De krat van de Beebox – 5

geroosterde pompoen honing geitenkaas recept

geroosterde pompoen honing geitenkaas receptNa 4 kratten en boxen beschouwt Miss Foodie zich inmiddels expert op het gebied van streekproducten en seizoenskoken. Voelde de eerste krat nog wat onwennig (“o help! wat moet ik hier nu weer mee…), na een tijdje komt er een zeker ritme in het koken. Het leven van mijn kratten verloopt nu in fases:
* een paar dagen vantevoren krijg je de inhoud van de krat via mail te horen en begint te fantaseren
* de krat komt binnen. Een rijk gevoel maakt zich van je meester. Je kijkt (fotografeert!), ruikt, knijpt en proeft alvast wat. Een voorzichtige kennismaking…
* en dan de eerste twee dagen; er heerst volledige chaos in Miss Foodies hoofd. Wauw! Stamppot met bietjes en zuurkool en appeltjes, of nee, wacht! Bietjesgratin, of… hummus van bietjes. Trouwens? Zou je van die peertjes, zuurkool en bietjes ook een chutney kunnen maken? En dat is nog slechts het voorbeeld van de bietjes. Op deze dagen zijn de combinaties tussen de ingrediënten nog eindeloos.
* vanaf dag 3 begint de krat zich ineens enorm te legen en maak ik mijn hoofd de omschakeling naar restjeskoken.

En aangezien ik met de krat van de Beebox in de laatste fase ben aangeland en er nog slechts een halve pompoen restte (de eerste helft verdween in de overheerlijke pumpkin-cakejes) maakte ik een onverwacht lekker pompoenrecept. Mocht ik ooit Minister van Eten worden (en die kans is reëel), dan is mijn eerste handeling een wet in het leven roepen die een aantal gerechten tot verplichte kost bestempelt. Dit zou er één zijn…

Geroosterde pompoen met honing, geitenkaas, walnoten en tijm
Heerlijk gerecht! Halveer de hoeveelheden voor een voorgerecht
Print
 1. 1/2 pompoen, de pitten en draden verwijderd
 2. 30 gram roomboter
 3. 1/2 sjalot, heel fijn gesnipperd
 4. 150 gram verse geitenkaas (bijv. bettine blanc)
 5. 1 flinke eetlepel honing
 6. 75 gram walnoten, gehakt, maar hou er een paar achter als garnering
 7. 1 eetlepel verse tijmblaadjes
 1. Verwarm je oven voor op 180 graden
 2. Meng de zachte roomboter met de sjalot en smeer daar het pompoenvlees mee in. Doe de rest van de uienboter in de uitgeholde pompoen. Bestrooi met wat peper en zout.
 3. Zet de pompoen met het vruchtvlees naar boven in een ovenschaaltje in de oven en rooster 45-60 minuten tot het vruchtvlees goed zacht is geworden.
 4. Haal dan de pompoen uit de oven, schep het vruchtvlees eruit maar zorg wel dat je een rand van ca 1/2 cm laat zitten, anders zakt je pompoen in elkaar. Meng het vruchtvlees met de geitenkaas, de honing, de tijmblaadjes en de walnoten. Doe de vulling terug in de uitgeholde pompoen, garneer eventueel met wat achtergehouden walnoten en geitenkaas en schuif weer terug de oven in voor een half uurtje gratineren.
 5. Halveer en eet met een groene salade, zit ook heel vaak in zo'n krat.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *