De krat van De Krat – 2

vispastei recept Miss Foodie

vispastei recept Miss FoodieMiss Foodie zucht onder het stamppotverbod dat haar door man en kids is opgelegd. Jammer! Want ik ben echt heel erg benieuwd hoe de stamppot zuurkool met bietjes en appeltjes zou smaken die zich in mijn fantasie nestelde. Hopen maar dat er snel weer sneeuw valt, dan mag ik weer…
Wat dan te doen met die bietjes? Denk dat ik dan toch maar bietjeschutney ga maken, zo’n geweldige manier om van een groentenoverschot af te komen. Gezellig bovendien! Miss Foodie strikt haar retro-schortje graag voor!
Maar ja, dat zijn slechts de bietjes en die parkeer ik even tot het weekend, wanneer wel ik er wel weer tijd voor heb. Voor vanavond moest er iets anders verzonnen met al dat lekkers uit De Krat. Eens kijken: we hebben kabeljauw, we hebben aardappelen, we hebben paksoi. Miss Foodie zegt: vispastei! Ook lekker winters comfortfood. Bijna hetzelfde als stamppot, je stampt alleen niet alles door elkaar. Ssssstttt… niet verder vertellen!

Winterse vispastei
Lekker intens verwarmende vispastei
Print
 1. 40 gram plantaardige margarine (of boter als je gewoon lactose eet)
 2. 2 sjalotten, gesnipperd
 3. 40 gram bloem
 4. 200 ml droge witte wijn
 5. 200 ml visbouillon
 6. 50 ml (soya)room
 7. peper en zout
 8. ca. 300 gram kabeljauwfilet, in stukken
 9. 75 gram spekreepjes
 10. 1 struik paksoi, gewassen en in repen gesneden
 11. 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
 12. 50 ml (soya)room
 13. 1 ei, losgeklopt
 1. Verwarm de margarine in een sauspan en fruit daar op rustig vuur de sjalotjes in. Zet dan een koekenpan op het vuur en bak daar rustig de spekblokjes in uit. Als de sjalotjes glazig zijn, voeg je de bloem toe. Bak kort aan (niet bruinen!) en voeg een scheutje witte wijn toe. Roer goed en voeg steeds wat meer wijn toe en later bouillon. Steeds goed roeren om zoveel mogelijk klontjes te voorkomen. Deze saus krijgt uiteraard klontjes maar die heten sjalotjes en dat hoort zo, haha! Voeg tot slot de room toe en laat de saus op een laag vuurtje pruttelen terwijl je af en toe roert. Proef en breng op smaak met peper en zout.
 2. Als de spekblokjes zijn uitgebakken, voeg je de repen paksoi toe. Laat op laag vuur de groenten slinken.
 3. Dit is een slim moment om je oven voor te verwarmen op 180 graden.
 4. Zet dan de aardappelen op in een laag gezouten water en kook ca. 20 minuten tot ze gaar zijn.
 5. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af, laat even uitstomen en pureer ze met een pureeknijper. Laat iets afkoelen en roer er dan de room en het geklutste ei door.
 6. Nu heb je de drie basislagen klaar en kun je de schotel samenvoegen.
 7. Neem een ovenschaal en doe daar de wijn/bouillonsaus in, roer er de stukken kabeljauw door. Verdeel daarop de paksoi en spekjes en dek de schotel af met de puree. Als je een spuitzak met kartelmondje hebt; leef je uit! Miss Foodie had zin in "toefjes", de kinderen ook. Het oog wil ook wat...
 8. Zet de vispastei een half uur tot 3 kwartier in de oven. Als de pureelaag te snel bruint kun je hem even afdekken met alufolie.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *