De Streekbox – 3

stamppot paksoy recept miss foodie

stamppot paksoy recept miss foodieDe kratten en boxen beginnen een beetje door elkaar heen te lopen hier. Na het heerlijke verwarmende wortelsoepje had Miss Foodie besloten dat Paksoy aan de beurt was voor een winterse behandeling. Eigenlijk snap ik niet zo goed dat Paksoy altijd misbruikt wordt voor de eeuwige roerbakgerechten. Voor wie het lekker vindt; “no offence” maar Miss Foodie loopt al niet warm voor roerbak (er zijn namelijk maar weinig mensen die a; de juiste pan hebben en b; de techniek beheersen) laat staan roerbak met Paksoy, taugé en champignons.
Nee, dan stamppot! Het is er nog steeds weer voor. Gelukkig had ik uit de krat van de Streekmolen nog wat aardappelen overgehouden want met het karige beetje aardappelen dat de Streekbox leverde zat een stamppot er niet meer in. Miss Foodie heeft overigens antwoord gekregen van de Streekbox over de onvolledige levering en dat luidde als volgt:

“De gewichten wijken inderdaad te veel af van het standaard gewicht.
Hartelijk dank voor het doorgeven van de gewichten.

Ik wil je graag 5 euro korting aanbieden bij een eventuele volgende
Streekbox die je bij ons besteld.
Op het moment dat je dit graag wilt, kun je dit per e-mail bij ons aangeven,
zodat we dit kunnen verwerken in het systeem.

Verder vind ik het vervelend dat de yoghurt toch is geleverd, terwijl dit
niet zo had moeten zijn. Ik had het namelijk wel vermeld in ons systeem,
maar vervolgens is dit dus niet goed overgenomen door onze distributeur. Ik
zal hier een extra melding van maken, zodat het niet meer mag gebeuren.”

Beetje jammer wel. Aangezien dit een eenmalige test is heb ik niets aan deze vorm van compensatie… Iemand trouwens een pot hangop met appeltaart overnemen? Af te halen in Utrecht. Of te ruilen voor wat aardappelen…

Maar genoeg hierover, de Paksoy zag er namelijk wel heerlijk en knapperig uit dus Miss Foodie zag het stamppotje al voor zich:

stamppot paksoy met champignons en spekjes
Print
 1. 750 gram liefst kruimige aardappelen
 2. 125 gram mager spek, in blokjes
 3. 2 kleine struikjes paksoy
 4. 125 gram champignons
 5. 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
 6. 1 scharrelrookworst
 1. Schil de aardappelen en snij in stukken. Zet op het vuur in een laag gezouten water en leg er de rookworst in de vacuumverpakking bovenop. Breng aan de kook.
 2. Bak dan in een hapjespan de spekblokjes rustig uit, voeg na 10 minuutjes de in plakjes gesneden champignons toe en bak tot ze bruinen. Het vuur mag best hoog, anders verliezen de champignons alleen vocht en begint de boel te stoven. Voeg na 5 minuutjes de in dunne repen gesneden (en gewassen!) paksoy toe en bak even mee. Hmmmm... looking good! Bijna een roerbakgerecht, haha!
 3. Haal de "roerbak" van het vuur maar giet het vrijgekomen vocht niet af! Giet je aardappelen wel af, leg de rookworst apart en pureer de aardappelen. Dat kan op 2 manieren: met de pureestamper (minder fluffy maar best ok) of met de pureeknijper (de betere optie). Pureer je aardappelen nooit maar dan ook echt nooit met een (staaf)mixer. Tenzij je behanglijm lust...
 4. Roer er dan de roerbak inclusief het vocht doorheen en driekwart van de Parmezaan. Is de stamppot niet smeuïg genoeg dan helpt een scheut melk (of soyaroom als je zonder lactose eet).
 5. Serveer met de rookworst, een toef Parmezaan en haal er nog even de pepermolen overheen.
 6. O ja... en augurken natuurlijk!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *