Appelcake met kardemom

appelcake met kardemom recept Foodiemoods

Appelcake met kardemom

Stel, je maakt een appelcake. Gewoon niets bijzonders, een cakebeslagje van boter, suiker en eieren, appeltjes erdoor en gaan! Maar wacht! Je bent vandaag in een rare bui en hebt net Yvette (van Boven) horen bezweren dat álles, werkelijk álles lekkerder wordt met versgemalen kardemom…

Dat zul je nog wel eens zien dus daar ga je, noest in de weer met je oude koffiemolen alias kruidenmolentje met kardemomzaadjes. Dat cakebeslag, dat blijft hetzelfde. Maar die appeltjes, die gaan in een laagje kardemomsuiker. Verder niks bijzonders zou je denken.

Maar dan gaat de oven open en komen de geuren je tegemoet. Denk appeltaart maar dan in het kwadraat. Zo intens, fris, geurig en zalig. Die o zo simpele appelcake blijkt zomaar wereldschokkend lekker!

Als foodblogger twijfel je op zo’n moment niet. Je zet je gasten direkt in de wacht want een goed recept zonder foto, dat kan niet geblogd worden! En je schiet… en je schiet… en je schiet. ‘t Is zomer en het licht is te fel. Tsja, soms zit het er gewoon niet in, soms moet je gewoon genieten van je taartje en het de volgende keer nog maar eens proberen. Dat je de cake nog eens mag maken is geen probleem natuurlijk, zo verzekeren je gasten je nog nagenietend.

Anyway… lang verhaal kort; deze appelcake met kardemom is zo vreselijk lekker maar niet te fotograferen! Ik heb het inmiddels 3x geprobeerd maar het wilde gewoon niet.

appelcake met kardemom foodiemoods recept

De laatste keer maakte ik hem voor mijn collega’s en stond ik mijn appelcake met kardemom bij het ochtendgloren nog te fotograferen. Ook geen aanrader maar toch de minst slechte foto. Daarom nu een twee drie in godsnaam dan maar zo, het recept moest vanwege sociale drang van buitenaf inmiddels écht op de blog. Excuus dus voor de foto! En bij voorbaat excuus voor het recept. Het is namelijk geen cake die je maar één keer kunt maken!

Appelcake met kardemom
Appelcake is altijd goed maar deze met kardemom is gewoon beter!!!
Print
  1. Voor een vorm van ca. 30 x 15 cm
  2. 150 gram zachte roomboter
  3. 300 gram suiker
  4. 3 eieren op kamertemperatuur
  5. 150 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met 1 volle tl bakpoeder)
  6. snuf zout
  7. 2-3 appels geschikt voor appeltaart, zoals bijv. Goudreinet
  8. 1/2 tl vers gemalen kardemom (de kant en klare kardemompoeder uit een zakje is hiervoor niet geschikt)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakblik in en bedek met bakpapier.
  2. Doe 50 gram van de suiker in een grote mengkom en doe er de vers gemalen kardemom bij. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in parten. Doe de appelparten bij de kardemomsuiker en meng goed tot alle stukken appel bedekt zijn met de suiker.
  3. Mix de boter met 250 gram suiker tot hij luchtig en wit is. Voeg een voor een de eieren toe en mix steeds tot het ei volledig is opgenomen. Als je ei te koud is kan de boel nu gaan schiften. Dat is geen enkel probleem, dat komt wel weer goed.
  4. Voeg nu de bloem toe en spatel die er rustig doorheen tot het beslag goed gemengd is. Giet het cakebeslag in de vorm en steek er de kardemomappeltjes in.
  5. Bak in het midden van de oven tot de cake gaar en mooi bruin is. Bij mij duurde dat 35 minuten maar check het af en toe met een sateprikker. Steek die in het midden van de cake en haal hem er weer uit. Als hij er droog en schoon uit komt is je cake gaar van binnen.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

9 thoughts on “Appelcake met kardemom

  1. Ben dol op kardemom in baksels! Krijg van kardemom altijd zo’n herfstwandeling, op de bank met een dekentje en kerst gevoel :-)
    By the way…snap dat je zelf super kritisch bent op je foto’s, maar vergeet niet dat je lezers waarschijnlijk met een hele ander blik kijken. Ik vind ze in ieder geval zeker niet om je voor te schamen en al helemaal niet om je excuses voor aan te moeten bieden! 😀

  2. Hoi Wendy,

    Ik heb hem gemaakt en het eerste stukje al warm gegeten. Kon niet wachten :)
    Hij smaakt heerlijk. Morgen krijgt mijn bezoek hem ook dus ben benieuwd naar de reacties.

Laat een reactie achter bij Irene Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *