Appel plaatkoek

recept appel plaatkoek foodiemoods

Appel plaatkoek

“Lusten jullie ook plaatkoek? Komt net uit de oven…” Ehhhh… Is de Paus katholiek?

Plaats van handeling is Cornelis, onze tweede huiskamer. Handig want om de hoek dus we wandelen er zo even langs. Fijn, want supergezellig. De koffie wordt er met liefde gemaakt en die plaatkoek dus ook!

Vroeger was in het hoekpand een kruidenier gevestigd; “Cornelis de Ven”. Die naam staat nog steeds met prachtige sierletters boven de voordeur dus de nieuwe “bewoners” Dave en Bas hebben die naam graag in ere gelaten. De naam past ook gewoon bij ze. “Ik ga even naar Cornelis”… Het klinkt alsof je even een bakkie gaat doen bij een vriend en zo voelt het ook.

De kaart is bescheiden maar wát er op staat is top. De sappen perst Cornelis zelf en de broodjes worden ter plekke achter de bar voor je gesmeerd. Ze zijn simpel. Denk zelfgemaakte eiersalade, hummus of tonijnsalade. Of gewoon brie. Maar één ding hebben die broodjes met elkaar gemeen en dat is dat ze vers, bedrieglijk simpel en vooral dus erg lekker zijn.

En bakken, dat doet Cornelis dus ook graag, getuige de vitrine met taartjes, cookies en cakes. Nothing too fancy, ook hier het motto “less is more”. Maar die plaatkoek – en nu zijn we weer helemaal terug aan het begin van dit verhaal – die was zaligmakend perfect. De bodem wat steviger, de korst lekker kruimelig en daartussendoor zwierven wat framboosjes en amandelvlokken. Happiness op een bordje, dus eenmaal thuis kon ik nog maar aan één ding denken: appel plaatkoek… nu!

Het mooie van bakken is dat je eigenlijk geen appel plaatkoek maakt maar een portie liefde, warmte en aandacht. En laat ik nu nét een brugklasser hebben die dat goed kan gebruiken! Ik maakte de plaatkoek met appel en kaneel en fietste er voor het gezond wat havermout doorheen. Merk je niets van, die vlokken maken de boel alleen maar extra crunchy!

Appel plaatkoek met kaneel en havermout

Appel plaatkoek met kaneel en havermout

Ingredients

 • 100 gram havermout
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 150 gram gesmolten roomboter
 • 2 grote appels, bijvoorbeeld Goudreinet of Elstar
 • 2 tl kaneel
 • 1 el citroensap

Instructions

 1. Verwarm je oven op 180 graden.
 2. Bekleed een platte rechthoekige vorm van ca. 20 x 30 cm met bakpapier.
 3. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snij in dunne partjes en meng die met kaneel, 2 eetlepels van de bruine suiker en citroensap.
 4. Roer alle overige ingrediënten door elkaar tot een kruimelige bende en schep daar 2/3 van in de vorm. Druk stevig aan en leg er de appelparten op. Strooi daar de resterende kruimels op, druk die lichtjes aan en zet in de oven.
 5. Na 40-45 minuten is je appel plaatkoek klaar om aan te vallen!!!
https://foodiemoods.nl/appel-plaatkoek/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *