De krat van de Beebox – 2

recept hartige taart andijvie spekjes pijnboompitjes Miss Foodie

recept hartige taart andijvie spekjes pijnboompitjes Miss FoodieDat is wat je noemt een uitdaging! Miss Foodie wist uiteraard aan het begin van “project krat” dat er af en toe een groente langs zou komen die zeg maar, niet van nature in de groentela van onze koelkast voorkomt. Zeg maar, de jeugdtrauma-groenten, wie kent ze niet? Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die de spruit, de witlof en de andijvie met de nodige argwaan benadert. Toen ik jaren geleden spruitjes maakte tijdens een kerstdiner, was dat a; omdat ik wist dat ik daar de “ouderen” een plezier mee zou doen en b; omdat ik een hoopvol recept had gevonden met een flinke lading spekjes, appelstroop en kastanjes. Bovendien zijn de huidige spruitjes een paar flinke slagen kleiner (of ze leken vroeger oneindig groter, dat kan ook). En gelukkig… het spruitjesexperiment slaagde.
Toch was het even slikken toen ik donderdag een frisgroene, stevige krop andijvie in de Beebox aantrof. Andijvie is voor Miss Foodie echt een jeugdtraume-groente pur sang. Als kind hield ik toch al niet zo van groenten en andijvie bracht ware wanhoop aan tafel. Zou die verplichte kooktijd van 30 minuten daar wellicht iets mee te maken hebben? Die transformeerde in mijn herinnering de andijvie tot een grauwe, slijmerige substantie. Het vleugje nootmuskaat erover maakte het drama alleen maar groter… Nootmuskaat lust ik overigens ook nog steeds niet.
Omdat het vandaag nog steeds niet sneeuwde, viel stamppot rauwe andijvie (volgens mij het enige acceptabele recept met andijvie) ook af en de andijvierolletjes die Miss Foodie tijdens de koksopleiding leerde bereiden gaan hier zeker geen hoge ogen gooien.
Een collega foodblogger die ik het dilemma voorlegde had nog wel een briljant idee; doe alsof het spinazie is! Voor mij het levende bewijs dat ik inderdaad niet de enige ben met onverwerkt groentenleed. Deze “pretend-strategie” was zelfs voor mij nieuw! Toch bracht deze tip me wel op een idee: andijvietaart met spek, parmezaan en pijnboompitjes.

Absoluut een lekker recept met andijvie, al zou Miss Foodie liegen als ze zou claimen dat de kinderen het ooit op een “bepaaldag” gaan bestellen…

Andijvietaart met spekjes en pijnboompitjes
Geloof het of niet... echt lekker!
Print
 1. 7 plakjes roomboterbladerdeeg
 2. 100 gram pancetta in dunne plakjes
 3. 50 gram spekblokjes
 4. 1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd
 5. 1 krop andijvie, in dunne stroken gesneden en goed gewassen
 6. handje geroosterde pijnboompitjes
 7. 4 eieren
 8. 75 ml (soya)room
 9. 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Leg de plakjes bladerdeeg op je aanrechtblad om te ontdooien. Bak de spekblokjes uit, voeg de sjalotjes toe en fruit heel zachtjes mee. Voeg dan de andijvie toe en bak, al omscheppend tot de groente wat zachter begint te worden (snot als textuur is dus uitdrukkelijk niet de bedoeling). Haal de pan van het vuur en giet alles in een zeef om uit te lekken.
 3. Roer de eieren, room, pijnboompitjes en parmezaanse kaas door elkaar en doe er wat peper uit de molen door. Zout is waarschijnlijk niet nodig, de spek en kaas zijn meestal al zout genoeg.
 4. Roer de uitgelekte andijvie door het eimengsel.
 5. Bekleed een ronde ovenschaal met de plakjes bladerdeeg, druk de randen goed aan elkaar. Leg de plakjes pancetta op de bodem en giet het eimengsel in de vorm. Zet 30-45 minuten in de oven. Als de vulling mooi gerezen is en vast is van binnen (inprikken om te checken) is je taart klaar.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “De krat van de Beebox – 2

 1. Het “grotë probleem” met andijvie is dat je ze haast niet meer lichtgroen tot geel kunt kopen (zo zijn ze het lekkerst). Net als jij kijk ik ook met de nodige argwaan naar die donkergroene kroppen die naar gekookt gras smaken. Ik heb (nog) geen trauma, maar kan me er alles bij voorstellen 😉

 2. @ Nell: Kijk! Dat wist Miss Foodie dus niet eens. Fijn te weten dat ik niet gek ben. Toch raar dat ze ons kennelijk gekookt gras proberen te laten eten.
  Naar ik aanneem eet jij alleen de lichtgekleurde variant die Miss Foodie zelfs nog nooit gezien heeft. Maar waar kun je die kopen (je schreef al dat het moeilijk was maar misschien een tipje van de sluier…). Wie weet kan ik mijn kinderen dan voor veel leed behoeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *