Back to basics

‘t Is allemaal niet zo wereldschokkend maar na de wederom uitzinnige feestdagen, zijn we hier blij en opgelucht dat het allemaal weer normaal mag. OK, dat de school weer is begonnen is het enige minpuntje. Er is niets vreselijkers dan een wekker die om kwart over 7 op hol slaat. O ja toch; het is nog veel erger als je nog half slaapdronken twee schoolweigerende kids in het gareel moet krijgen.
Maar verder… Top dat januari! Kerstboom het huis uit, laatste oliebollen uit ellende toch maar de kliko ingemikt en alle restanten van de feestmalen zijn nu wel gerecycled in pasta’s, salades en meer van dat soort after-party dishes. Kortom: tijd voor een schone lei. En dus ook tijd om eindelijk eens een gerecht te plaatsen dat past in het hoofdstuk tempelfood. Want zeg nu zelf – behalve vlak voor de bikinitijd – is er een betere periode om ook je ontspoorde eetgewoonten weer in het gareel te krijgen? En omdat gezond ook best lekker kan zijn, hier alvast een voorproefje:

Linzensalade met geroosterde pompoen, cashews en feta

Voor 2 als lunch heb je nodig:
2 sjalotten
1 prei
1 el boter
1 el milde olijfolie
300 ml goede groentenbouillon
150 gram linzen, Le Puy of de kleine bruine linzen uit Italie vind ik het lekkerst
1 pompoen
2 el olijfolie
1 handje cashewnoten, ongezouten
1 tl venkelzaadjes + 1 tl korianderzaadjes + 1 tl zout + 1/2 tl gedroogde chilipepers, alles bij elkaar in vijzel fijngestampt
1 el rode wijnazijn
evt. 1 el olijfolie
100 gram fetakaas
2 tl. fijngehakte verse peterselie

En zo makkelijk is het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pompoen, schep de zaadjes eruit en schil hem. Hak in stukken en leg samen met de cashewnootjes in een braadslee. Doe er 2 el olijfolie door en de fijngestampte specerijen. Schud goed om en schuif een half uur in de oven tot de pompoenstukjes beginnen te carameliseren.
Verwarm intussen in een pannetje de boter met de olie en fruit daar heel langzaam de gesnipperde sjalotten en in dunne ringetjes gesneden prei tot ze glazig zijn. Blus af met de bouillon en voeg de afgespoelde linzen toe. Kook ongeveer 20-30 minuten of tot de linzen zacht genoeg zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Giet dan de linzen af, laat iets afkoelen en doe er de azijn bij en eventueel nog 1 el olijfolie. Inmiddels zijn je stukjes pompoen en cashews ook klaar. Laat die even afkoelen en doe ze dan bij de linzen. Tot slot verbrokkel je hier de feta over en bestrooi het geheel met peterselie.

Geen idee hoeveel vezels, anti-oxidanten etc. etc. hierin zitten maar het voelt extreem gezond en vult ook lekker. Maar bovenal: het smaakt geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *