Al een tijdje organiseert een grote club foodbloggers maandelijks de foodblogswap. Eigenlijk een soort stoelendans voor foodies waarbij je eens in de zoveel tijd van een blog van een collega foodblogger kookt. En daar blog je dan zelf weer over… Omdat we allemaal nogal eigenwijs zijn (ik denk dat de meeste bloggers zelden nog echt een recept nakoken) en de meesten een heel duidelijke eigen stijl hebben, krijg je vaak de leukste gerechten. Daarnaast kan het af en toe heel verfrissend zijn om eens buiten je eigen blog te kijken.
Miss Foodie trof het dit keer met de blog Focus on foodies van Lianne. Zij kookt suiker- en glutenvrij dus dat bood perspectief! Miss Foodie eet zelf namelijk ook helemaal geen suiker dus alle opties voor verwennerijen zónder de witte drug zijn hier welkom. Ik was dus echt op zoek naar iets verwennerigs en dan kom je vanzelf in de zoete hoek terecht wat mij betreft. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, niet waar? De muffins die ik op Lianne’s blog vond zijn zelfs glutenvrij waardoor je er vrijwel iedereen mee kunt verwennen. Mocht je geen amandelmeel in huis hebben en gewoon tegen gluten kunnen, dan heb je sowieso mazzel en dan kun je het amandelmeel ook door bloem vervangen (of het amandelmeel en bakpoeder samen vervangen door zelfrijzend bakmeel). Miss Foodie bakte de muffins in deze enige porceleinen kopjes en dan worden het met recht CUPcakejes!
Omdat ik ook vreselijk eigenwijs ben (en heel gevoelig voor zoet!) paste ik het basisrecept van Lianne weer wat aan. Ik verving de agavesiroop (had ik niet in huis) door een deel honing en een geprakte banaan. Je zou deze muffins zelfs met alléén geprakte banaan kunnen maken! Verder had ik geen wijnsteenbakpoeder maar wel gewone bakpoeder…


- 40 gram kokosolie
- 100 gram amandelmeel
- 25 ml honing
- 1 ei
- 1 geprakte banaan
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gr bosbessen
- Verwarm eerst de kokosolie tot die zacht is geworden. Doe er dan de banaan, de honing en het losgeklopte ei en het vanille extract door. Meng dan het amandelmeel met het bakpoeder en spatel er de natte ingredienten door. Meng er tot slot de bosbessen door. Doe het beslag in vormpjes, bijvoorbeeld muffinvormpjes, kleine bakvormpjes of dus koffiekopjes en bak op 160 graden af tot een sateprikker er droog uit komt. Bij mij was dat na 25 minuten maar dat kwam waarschijnlijk doordat de koffiekopjes de warmte niet erg goed geleidden. Waarschijnlijk zijn ze in papieren muffinvormpjes al na 15-20 minuten gaar.
hi missfoodie,
wilde je leuke berichtje over glutenvrije bosbessen cakejes delen, maar ik kreeg helaas deze message….
https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A%2F%2Ffoodiemoods.nl%2Fblueberry-cupcakes-met-amandelmeel%2F
Kan het wel rechtstreeks vanuit jouw facebookbericht delen, maar dus niet vanaf je blogsite. groetjes, denise
Hi Denise, thanks! Facebook doet alleen nog maar vreemd de laatste tijd 😉
Super leuk dat je deze muffins hebt gekozen en inderdaad een goed idee om er banaan aan toe te voegen. Banaan (en dadels) als zoetmiddel zijn de laatste maanden verreweg mijn favoriet en naast gezond ook nog eens erg lekker 😉
Leuke blogpost heb je ervan gemaakt!
Is een heel goed basisrecept dus dan kun je een beetje varieren. Ik vind het sowieso interessant om zoveel mogelijk suiker te vervangen en banaan geeft bij baksels zoet, volume en vocht. Lukt bijna altijd ;-). Dankje voor de inspiratie!