Geef ook eens een Herman kado!

Wie kent hem niet? Herman de vriendschapscake. OK, nu niet allemaal tegelijk meewarig nee schudden. Ik geef toe; het is enorm jaren ’70 maar weer enorm hip en happening aan het worden. Zoals overigens zo veel van “vroeger”. Vintage of retro heet het dan en dat maakt het wel weer OK. Miss Foodie weet uit haar kinderjaren nog goed het bubbelende (Tupperware!)-potje te herinneren met daarin de HERMAN. De verrassing was dus groot toen Miss Foodie op het schoolplein door een mede-mama werd aangesproken met de vraag of ze een “Herman” mee naar huis wilde. “Nou…. Ja!” Het idee van de Herman is simpel. Je krijgt (of maakt) een gistdeegje, spreekt dat liefdevol toe, roert af en toe eens wat en geeft er op gezette tijden wat voeding aan. Het deeg gaat (logisch!) gisten en groeien. En na 10 dagen TLC is Herman er helemaal klaar voor. 3 delen geef je weg, 1 deel hou je zelf voor je volgende Herman en van het laatste deel bak je een Herman-cake. Omdat het deeg niet bederft kun je zo tot in de eeuwigheid iedere 10 dagen een cake bakken. Of je ook iedere 10 dagen 3 nieuwe slachtoffers voor je Herman weet te ronselen is een tweede… De belofte van cake doet een hoop!

Voor de techneuten en enthousiastelingen hieronder hoe Herman werkt:

Als je Herman zelf wilt starten:
Meng 100 gram suiker met 250 ml water en 1 zakje droge gist in een grote gladde kom en laat dit 10 minuutjes staan.
Doe er dan 225 gram bloem bij en roer tot een glad beslag. Dek af met een theedoek of leg er losjes wat huishoudfolie over. Herman heeft wat lucht nodig en heeft een hekel aan kou. Verban Herman dus niet naar de koelkast (behalve trouwens als je Herman een tijdje wilt bewaren maar geen cakes wilt bakken, dan kun je Herman prima invriezen!).

En dan begin je:
Dag 1: Je krijgt een Herman of je maakt het bovenstaande recept
Dag 2: Roer Herman goed door
Dag 3: Roer Herman goed door
Dag 4: Geef Herman te eten: geef hem 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
Dag 5-8 roer je Herman weer door
Dag 9: Herman heeft weer honger. Geef weer 2 dl melk, 150 gram bloem en 200 gram suiker
Dag 10: Herman is klaar! Verdeel in 5 delen, deel er 3 uit, bewaar 1 deel (die begint weer zoals op dag 1) en bak met het laatste deel de onderstaande cake:

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet je grootste cakeblik in.

Meng je Herman-deeg met:
1,5 dl olie
3 eieren
2 geraspte appels

Meng in een andere kom de droge ingredienten:
250 gram suiker
350 gram bloem
1 tl zout
2 el kaneelpoeder
1 zakje bakpoeder (of 2 el)
Voeg als je wilt nog 100 gram rozijnen/gehakte noten en/of 100 gram gehakte chocolade toe

Roer nu de inhoud van beide kommen goed door elkaar en stort in je cakeblik. Zorg wel dat je het blik niet voor meer dan de helft vult. Herman groeit nogal door in de oven….

Na ongeveer een uurtje kun je met een sateprikker controleren of Herman gaar is. Als je die erin prikt moet hij er droog uitkomen. Zo niet, bak Herman dan nog een kwartiertje langer.

Dit was dus het basisrecept en dat was heel prima. Toch kon Miss Foodie het niet laten om bij de tweede Herman wat eigen ideetjes toe te passen.
De appels werden vervangen door twee geplette rijpe bananen. Er gingen 150 gram gehakte pecannoten door en de kaneel werd vervangen door 2 volle eetlepels pure cacaopoeder.
Ook lekker.

En nu staat de volgende Herman al weer lekker te pruttelen. Dat wordt er een met veel gedroogd fruit.

2 thoughts on “Geef ook eens een Herman kado!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *