Armeluisporchetta van Nigel Slater

armeluisporchetta recept nigel slater miss foodie

nigelslaterboek miss foodieEr is geen ontkomen meer aan; herfst! Vanaf nu wordt het eerst nog 3 maanden alleen maar slechter voordat we – hartje winter – weer heel langzaamaan richting het voorjaar kruipen. Of…. nog negatiever; pas over een half jaar is het weer even lang licht als nu. Tot die tijd is het behelpen. Voor de zekerheid staat hier het hele arsenaal klimaatbestrijdende middelen al weer in de gang: van zuidwesters, paraplu’s en moonboots tot dikke handschoenen en winterjassen. Het zal de oplettende lezertjes niet ontgaan zijn dat Miss Foodie last heeft van seizoensblues. Hoe prettig was het daarom dat exact op het moment dat de herfst een paar weken geleden fel van start ging en de regen met gemene slierten over het land joeg, het nieuwste kookboek van Nigel Slater op de mat viel. Alhoewel, kookboek? Hij noemt het zelf een keukendagboek en dat is exact wat het is.

Persoonlijke notities en foto’s van “echt eten”. Dus geen doorgestylede foodporn waarbij salades gestut worden met een dikke klodder aardappelpuree. Al het eten dat je op de foto’s ziet, werd echt opgegeten. Van maand tot maand lees je wat Nigel meemaakt, waarbij die belevenissen steevast uitdraaien op een passend recept. Passend, want hij is ervan overtuigd dat het juiste voedsel op de juiste plaats en op het juiste moment gegeten moet worden. Dus eet snijboontjes in juli, gegrilde sardientjes op een verzengend hete augustusavond en een mild aromatische stoofpot op een regenachtige februaridag. “Hé, waar heb ik dat eerder gehoord?”, hoor ik je nu denken. Inderdaad! Miss Foodie’s go-with-the-flow-koken! Nigel en Miss Foodie, twee handen op één buik. Nogal logisch dus dat ik me direct te buiten ging aan een ultiem herfstrecept. 19 september: armeluisporchetta. Werkelijk een schot in de roos want de start van de herfst valt hier steevast samen met een enorme reeks verjaardagen en dan maak je het liefst iets waarvoor je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan en wat eigenlijk iedereen wel lekker vindt. This is it!

armeluisporchetta recept nigel slater miss foodie

Benieuwd wat Nigel nog meer in petto heeft? Hier een tipje van de sluier: In januari eet je uiensoep, in februari geroosterde pompoen met pittige tomatensaus. Maart brengt een kipstoofpot, in april geniet je van een stevige pastamaaltijd, in mei (uiteraard!) lamskoteletten met citroen en munt, in juni hummus van tuinbonen met dille. In juli maak je een soep van geroosterde zomergroenten, augustus maakt je happy met aubergine uit de oven met schapenkaas en munt, september weet je al. In oktober warm je je aan schelvis uit de oven met spek en peterselie, in november aardappelpastei met ui en blauwe kaas en tot slot geniet je in december van Nigels Christmas pudding. Miss Foodie watertandt!!!

 

Armeluisporchetta
Met dit soort gerechten kan zelfs Miss Foodie de herfst aan...
Print
  1. een flinke ui
  2. 4 eetlepels olijfolie
  3. 4 tenen knoflook
  4. een paar flinke takken rozemarijn
  5. 3 grote verse laurierbladeren
  6. een stuk of 18 zwarte peperkorrels
  7. 2 theelepels venkelzaad
  8. een citroen
  9. een mooi stuk varkensbuik van een kilo (door je slager ingekerfd)
  10. sla
  11. een mooi brood, in plakken, geroosterd en met een teentje knoflook ingewreven
  1. Verhit de oven tot 180 graden. Pel de ui, snijd hem doormidden en snijd beide helften in dunne plakken. Smoor ze in een braadslee in een eetlepel olijfolie op halfhoog vuur. Pel de knoflook, hak fijn en roer door de uien. Hak de rozemarijnnaaldjes en laurierblaadjes fijn en voeg toe. Kneus de peperkorrels en het venkelzaad, mix met wat zout en voeg ook dat toe. Fruit het uienmengsel tot het lichtblond is en gaat geuren. Knijp er de citroen boven uit en roer eventuele aanbaksels los. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg in de braadslee met het uienmengsel ernaast. Braad het vlees ruim een uur, roer af en toe om te voorkomen dat de uien op de bodem vastzetten.
  2. Haal het vlees uit de oven en laat vijf minuten rusten voordat je het in zo dun mogelijke plakken snijdt. Eet de broodjes met sla en een paar flinke plakken vlees met uienmengsel.
Adapted from Nigel Slater
Adapted from Nigel Slater
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Armeluisporchetta van Nigel Slater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *