De krat van Miss Foodie

recept geroosterde polderhoen met wortelgroenten en rosevals

de krat van Miss Foodie vol met seizoensproduktenNog één, hooguit twee nachtjes geduld beste lezers! Miss Foodie legt – as we speak – de laatste hand aan het laatste blog over haar kratten- en boxentest. Ik kan wel twee tipjes van de sluier oplichten: 1) Miss Foodie werd iedere week erg blij van alle verse seizoensprodukten en 2) Miss Foodie kon niet kiezen.
Vandaar deze week mijn eigen box gehaald en dat ziet er zo uit:

 

Wat er zoal in die droombox zit? Een Kemper landhoen, bataat (zoete aardappel), pastinaken, rode uien, roseval aardappelen, gele winterwortelen, een pak gedroogde puy linzen, een bos tijm en een bos rozemarijn.
Vanavond aten we er al lekker van! Ik roosterde in feite alles in een grote braadslee. Flinke plens olijfolie, grof zeezout en hup die oven in…
Ruik je eens in! Al na 20 minuten raakten we overmand door de geurencombinatie van de kip, de steeds zoeter en zachter wordende wortelgroenten en de krachtige kruiden. Aromatherapie is er niets bij!
Na ruim een uur in de oven wordt het wachten vervolgens beloond:

geroosterde polderhoen met wortelgroenten en aardappeltjes
 

Geroosterd polderhoen met wortelgroenten en rosevals
Nigella noemt die quick-quick-slow-koken. Eventjes quick-quick, dan in de oven schuiven en het heeeeeeeeel rustig aan doen!
Print
 1. 1 flinke Kemper hoen
 2. pond roseval aardappeltjes (of krieltjes)
 3. 1 flinke bataat (zoete aardappel)
 4. 2 flinke pastinaken
 5. 2 (gele) winterwortelen
 6. 2 rode uien
 7. flinke scheut olijfolie
 8. iets grover zeezout, bijvoorbeeld Maldon
 9. 2 bollen knoflook
 10. 3 flinke takken rozemarijn
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de Kemper hoen in een flinke braadslee. Smeer in met olijfolie, besprenkel met zeezout en stop een doorgesneden bol knoflook en een tak rozemarijn in de buikholte. Zet de kip een half uur in de oven.
 2. Kook intussen de rosevals 10 minuten, giet af en laat uitdampen. Schil de pastinaken, bataten en winterwortelen en snij ze in grove, ongeveer even grote stukken. Pel de uien en snij in kwarten. Snij de knoflook dwars op de teentjes doormidden. Doe groenten en aardappelen in een grote kom en besprenkel met olijfolie en zeezout. Hussel goed door zodat ieder stukje bedekt is met olie en zout.
 3. Als de kip een half uur in de oven heeft gestaan, schik je de groenten, knoflook en rozemarijntakjes rondom de kip. Zet de kip weer voor een uur in de oven en verhoog het laatste half uur de temperatuur naar 200 graden. Tip: de kip krijgt een mooi bruin en krokant velletje als je hem af en toe met de sappen uit de braadslee inkwast!
 4. Check of de kip gaar is door in het dikste deel van de poot te prikken. Als daar kleurloos vocht uit komt, kun je de tafel gaan dekken. Haal de kip dan uit de oven en laat het hele gerecht nog een kwartiertje rusten onder een vel alu-folie. Val dan aan!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *