Galette met aardbeien; het taartje voor beginners

recept aardbeiengalette miss foodie

Galette met aardbeien

Iedereen weet hoe heerlijk en prachtig een mooie taart kan zijn. Zeker die exemplaren die bomvol zomerfruit zitten. Zeg nu zelf; een taart is eigenlijk gewoon brood met dik roomboter en jam maar dan zoveel fijner en luxer!

Alleen is het niet voor iedereen weggelegd om zo’n prachttaart te bakken. Prachttaarten willen nog wel mislukken. Wie kent het niet? De zompige bodem. Of juist die taaie of keiharde. En de bubbelend hete fruitmassa die zich niet – zoals gepland – keurig als vulling gedraagt maar zich heel eigenwijs een weg baant door je hele oven.

Gelukkig is er nu goed nieuws; de galette! De galette is eigenlijk het instapmodelletje van de taart. Voor de luie huisvrouw, de bakmaagd of gewoon voor iedereen zoals ik die, met zo min mogelijk moeite en risico, gewoon iets zaligs wil maken. Feitelijk wint de galette het op alle fronten van de taart. In een galette gebruik je meer deeg dan vulling en dat is sowieso al een groot pluspunt, vraag het gerust na bij ieder willekeurig kind. Die grotere korst wordt ook nog eens veel minder snel klef maar juist krokant en zalig. Daar valt echt niets tegenin te brengen!

Galettes zijn ook nog eens zo oneindig veel makkelijker te maken. Denk rustiek! Dat is het sleutelwoord van de galette en je grootste vriend als je niet al te handig bent met het werken met deeg. Voor pietjes precies zijn galettes misschien niet de meest voor de hand liggende taartjes maar voor types zoals ik… Laat er ook gerust je kinderen op los. Het deeg rol je één keertje uit en vervolgens rommel je het in een vorm die je wel wat lijkt. Less is more!

En met galettes kun je eindeloos variëren. Kies gewoon wat fruit en meng het met een handje suiker, een lepeltje bloem en alles waarvan je verwacht dat het een lekkere combinatie oplevert in een kom. Wacht even (dat is misschien nog wel het lastigste onderdeel!) tot het overtollige vocht eruit loopt en laat even goed uitlekken in een zeef of vergiet. Vouw dan de vulling in je deeg, bestrijk nog even met wat losgeklopt ei en schuif in de oven. Als je bij deze stap bent aanbeland snap je ook het principe van de galette. Je maakt eigenlijk jam in een taartkorst. Nu is het aftellen begonnen! Nog even en je geniet van een hemelse combinatie van warme, bubbelende vulling en krokante korst. Gewoon aan niemand vertellen hoe makkelijk dat was!

Galette met aardbeien
Zomer in een taartje. Lekker messy maar dat mag bij een galette!
Print
 1. Voor het deeg
 2. 115 gram koude ongezouten roomboter
 3. 175 gram bloem
 4. 1/2 tl zout
 5. 1 el suiker
 6. 2 el ijswater
 7. 1 tl appelciderazijn
 8. voor de vulling
 9. pond aardbeien, gehalveerd
 10. 70 gram suiker
 11. 1 el bloem
 12. snuf zout
 13. citroenrasp
 14. 1 el oranjebloesemwater
 15. 1 tl vanille-extract
 16. 1 losgeklopt ei om het deeg te bestrijken
 1. Doe eerst alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en meng goed. Maak dan het deeg door alle ingrediënten, behalve het water en de azijn, in een keukenmachine met messen te mengen tot het korrelig wordt. Voeg dan 1 el ijswater en de azijn toe en meng tot het deeg samen komt (lukt dit binnen een paar seconden niet, voeg dan ook de tweede lepel water toe). Heb je geen keukenmachine, doe dan bloem, suiker en zout in een grote kom en snij de koude boter met twee messen in steeds kleinere blokjes in de bloem. Verkruimel tot slot met je vingers tot je een "broodkruim"-mengsel hebt. Voeg water en azijn toe en meng heel kort tot een deegbal.
 2. Doe het deeg in plasticfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
 3. Verwarm je oven voor op 210 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Rol je deeg uit tot een zo rond mogelijke lap maar hou hierbij steeds het woordje "rustiek" in je achterhoofd. Het hoeft niet perfect! Leg de lap deeg, als hij ongeveer een cm dik is, op het bakpapier. Laat de vulling uitlekken in een zeef of vergiet en leg het daarna midden op de plak deeg. Vouw het deeg een beetje over de vulling en bestrijk de galette met het losgeklopte ei. Besprenkel met wat zout (echt een snufje!) en wat suiker en schuif je kunstwerk in de oven. Na 35-40 minuten zou de galette klaar moeten zijn. Dat betekent; mooi goudbruin van kleur.
 4. Haal uit de oven. Je kunt nu twee dingen doen: 1) Je snijdt direct een stuk af en eet dat met een bol vanille-ijs in rap tempo op. Of 2) Je bent sterk, laat de galette afkoelen en eet hem morgenochtend als ontbijt. Beter dan een boterham met roomboter en jam!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Galette met aardbeien; het taartje voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *