Boerderijkoken

yoghurtkaasjes recept Miss Foodie Farmhouse cookbook

farmhouse cookbook Miss Foodie recensieEn daar sta je dan. Met een krijsende baby in de ene hand en een tas zónder portemonnee in de andere. Jíj moest toch zo nodig buiten wonen? De grote stad ver achter je. Dus sleep je je gelaten – met achterlating van de boodschappen – weer richting dat snoeperige boerderijtje 15 autominuten verderop. Aan de rivier en met rieten dak, dat dan weer wel… En met zo’n briljante moestuin, werkelijk een plaatje uit de bladen. Serieus, we hadden er zelfs kippen, schapen en varkens kunnen houden.

Ons uitstapje duurde exact 4 jaar en toen was het op. De winters (donker en binnen!) werden steeds langer, de klei steeds taaier en toen uiteindelijk het onkruid in de moestuin onbedwingbaar bleek haalden we bakzeil. Je kunt Miss Foodie wel uit de stad halen maar je haalt de stad niet uit Miss Foodie. Boodschappen doen om de hoek! Alles op het fietsje…

Toch kruipt het bloed zo af en toe waar het niet gaan kan en begint het weer te kriebelen. Zo ben ik al een tijdje op zoek naar een moestuin hier in Utrecht maar tot nu toe behelp ik me met een enorme batterij bakken en zakken in de achtertuin en op het balkon. Dus toen ik het Farmhouse Cookbook voor het eerst onder ogen kwam stak de “buitenwens” weer even de kop op maar die werd vakkundig de nek omgedraaid door Mr. 

yoghurtkaasjes recept Miss Foodie Farmhouse cookbookFantaseren, daar blijft het voor mij bij en daarvoor is dit boek bij uitstek geschikt. Sarah Mayor verhaalt prachtig over het boerenleven. Logisch! Ze groeide er op en zelfbereid voedsel heeft altijd een grote rol gespeeld in haar leven. Leuk dat het boek is opgedeeld per onderdeel van haar leefomgeving. Zo starten we in de melkerij met veel recepten hoe je zelf zuivel maakt. Daarna gaat het door in de boerderijkeuken waar veel wordt gebakken. Uit de moestuin komt veel groente-inspiratie en het erf levert ei- en kiprecepten. Uit het weiland komt het grover geschut; stoer vlees! Uit de bossen, hagen, velden en beken veel paddenstoelen en vis en tot slot is er natuurlijk ook nog een boomgaard.

 Miss Foodie is de laatste tijd erg van het home-made en zelf yoghurtkaas maken is kinderlijk eenvoudig. Het ziet er schitterend uit en je kunt met dit basisrecept nog lekker veel kanten op. De “kaasjes” die je maakt zijn heerlijk op een geroosterd broodje. Doe je ogen erbij dicht en fantaseer dat hele platteland er lekker bij!

 

 

Zelfgemaakte Yoghurtkaasjes
Heerlijke frisse traktatie. Zowel voor het oog als voor de mond. O ja, en kinderlijk eenvoudig te maken!
Print
  1. 1,5 kilo volle griekse yoghurt
  2. 2 theelepels fijn zout
  3. 1 teentje geperst knoflook (maar varieer daar gerust mee!)
  4. diverse kruiden zoals bijv takjes rozemarijn
  5. gepelde teentjes knoflook
  6. reepjes citroenschil
  7. gekneusde peperkorrels
  8. stukjes gedroogde chilipeper
  9. lekkere frisse olijfolie
  1. Meng de yoghurt met het zout en de geperste knoflook. Schep in een uitgespoelde (tegen restjes wasmiddel!) theedoek en knoop die met de uiteinden om een stok van een pollepel. Hang de "zak" nu boven een grote kom om uit te druipen en zet ongeveer 48 uur in de koelkast tot de boel niet meer drupt. Rol van de kaas bolletjes met vochtige handen en doe die met de verschillende ingrediënten in een brandschone pot (net uit de vaatwasser of gesteriliseerd). Schenk er daarna net zo veel olijfolie in tot de balletjes onder staan. Bewaar nog een dag en val dan aan!
Adapted from naar een recept van Sarah Mayor
Adapted from naar een recept van Sarah Mayor
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/
 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *