De krat van de Beebox – 3

pompoencake cupcake recept Miss Foodie

pompoencake pumpkin cake cupcake recept Miss FoodieIn de krat van de Beebox zat dit keer een pompoen en in tegenstelling tot met andijvie, weet Miss Foodie heel goed wat je allemaal met een pompoen kunt doen. We vinden hem hier dus regelmatig terug in de risotto, als raviolivulling, in de soep, in de pastasaus, of gewoon geroosterd, als groente (ook al is het een vrucht…). Dat roosteren van pompoenen is bij ons eigenlijk standaard behandeling, of het nu soep wordt of risotto. En dan met een gevijzeld mengsel van venkelzaad, komijn en korianderzaad erover lekker laten . Mmmmm…. Dat maakt pompoenvlees echt 100 keer lekkerder! Maar ja, zo’n favoriete groente kan ook een beetje sleets worden; “Seen it, done it, been there….”
En dan zit je er toch ineens mee in je maag, met zo’n pompoen.

 

Zal ik er dit keer eens iets heel anders mee doen? Pompoentaart, of – zoals in Amerika beter bekend – pumpkin pie. Maar toch… nadere bestudering van de meeste pumpkin pies waar je de pompoen met een heleboel room en suiker tot een soort pompoenvla-vulling verwerkt, liet me niet watertanden. Amerikanen hebben wel vaker vreemde ideeën over eten…
En toen kwam de ingeving: Ik zou met deze pompoen exact hetzelfde doen als met de andijvie! Ik ging doen alsof het een andere groente was, namelijk wortel. Net zo oranje en net zo hard dus Miss Foodie zou van de pompoen een carrot cake maken. Of liever gezegd; cakejes. Dat werden dus de nu al befaamde Miss Foodie’s Pumpkin cakejes. Miss Foodie kwam, zag en overwon!

Pompoen Cupcakes van Miss Foodie
Vurrukkullukke pompoencake, maar dan als cupcake...
Print
  1. Voor 12 cakejes (of 1 grote pompoen-cake)
  2. 4 eieren
  3. 250 gram bruine basterdsuiker
  4. 185 ml neutrale olie (zonnebloemolie)
  5. 300 gram bloem
  6. 1 zakje bakpoeder
  7. 2 volle theelepels koekkruiden (of speculaaskruiden)
  8. 1/2 tl zout
  9. 400 gram geraspt pompoenvlees
  10. 50 gram gehakte walnoten
  1. 100 gram roomkaas (of de lactosevrije variant van L-Minus)
  2. 1 tl citroensap
  3. 200 gram poedersuiker
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en vul een muffinblik voor 12 vormpjes met papieren cakevormpjes. Maak je een taart, vet dan een 24 cm vorm in met olie of boter.
  2. Klop de eieren met de suiker goed los en voeg er de olie aan toe. Klop goed door elkaar. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, kruiden en het zout door elkaar en voeg dat toe aan het eiermengsel. Roer goed door elkaar.
  3. Voeg tot slot het geraspte pompoenvlees en de walnoten toe en meng nog kort. Schep dit beslag in de cakevormpjes (max. 3/4 vol anders rijzen ze de pan uit) en bak ze 30-45 minuten. Voor de taart reken je op ruim een uur. Je kunt testen of ze gaar zijn door er met een houten prikker in te prikken. Als die er droog uit komt zijn de cakejes gaar.
  4. Maak de icing door eerst de roomkaas en citroensap goed los te roeren. Voeg er dan schep voor schep de poedersuiker aan toe en roer door. Ga door tot de icing ongeveer de substantie van Nutella heeft.
  5. Laat de cakejes afkoelen en smeer er dan met een mes royaal de icing overheen.
  6. Nodig direct een paar vriendinnen uit voor een kop thee!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *