Anijskoekjes
Je zou er zo langzamerhand ook eens helemaal klaar mee kunnen zijn met al die bakboeken. De ene “bakbijbel” is nog dikker dan de ander – allemaal met kwijlend prachtige foto’s – en inmiddels is Nederland vele zelfuitgeroepen bakgoeroes rijker. Heerlijk natuurlijk want wat is er feestelijker en troostender dan bakken? Dus, om heel eerlijk te zijn, bakboeken heb je eigenlijk nooit genoeg. Mijn plank puilt al aardig uit meer met een beetje duwen, proppen en boeken dubbel zetten, lukt het nog nét!
Voor het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter maak ik graag nog wat plaats want wat een prachtig boek is dat! De titel zou je zomaar op het verkeerde been kunnen zetten omdat je bij kaneel en kardemom (en een coverfoto met granaatappel, vijgen en steranijs) snel aan de Midden-Oosten keuken gaat denken. Dit boek gaat over Joodse baktradities, die, door een combinatie van kookwetten uit de Joodse keuken en het feit dat het Joodse volk smaken uit alle hoeken van de wereld heeft verzameld, ontzettend veelzijdig en voor mij fijn verrassend uitpakken. In de Joodse Godsdienst heeft eten, en dan vooral bakken, een belangrijke rol. Bij elke feestdag horen speciale gerechten en ook de wekelijkse sabbat draait om eten. Anne Shooter: “Alleen Joden krijgen het voor elkaar om te bedenken dat het op bepaalde feestdagen absoluut noodzakelijk is om cheesecake, beignets of fruitcake te eten, en dat een wekelijkse avondmaaltijd niet uit één maar uit twee rijke challe (vlechtbroden) moet bestaan. En natuurlijk klagen we voortdurend over het feit dat we uitdijen“.
Dat laatste is ook precies waarom ik het bakken zo lastig vind af en toe. Als ik Kaneel & Kardemom doorblader wil ik al die taarten wel maken, kijk maar! Amandelcake, cheesecake, challe, bublanina, brownies, kaneelballetjes, kruidige sinaasappel-amandelcake met kardemomsiroop, matsepudding, rozenfrangipane, anijskoekjes en chocoladetaarten. Ze staan er allemaal in. Maar ook hartige baksels zoals Paastaarten, focaccia, roggebrood en uiteraard matzes. Bijna ieder recept wordt ingeleid door een wetenswaardigheid. Zo kom je er achter dat matzes lijken op het brood dat Joden maakten tijdens de uittocht uit Egypte. Ze hadden geen tijd om het deeg te laten rijzen, vandaar het cracker-achtige. Of lees wat Anne schrijft over haar Brood uit het Oude Testament; “Dit recept is geïnspireerd op het bijbelse verhaal van Ezechiël die twee jaar lang in de woestijn op brood leefde. Ik vroeg me af of ik zo’n brood kon maken en het blijkt dat het recept min of meer in de Bijbel staat; ‘En gij, neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst en spelt, doe ze in een pot en maak er brood van’.” Kortom; een boek met prachtige foto’s, mooie recepten en leuke achtergrondinformatie.
Alleen… wie gaat al dat lekkers opeten? En wanneer? En waarom? Als niet-Joodse moeder met diepgaande discussies met de weegschaal heb ik toch een probleem met al dat heerlijks. Iedere week zoete baksels zou ik prima willen maar is voor mij gewoon geen haalbaar plan. Of we kunnen binnenkort met de hele buurt en al mijn collega’s collectief met groepskorting naar de Weight Watchers. Vandaar dat ik me dit keer heb ingehouden. Geen taart dit keer maar Arabische anijskoekjes die ik dan weer Oer-Hollands maakte door ze extra “anijzig” en “roomboterig” te maken. Weet je nog van vroeger; die blokjes anijssuiker waarmee je warme melk omtoverde in zo’n warm troostend anijsdrankje? Maar dan dus als koekje. Het recept is oficieel voor 20 anijskoekjes maar ik toverde er flink meer uit, bovendien maakt het officiele recept ringetjes van het deeg maar had ik meer zin in “mopjes”. Zo zie je maar, net als het Joodse volk haal ik mijn inspiratie overal vandaan en zet het dan lekker naar mijn eigen hand!
Kaneel & Kardemom wordt uitgegeven door Good Cook, ISBN 9789461431349
Ga jij dit recept maken? Leuk! Ik ben benieuwd hoe het was dus als je het deelt op Facebook, Twitter of Instagram, tag me dan met @missfoodiemoods en @missfoodie dan zie ik ze vanzelf langskomen.


- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- snuf zout
- 1 el anijszaad
- 2 eetlepels gemalen anijszaad (ik doe dat met zo'n ouderwetse koffiemolen maar een vijzel werkt ook)
- 170 gram fijne suiker
- 1 geklutst ei
- 3 el warm water
- 125 gram zachte ongezouten roomboter
- Meng alle droge ingrediënten met een garde in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en doe daar de zachte boter en het geklutste ei in. Meng tot een deeg en voeg zoveel warm water toe tot het deeg soepel is. Wikkel in plastic folie en leg een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Breek steeds een stukje deeg ter grootte van een olijf af en maak er een bolletje van. Leg de bolletjes op de bakplaat met wat tussenruimte, de koekjes lopen nog wat uit.
- Bak de koekjes ca 20 minuten waarbij je de platen halverwege de baktijd even keert om de koekjes mooi egaal te bruinen. De koekjes zijn gaar als ze stevig aanvoelen en lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze maximaal 2 weken in een luchtdichte koektrommel. Geloof me... die twee weken redden ze niet ;-)