Crackers maken
Toen ik nog niet aan “Thinspiration” deed maar gewoon nog volop bezig was met het dieet dat dieetleed heet, had ik een vreselijke haat-liefde verhouding met de Cracker. Vraag het de Weight Watchers dan is Cracker dé oplossing in bange dieet-dagen. Cracker weegt namelijk (bijna) niets dus er kunnen zich ook nauwelijks calorieën in verstoppen. Een ander voordeel is dat Cracker naar niets smaakt en je er dus nog alle kanten mee op kunt. Zoet, hartig, veel, weinig, fris, vet. Cracker kan het moeiteloos aan.
Serieus… toen ik wist hoe weinig “punten” er in een cracker met Linera smeerleverworst (OMG! Heb ik dat écht gegeten?) en augurk zaten, volgde ik al snel een volstrekt onvolwaardig cracker-met-smeerleverworst-en-augurk-dieet. Het hielp wél! Prima zelfs! Binnen no-time was ik op gewicht en schakelde over naar een wat uitdagender Cracker; die met Hüttenkäse, tomaat en bieslook. Om vervolgens via Cracker smeerkaas en Cracker Pindakaas weer moeiteloos terug te komen op het gewicht van voor de lijnpoging. Cracker kon er ook niets aan doen…
Na het Cracker-avontuur kon ik echt geen Cracker meer zien! Crackers waren waardeloze, smakeloze, kartonnen onderleggers en om heel eerlijk te zijn denk ik er nu nog steeds zo over.
Wat een ironie dus dat er “Plof” een kookboek over Crackers op mijn mat viel. De vormgeving stemde hoopvol; het zag er Goddank niet zo stoffig en smakeloos uit als Cracker in mijn herinnering was. En fabrieksdingetjes zelf maken, daar ben ik nu eenmaal dol op. Ik ging dus crackers maken! Eens even kijken wat we allemaal tegenkomen. Matzes, crackers met crème fraiche, cashewcrackers, kaascrackers, havercrackers, geitenkaascrackers met rozemarijn, roggemeelcrackers, soepstengels, cranberrycrackers. Het klinkt eigenlijk allemaal al een heel stuk beter dan de cracker die ik me herinnerde! Om mee te beginnen koos ik het “instapmodel” crackers met zaden en pitten en voegde daar voor de gezelligheid een paar lepeltjes tahin aan toe. Serieus, da’s makkelijk crackers maken! Deegje maken, rusten, uitrollen, pitjes erover, bakken en klaar! Ik moest alleen de baktijd wel serieus aanpassen maar ach… iedere oven is anders. Bij mij waren ze zeker nog niet knapperig na 8 minuten, het dubbele kwam meer in de richting.
Het grote voordeel van zelf crackers maken is dat deze wél lekker zijn, dus er hoeft minder op. Sterker nog, ze zijn ook heel prima zonder beleg! Vanuit dat opzicht passen ze prima in een verantwoord eetpatroon. Enige probleem is alleen dat ze misschien wel te lekker zijn! Ze waren hier in een oogwenk verdwenen. Kijk en dan schiet het alsnog niet op…


- 1/2 tl gist (droge uit een zakje)
- 2 tl honing
- 3 tl tahin (sesampasta)
- 1,3 dl lauw water
- 125 gram volkoren (spelt-)meel
- 100 gram boekweitmeel
- 1 tl fijn zeezout
- 2 el olijfolie
- 3 el sesamzaad
- 3 el pompoenpitten
- 3 el zonnebloempitten
- 1 el fleur de sel (zoutvlokken)
- Meng in een beslagkom (of de kom van je deegmachine/mixer) honing, gist, tahin en water. Voeg beide meelsoorten, het fijne zout, de olie en 1/3 van de zaden toe en mix kort tot een samenhangend deeg. Dek af en laat een uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg goed plat op een met bloem bestoven werkblad en rol licht uit. Leg dan op de bakplaat en rol uit tot een zo vierkant mogelijke lap van ongeveer 3 mm dik. Bestrooi met de overgebleven zaden en pitten en druk die er met de hand of de deegroller een beetje in. Snij er met een mesje of raviolisnijder vast de naden in om straks de crackers makkelijker af te kunnen breken.
- Kwast de crackers licht in met wat olie en sprenkel en de zoutvlokken over. Afbakken in het midden van de oven tot de crackers goudbruin en knapperig zijn en eventueel halverwege de baktijd de bakplaat even draaien voor gelijkmatige bruining. Af laten koelen op een rooster en over de naden de crackers afbreken. Eet smakelijk!
Zien er heerlijk uit Wendy! Die Linera smeerworst kan ik me ook nog wel herinneren…. stiekem vond ik het beste lekker (niet verder vertellen hoor ;)- ) Crackerboek heb ik ook in de kast staan. Moet hem er ook maar eens bij pakken. Nog nooit wat uit gemaakt. Líefs Cécile
Ha Cécile, zeker doen! Deze zijn vast ook lekker met de smeerworst, haha! Er staan trouwens ook matzes is, die gaan goed bij álles!