Brouats

Runner up van de avond. Dit is echt een perfecte basic. Eigenlijk is het meer een techniek dan een recept. Met de vulling kun je eindeloos varieren.
Gisteren was dit de vulling:
200 gram diepvriesspinazie
200 gram drijfkaas
3 el geroosterde pijnboompitjes
1/4 chilipepertje, fijngehakt
1 flinke tl garam massala

Ontdooi de spinazie in een pan en voeg de verkruimelde drijfkaas en het chilipepertje toe. Blijf af en toe roeren terwijl je de boel verwarmt tot al het overtollige vocht verdampt is. Als de vulling te nat is worden de brouats nooit lekker knapperig. Als de vulling goed is, voeg je naar smaak de garam massala en pijnboompitjes toe. Geen garam massala? Geen nood! Ook lekker met bijvoorbeeld gedroogde munt of een beetje oregano. Of maak zelf een snelle garam massala door 1/2 tl gemalen komijn te mengen met 1/8 (snufje) kaneel en 1/2 tl gemalen koriander. Komt aardig in de buurt!

Drijfkaas is trouwens wat mij betreft de beste uitvinding van de eeuw. Te koop bij iedere turkse of marokkaanse slager/groenteboer/super en je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Normale mensen zullen dit saladekaas noemen. De griekse variant heet Feta en nepfeta heet zoiets als Salaki ofzo. Wij noemen het drijfkaas omdat de kaasjes in de pekel vrolijk door het blik drijven (en omdat onze kinderen geen feta maar wel drijfkaas lusten, da’s dus logisch).

Hier gaat er ongeveer 1 kiloblik per 2 weken doorheen en dat is niet zo gek als je bedenkt wat je er allemaal mee kunt doen. Tijdens de zomermaanden is het sowieso een hele makkelijke aanvulling bij iedere barbeque. Gewoon in een tomatensalade (tomaatjes, olijfolie, zout en stukjes drijfkaas, hoe simpel is dat?) of als smeermiddel (stukken drijfkaas met lekkere smaakjes naar keuze zoals gegrilde paprika, gedroogde tomaatjes, oregano etc. etc. in de blender tot pasta pureren).   Verder verdwijnt de drijfkaas hier heel regelmatig in een vulling voor het een of ander. Zoals bijvoorbeeld deze brouats. Brouats maken is echt een klusje voor knutselaars. Leuk maar niet moeilijk, je moet alleen geen haast hebben, dan is het irritant. Het is als verhaal bijna niet uit te leggen hoe je ze maakt dus ik heb er ooit wat fotootjes van gemaakt.

Stap1: Snij filodeeg (liever niet die diepvriesrommel van de super, die breekt alleen maar. Bij turkse en marokkaanse winkels hebben ze veel betere) in repen van ongeveer 7 cm breed. Leg alle repen op elkaar zodat de boel niet zo snel uitdroogt. Zet ook alvast je vulling klaar en een bakje gesmolten boter met een kwastje.

Stap 2: smeer de bovenkant van het filodeeg helemaal in met de gesmolten boter en leg er een hoopje vulling op.

Stap 3: vouw nu de punt linksboven over de vulling.

Klap dubbel.

En nog eens…

Net zolang tot je het hele vel filodeeg om de vulling hebt geslagen. Doe dit voor ieder vel filodeeg tot je geen vulling of geen filodeeg meer over hebt. Leg je brouats op een bakplaat, kwast ze aan de bovenkant nog even in met wat boter en bak ongeveer een kwartiertje in een oven van 200 graden (check na 10 minuten voor de zekerheid eventjes, ze moeten mooi goudbruin worden).

Eet smakelijk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *