet zelden verkregen door een flinke portie Photoshop en (echt, ik zweer het, niet afgunstig bedoeld!) eigenlijk gewoon geen gezicht.

O ja, en de sixpack voor vrouwen, die is er ook zomaar bijgekomen! Instagram maar eens op #belly, dan krijg je er 1.681.269 voorgeschoteld. Schier onbereikbaar voor mij. Er hebben inmiddels 2 little Foodies in mijn #belly gewoond en ik ben gewoon veel te gek op lekker eten.  Maar iedere keer als ik op de site van Zara aan het rondneuzen ben, krijg ik er weer last van. Acute drmoetietsaffus! En dat “iets” is dan gerust 10 kilo, 15 zelfs als het echt lekker gaat. Alleen… die diëten, het bevalt me niet.

Blij dus dat het kennelijk ook anders kan! Kijk maar eens in de boekhandel. Er zijn flink wat nieuwe boeken bij gekomen die nu eens niet over diëten gaan maar over slimmer nadenken, gezondere keuzes maken en daardoor (bijna vanzelf, hoe fijn zou dat zijn?) afvallen. En juist die “doe-maar-gewoon” mentaliteit spreekt me enorm aan. En uiteraard ook de hoop dat het mogelijk is om zonder moeite af te vallen!

En weet je wat? Ik ga het gewoon doen! Eerst zal ik die hele stapel eens gaan lezen, een goede voorbereiding is immers het halve werk en bovendien past het niet bij mij om al mijn geld op één paard te zetten. Lees je mee?

Suiker, het zoete vergif

recensie suiker het zoete vergifAllereerst Suiker, het zoete vergif. Waar vroeger vet vaak de schuld kreeg van overgewicht, is dat nu steeds vaker suiker. En het grote probleem is; mensen zijn geprogrammeerd met een voorliefde voor zoet want dat was, toen we allemaal nog in berenvellen liepen, de energie die je lichaam het makkelijkst kon aanspreken. Suiker heb je nodig, het is heel goede brandstof en vooral je hersenen zijn er dol op! Het enige nadeel van ons lijf is dat er destijds geen rem is ingebouwd. Was ook niet nodig want suiker was nauwelijks beschikbaar dus “te veel” bestond niet. Dat is nu wel anders en daar beginnen de problemen, die rem, die heb je nu eigenlijk wel nodig! En alsof het nog niet lastig genoeg is om je suiker-inname te beperken, helpt de voedingsindustrie ook niet bepaald mee. Die weten namelijk ook van onze voorliefde en voegen dus maar wat graag suiker toe om ons te verleiden. Voor hen is suiker perfect, mensen lusten het graag, het verzadigd niet en doet je verlangen naar meer. Suiker (en niet vet) is waarschijnlijk de grootste oorzaak van overgewicht.

Wil je meer weten over suiker? Over hoe het je stofwisseling beïnvloedt, hoe de voedingsindustrie samenspant om jou te verleiden, hoe het met fructose (vruchtensuiker) staat, of suiker echt verslavend is en hoe je suiker kunt vervangen? Dan is dit een ontzettend leerzaam boek voor je. Ben je gemotiveerd geraakt en lukt het je om minder suiker te eten, dan kun je inderdaad best wat kilo’s uitzwaaien!

 

Het antidieetboek

recensie antidieetboek foodiemoodsIn het antidieetboek legt Gerrit Jan Groothedde (Eetschrijver) je haarfijn uit waarom diëten niet werken. Dieten zijn namelijk altijd tijdelijk. Stop je er mee dan komen je kilootjes zo weer terug! Je kunt beter op zoek gaan naar een blijvend ander eetpatroon. Dat deed de schrijver ook toen de weegschaal een historisch hoge score aangaf en in anderhalf jaar tijd raakte hij maar liefst 35 kilo kwijt. In het antidieetboek kun je lezen hoe hij dit deed. Ook in dit boek krijgt de voedingsindustrie een flinke Zwarte Piet uitgedeeld. Eetschrijver introduceert de termen sluipsuiker en knutselvoedsel om aan te geven dat gefabriceerd voedsel vaak niet zo gek veel meer met eten te maken heeft. Maar wat dan wél? Je zou weer meer écht eten moeten eten en dat doe je door je eetgedrag een harde “reset” te geven. Tijdens die reset eet je alleen gezond en onbewerkt voedsel, daarna ben je afgekickt en kan het gezonde genieten beginnen. Want voor genieten is ook ruimte, “het leven is geen strafkamp!” aldus Eetschrijver. De truc is dat je leert luisteren naar je eigen lichaam.

Het boek is geen wetenschappelijk boek maar geschreven vanuit eigen ervaring, gecombineerd met veel kennis over voeding. Die achtergrond kan een goede stok achter de deur zijn voor iedereen die niet in dieetleed en gekke fratsen gelooft en nu niet al te gezond eet. De reset moet je dan op het juiste spoor helpen, al vind ik die voor mezelf best heftig en ook stiekem wel een beetje op een dieet lijken. De eerste kilo’s vliegen, als het goed gaat, al tijdens de reset de deur uit. Lukt het je daarna om een gezond en evenwichtig eetpatroon op te bouwen dan zou je zo maar, net als Eetschrijver zelf, flink wat kwijt kunnen raken!

 

De boeken van Mieke Kosters

recensie boeken mieke kosters foodiemoods“Ik mag wel maar ik wil het niet.” Dat is, heel kort samengevat, de methode van Mieke Kosters. In haar eerste boek “Het geheim van Slanke mensen”, vertelt ze hoe oneerlijk ze het altijd vond om haar vriendinnen van alles te zien eten terwijl ze zelf “van de wind al aankwam”. Ze besloot eens goed te kijken naar haar vriendinnen en hoe zij dit aanpakten. Zo ontdekte ze “Het geheim van Slanke mensen”. Die stoppen namelijk ook niet alles zo maar in hun mond! Ja, inderdaad, ze eten wel eens een bitterbal, nemen wel eens een wijntje. Maar daar blijft het dan bij. De tompouce, de soesjes, de olijven en stokbroodjes met kruidenboter laten ze dan staan.

De grote truc bij Mieke Kosters is motivatie. Je volgt geen dieet waarin je je van alles moet ontzeggen. Als jij zo graag dat ene chocolaatje eet, doe het gerust. Maar hou het daar dan bij vanuit de gedachte dat jij zelf de baas bent en heel graag slank wilt worden. Logisch dus om niet te veel te snoepen!

Op dit moment zijn er 4 boeken van Mieke verschenen. Naast “Het Geheim” schreef ze ook “Ik ken mezelf en ben slank” waarin je meer inzicht krijgt in de saboteurs die maken dat je soms toch te veel eet. Handig! Daarnaast zijn de boeken “En nu wordt ik slank” en “De Bikini Challenge” volledige programma’s waarin je door middel van opdrachten achterhaalt wat jouw gezonde eetgedrag in de weg staat en wat je daaraan zou kunnen doen. Als ondersteuning kun je je ook aanmelden voor haar Facebookpagina of e-mailondersteuning.

 

WeightWatchers Doeboek (tips voor onverbeterlijke snoepers!)

recensie weight-watchers-doeboek foodiemoodsOok dit boek van WeightWatchers geeft je geen dieet maar biedt je een enorme lading tips om 30 vaak voorkomende “noodsituaties” te tackelen. De meeste van die tips zijn uitwerkingen van de categorieën “gezondere keuze”, “geniet maar neem niet te veel”, “leid jezelf af”. Maar sommige zijn ook gewoon grappig, waardoor ik me afvraag of de tips wel echt serieus bedoeld zijn. Wat dacht je van: “Ik draag een spierwitte bloes met prachtig kantwerk. De petitfours zijn smeuig en ik mag er niet veel van eten dus neem ik een rauwe wortel, zo vermijd ik vlekken die mijn bloes ruïneren.” Serieus?

Andere tips zijn dan weer wel handig. Koop bijvoorbeeld een goede rasp. Een kleine dosis echt lekkere kaas doet vaak wonderen voor je gerecht. Er hoeft zo echt geen enorme lading door of over! Of deze; bewaar je boter buiten de koelkast waardoor hij smeerbaar is en je makkelijk kleinere porties kunt smeren.

Ook dit boek gaat in op een aantal welbekende eet-oorzaken. Je voelt je alleen of stom of je hebt stress. Wat doe je dan (ipv eten)? Het boek is geen compleet boek waarin je van A tot Z door een bepaalde methode wordt geleid. Het is meer hap-snap maar als ondersteuning voor als je wat tips zoekt om je gezonde eetgedrag niet te laten saboteren kan het je prima helpen!

 

En nu… ga ik afvallen zonder dieet!

Nu ik dit allemaal gelezen heb, zal ik er toch aan moeten geloven. Geen uitstel meer! Vandaag begin ik. Doe je mee? Onder de foodmood “thinspiration” vind je al mijn recepten voor als je, net als ik , wilt afvallen zonder dieet. Gewoon lekker slow, dat doet het minst zeer en zeg nu zelf; het is er ook niet in een maand aangekomen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *