Brood zonder kneden!

brood zonder kneden recept miss foodie

Brood zonder kneden

Confession: Ik ben gék op brood! En ik weet; dat is momenteel vloeken in de kerk. Hier ploffen de laatste tijd namelijk akelig veel no-carb, low-carb en slow-carb kookboeken op de mat. En al barst ik van de goede voornemens en overtollige pondjes, afscheid nemen van brood gaat pijn doen. Enorm! Sterker nog… ik ben er geloof ik nog helemaal niet aan toe.

Trouwens, als ik het over brood heb, dan bedoel ik écht brood. Het liefst met een naam als “Woeste Knoest” maar nog belangrijker; er moet een bakker met zijn handen aan hebben gezeten. Die dunne wegwaai-flapjes van de super, daar taal ik niet naar. Maar ja, ga er maar aan staan! Ik liep laatst een ochtendje mee bij de bakkers van Vroeg (daarover later meer!) en was toch we geïntimideerd. Deeg kneden, oppunten, opbollen… ‘t is vakmanschap en ik doe het ze (nog!) niet na.

niet-kneden-brood recept miss foodieNiet dat ik het allemaal nog niet bestudeerd heb. In mijn zoektocht naar het ultieme broodje volg ik al jaren menig bakker op Twitter en verslind ik boeken met titels als “artisan breads every day” en “crust”. Om een beetje bij de tijd te blijven (een kant en klare bakmix in een broodbakmachine gooien is zooo 2014!) ging ik ook al eens aan de zuurdesem. Enfin; dat is een verhaal op zich. Foodwriter Jeffrey Steingarten (aanrader!) vat het als volgt samen: een zuurdesemstarter onderhouden is als een puppy in huis halen maar dan zonder de schattige puppy. En daar kan ik alleen maar aan toevoegen dat een pup ook een stuk beter oogt (en geurt!). Serieus! Na een tijdje is het gewoon niet meer geloofwaardig dat die bubbelende massa in je desempotje nog gezond en eetbaar is. Laat staan dat je het brood nog aan je huisgenoten kunt slijten…

Wat een geluk dus dat er een brood bestaat dat altijd lukt, lekkerder is dan menig bakkersbroodje, spotgoedkoop is, niet gekneed hoeft te worden en zo makkelijk is dat een zesjarige het kan bakken. Het heet Jim Lahey’s No-Knead-Bread (brood zonder kneden) en er is door menig foodblogger al uitgebreid mee ge-experimenteerd. Zo ook door mij en dit is mijn goedgekeurde versie met volkorenmeel. Dat maakt het “slow-carb” dus dat is al weer beter voor mijn gemoedsrust…

Brood zonder kneden
Brood bakken was nog nooit zó simpel! Niet kneden, niet oppunten, niet opbollen. Ik kan het ook!
Print
 1. 430 gram bloem (je kunt ook een mix van verschillende soorten maken, maar gebruik dan wel 50% gewone witte bloem)
 2. 1 gram gist (geen foutje, het lukt echt met zo weinig!)
 3. een flinke theelepel zout
 4. 345 ml water (lauwwarm, niet ijskoud)
 1. Rond een uur of 3 op de dag voor je het broodje wilt eten. Meng bloem, gist en zout door elkaar in een flinke beslagkom. Doe er het water bij en roer alles door elkaar. Schrik niet als het niet op brooddeeg lijkt, dit deeg hoort heel klef te zijn. Dek de kom nu af met plastic folie en laat 18 uur met rust. Na een tijdje kun je spieken en zul je zien dat het deeg enthousiast begint te groeien en bubbelen. It’s alive!!
 2. De volgende ochtend om een uur of 9. Bestrooi een werkblad heel royaal met bloem. En dan bedoel ik ook echt royaal want de boel is alleen maar kleffer geworden. Stort het draderige en plakkerige (en onhandelbare) deeg op de bloemlaag en strooi er royaal bloem over. Trek het deeg nu een beetje uit elkaar en vouw de uiteinden over elkaar. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit.
 3. Laat het deeg nog een kwartiertje rusten onder afdekfolie. Pak nu een siliconen bakmat en strooi daar polentameel (grove maisgries) of havervlokken over. Vorm het deeg nu zo goed en zo kwaad als het lukt tot een balvorm en leg op de bakmat. Strooi er nu nog wat polentameel/havervlokken over en dek af met folie en een theedoek. Laat nog 2-3 uur rijzen. Geen stress als je geen perfecte bal weet te maken. Het deeg is heel vormeloos maar geloof me, het komt allemaal alsnog goed.
 4. Om ongeveer half 11. Verhit de oven voor op 260 graden en zet er een ovenbestendige braadpan met deksel in. Haal om 11 uur de gloeiendhete braadpan even uit de oven, stort het deeg erin, doe deksel snel op de pan en zet de boel 30 minuten in de oven. Haal na dit half uur de deksel van de pan en draai de temperatuur terug naar 200 graden. Laat je brood nog 15-25 minuten zonder deksel afbakken.
 5. Als je denkt dat je brood klaar is, kun je op de onderkant kloppen. Klinkt het hol, dan is je eigen broodje klaar en kun je het laten afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!!
Adapted from Jim Lahey
Adapted from Jim Lahey
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/
 

7 thoughts on “Brood zonder kneden!

 1. Lijkt me een heerlijk brood.
  En inderdaad leuk te maken met de kids.
  Ik vraag me alleen af, welke oven je gebruikt.
  Gas, elektra, hetelucht of conventioneel.
  Groeten Rika.

 2. Hoi Rika, dat maakt in dit recept eigenlijk niet zo veel uit want je bakt het brood in de braadpan. Die heet dan meteen “Dutch Oven” . Als je oven de temperatuur maar haalt. Veel bakplezier!

 3. In je tekst praat je over volkoren meel, maar in je recept staat bloem. Dat is niet hetzelfde, en heeft volgens mij ook consequenties voor de benodigde hoeveelheid water. Welke van de twee gebruik je?

 4. Hoi Anja,
  Ik varieer eigenlijk steeds, vandaar dat ik in het recept aangeef dat je allerlei soorten bloem/meel kunt gebruiken, zo lang je maar minimaal 50% gewone bloem gebruikt. Dit recept is (in tegenstelling tot de meeste andere broodrecepten) niet zo nauwkeurig maar door de hoge hydratatie komt het (bij mij dan toch) eigenlijk altijd goed. Succes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *