Courgetti van Hemsley met gepaneerde kip

Hemsley courgetti en kip

COURGETTI VAN HEMSLEY MET GEPANEERDE KIP

Sinds een paar weken loop ik door de straten met een tasje waarop een schitterende tekst prijkt:  “boil your bones”. En als je die niet snapt dan snap ik dat direct. Ik moest hem ook even uitgelegd krijgen…

courgetti kookboek hemsley review
Links Jasmine en rechts Melissa Hemsley aan de kook

Het tasje kreeg ik tijdens de boekpresentatie/kookworkshop van de zusjes Hemsley. Mateloos populair in Engeland en nu timmeren ze dus ook hard aan de weg in Nederland. Hun boek heet “De kunst om goed te eten” maar was als het Engelse “The art of eating well” al een half jaar geleden in mijn winkelmandje van Amazon.co.uk terecht gekomen. Het boek gaat – wederom – over gezond eten en om heel eerlijk te zijn word ik daar soms wel een beetje moe van.

Ook Jasmine en Melissa zijn streng. Volgens hen moet je flink wat voedingsmiddelen uit je dieet schrappen. Geraffineerde suikers, gluten en granen komen er bij Hemsley & Hemsley niet in. Arme Gluut! Poor Thing! Ik heb inmiddels zó met het arme ding te doen… Hij doet (vrijwel) niemand kwaad maar staat momenteel en plein publiek in het verdomhoekje. Mocht je nog niet overtuigd anti-gluut zijn, dan vind je hier een leuk filmpje over hoe ook jij gluten-intolerant kunt worden.

Waar de Hemsley’s wel dol op zijn, zijn voedzame, onbewerkte levensmiddelen, goede vetten en bouillon van botten. Ziedaar hun “boil your bones”-slogan. Hun eetwijze is gebaseerd op de gedachte dat juist in dierlijke vetten en botten vreselijk veel voor ons belangrijke voedingsstoffen zitten. Ga maar na; de zonne-energie wordt door dieren vooral opgeslagen in de vorm van vitamines D en K in de vetreserves. Zónde om weg te gooien, dus de dames koken er bouillon van. De dierlijke vetten scheppen ze af en bewaren ze in een potje in de koelkast. Hardstikke stabiel dus heel geschikt om mee te bakken!

Een ander verrassend nieuw inzicht, is dat plantaardige vetten niet per definitie goede vetten zijn. Onbewerkt is hier het sleutelwoord en eigenlijk geloof ik daar ook wel in.

kookboek review hemsley & hemsley
Koken met de Jasmine en Melissa Hemsley

Mocht je dus in de mood zijn voor gezond eten dan is het kookboek van Melissa en Jasmine Hemsley echt een aanrader. Een gluten-ban gaat mij persoonlijk te ver maar ik geloof best dat er mensen zijn die zich prima voelen met een dieet zonder Gluut. Het heeft de Hemsleys in ieder geval geen wind-eieren gelegd. Ze zien er op een natuurlijke manier prachtig uit en zorgen er al jaren voor dat anderen dat ook doen. Sowieso zijn het leuke meiden die superenthousiast over hun voeding zijn en dat werkt nogal… aanstekelijk. Tijdens de workshop maakten ze een heerlijk gekruide bouillon, een pasta bolognese (zonder de pasta maar met courgetti) en brownies van zwarte bonen. Mag ik eerlijk zijn? Ik zie het mijn Little Foodies niet zonder slag of stoot oppeuzelen maar zelf had ik er veel minder moeite mee dan ik vooraf had verwacht.

Courgetti

Het kookboek van de zusjes begint met hun filosofie over gezond eten. Gelukkig vertalen ze dat ook direct in praktische dingen die je vandaag al zou kunnen doen. Eén daarvan is zorgen dat je zoveel mogelijk groenten in je maaltijden sneakt, bijvoorbeeld door spaghetti van courgette te maken; dat noem je dan courgetti. Hier bleek het een doorslaand succes! De courgetti maak je heel gemakkelijk met een spiralizer (zo heet het ding, even Googlen waar je hem online kunt bestellen) en maak je simpel op smaak met wat zelfgemaakte pesto. Mijn Little Foodies bleken ras-spiraaldraaiers en aten de courgetti met heel veel smaak op. Kippetje erbij met een paneerlaag van gekruid amandelmeel en wij hebben ook weer een dagje heel gezond gegeten!

Courgetti met Pablo's kip
De Hemsleys kregen het recept van Pablo en ik geef het nu weer aan jullie. Heerlijk krokant zonder paneermeel!
Print
 1. 180 gram amandelmeel
 2. 3 tl pittige gerookte paprikapoeder (of 2 1/2 tl gerookt paprikapoeder met 1/2 tl cayennepeper)
 3. 1 1/2 tl djinten (gemalen komijn)
 4. 1 1/2 tl zeezout
 5. 1 tl gedroogde tijm
 6. 1 tl gedroogde oregano
 7. 3/4 tl uienpoeder
 8. 3/4 tl knoflookpoeder
 9. 2 eieren
 10. 6 kippenpoten (drumsticks)
 11. 1 eetlepel geklaarde boter (of ghee)
 12. zout en zwarte peper
 13. 2 courgettes
 14. 1 handje pijnboompitjes
 15. 2 handjes basilicumblaadjes
 16. 30 gram parmezaanse kaas in blokjes
 17. olijfolie
 1. Voor de kip
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden en pak een bakplaat met bakpapier. Meng amandelmeel met de specerijen. Klop in een diep bord de eieren los. Doop nu de drumsticks in het ei en wentel ze daarna door het amandelmeel. Leg op de bakplaat. Verwarm de geklaarde boter en druppel dat over de drumsticks. Bak in 45 minuten in de oven goudbruin en gaar. Bestrooi tot slot met wat zout en peper.
 3. Voor de pesto meng je alle ingrediënten in een blender. Voeg olijfolie toe tot je een mooie saus hebt. Draai de gewassen courgettes door de spiralizer en maak aan met de pesto.
Adapted from Melissa en Jasmine Hemsley
Adapted from Melissa en Jasmine Hemsley
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *