APPELTAART CAKE
Is het een appeltaart? Is het een cake? Het is appeltaart cake! En nu ik er nog eens over nadenk is het best geniaal! De smaken van appeltaart in een luchtige cake. Snel te bakken, super makkelijk, geen gedoe met deeg uitrollen maar gewoon cakebeslag in een vorm gieten. En bovendien…. plakjes cake kun je nog eens in een broodtrommel stoppen. Met punten appeltaart geeft dat nogal gedoe! De appeltaart cake is ook best gezond dus je mag als tussendoortje rustig nog een plakje afsnijden. En nog een… En, toe maar, nog een…
Amber Albarda bedacht hem en schreef hem op in haar kookboek “Gezond Bakken” (uitgeverij Unieboek/Het Spectrum, ISBN 9789000335206). Vooral dat “Gezond” is in deze hysterische feestmaand best even lekker. Om het nu meteen een balans-cake te noemen gaat wat ver maar als je toch hunkert naar een traktatie is dit een prima optie. Door de specerijen zou je hem trouwens ook best pepernoten-appeltaart-cake kunnen noemen. Lekker hoor!
In het boek van Albarda vind je trouwens nog veel meer lekkers en eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. Persoonlijk ben ik nogal fan van kokosolie sinds ik dat een tijdje geleden leerde gebruiken in plaats van boter omdat zoonlief niet tegen lactose kon. Vooral de ongeraffineerde olie, dus waar de kokosgeur en -smaak nog in zit. Lekker! Ook voor ahornsiroop kun je me wakker maken. Of noten, gedroogd fruit en heerlijke specerijen. In het boek “Gezond Bakken” lees je handige tips en basisrecepten en maak je je koekjes, taarten en cakes voortaan een stuk gezonder. Of een stuk minder ongezond. Het is maar hoe je het bekijkt. Mijn Little Foodies vinden deze appeltaart cake in ieder geval een traktatie en zo is hij bedoeld, dat mijn lactose-intolerante zoon er veel minder buikpijn van krijgt is natuurlijk helemaal feest.


- 45 gram havermout
- 45 gram ahornsiroop
- 2 eetlepels kokosolie (liefst ongeraffineerd)
- 90 gram boekweitmeel of speltmeel
- 70 gram amandelmeel
- 2 tl koekkruiden
- 1 tl bakpoeder (ga je helemaal voor gezond, neem dan wijnsteenzuurbakpoeder)
- een snuf zout
- 2 eieren
- 200 gram appel, geraspt
- 50 gram rozijnen
- Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier. Doe de havervlokken in een kom en giet er 175 ml kokend water overheen. Roer er de ahornsiroop en kokosolie door en laat een kwartiertje staan. Meng meel, amandelmeel, kruiden, bakpoeder en zout goed in een kom. Roer er de geweekte havermout door en daarna de eieren, de appel en de rozijnen.
- Stort in het cakeblik en bak de cake 50-55 minuten. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker of breipen in te prikken. Die moet er schoon en droog uit komen. Laat de cake afkoelen en peuzel lekker op!