Boekweit dadelcake by Food Bandits

foodiemoods recept dadelcake-goodmorning

Boekweit dadelcake by Food Bandits

Zet “boekweit” en “cake” in één zin en je hebt me! Het is daarom dus niet zo gek dat ik het enorm goed kan vinden met collega-blogger Suus van Food Bandits. Ik was al dol op haar vanwege de prachtige foto’s, mooie blog en het leuke contact online, maar sinds ik haar kookboek in handen kreeg, weet ik het helemaal zeker; “Good Morning” verdient een ereplek in de kookboekreviews op Foodiemoods!

covergoodmorning

Samen met man Johann (dat is die wereldman die kookt, die de mooie plaatjes kiekt, de website bouwt en daarnaast óók niet te beroerd is de afwas te doen, Suus heeft hij ook een broer?) en allerliefste teckel Moos maakte Suus een gaaf kookboek.

Good Morning heet het en die titel zegt eigenlijk alles. Uiteraard vind je fijne ontbijtrecepten. Gelukkig maar want het ontbijt is (als je er een beetje je best voor doet) werkelijk het fijnste moment van de dag. Nog even ontspannen en genieten voor de dagelijkse strijd om te proberen alles in één dag te proppen weer losbarst. OK, ik geef direct eerlijk toe dat bij ons thuis absoluut niet iedere dag geschikt is om zo relaxed te beginnen, maar in het weekend moet dat toch wel lukken? Ben je serieus te gespannen om van een fijn ontbijtmoment te genieten, dan zou je eens naar pagina 119 kunnen bladeren om wat tips over yoga te lezen. Kortom… welk type ochtendmens je ook bent, Good Morning inspireert om er iedere dag weer het beste van te maken.

En een goed begin is het halve werk, toch?

Enfin… die recepten, want daar gaat het mij dan toch vooral om, die zijn gewoon fijn! Door gezondheidsklachten heeft Suus zich verdiept in recepten met minder suiker, lactose en tarwe. Gelukkig op een gezond-verstand-manier en zonder belerend vingertje. Eten moet vooral lekker zijn en dat uitgangspunt alleen al is natuurlijk erg gezond.

Ben je niet zo van de kokosbloesemsuiker? Kun je het niet vinden? Of vind je het een doorgeslagen hype en bovendien veel te duur? Suus zal je er niet op aankijken als je het vervangt door “een zoetstof naar keuze”. Het boek is vooral bedoeld om je op andere ideëen te brengen dan het “bammetje kaas”. En dat is prima gelukt!

Ik liep zoals gezegd helemaal warm voor de boekweit dadelcake. Met een familie die uit het Hoge Noorden stamt, heb ik een genetische voorliefde voor boekweit. Daar maakte m’n moeder vroeger pap van. Alhoewel? Meer een soort cement, zo stevig dat je er een vulkaan van kon maken. “Kuiltje” heette dat dan en dat kuiltje werd volgestopt met stroop en roomboter. Maar nu dwaal ik af want zo’n recept zul je dan weer níet in “Good Morning” vinden. Maar dus wel boekweit dadelcake en daar word ik ‘s ochtends vroeg ook heel erg gelukkig van!

Boekweit dadelcake van Food Bandits
Makkelijk, lekker, een tikkie gezond en voor Groningers onweerstaanbaar verslavend!
Print
  1. 4 flink rijpe bananen (hoe bruiner, hoe zoeter dus pik vooral de overrijpe exemplaren eruit)
  2. 100 gram gesmolten kokosolie
  3. 225 gram boekweitmeel
  4. 150 gram dadels, ontpit en in stukjes gesneden
  5. 1 tl bakpoeder
  6. 2 tl koekkruiden
  7. rasp van 1 sinaasappel (dit is mijn eigen toevoeging, werkt top met de koekkruiden!!!)
  8. 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (als je wilt kun je uiteraard iedere soort zoetstof gebruiken, bruine basterd is ook erg lekker!)
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden, vet een springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Pureer de bananen met kokosolie en suiker tot een romig geheel. Meng in een andere flinke kom alle andere ingrediënten. Zorg vooral dat de dadels flink bedekt zijn met het boekweitmeel, dan zakken ze niet zo snel naar de bodem van je cake. Meng het bananenmengsel erdoor en giet/spatel het beslag in je vorm. Bak de cake in een uurtje gaar (maar check gerust na 3 kwartier of hij al gaar is. Als je een prikker in je cake steekt en hem er droog weer uithaalt is je cake gaar). Laat afkoelen in de vorm, haal je cake eruit en geniet van een dikke plak dadelcake!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *