Gemarineerde garnalen

Nog zo’n topper voor eindeloze, lome zomerfeesten! Zoals het een goed hapje betaamt, heb je hier geen omkijken naar. In feite gooi je gewoon een heleboel ingrediënten in zo’n handige Ikea-zak. Laat de boel marineren in je koelkast en op het moment supreme steel je de show door deze schitterende gamba’s nog even snel te grillen. Succes gegarandeerd! Tijdens een etentje gebruik je ongepelde garnalen, alleen al vanwege de looks.

Als hapje voor een feestje liever geen ongepelde garnalen nemen. Of je moet er iemand met een keukenrol achteraan laten lopen. Echt minder charmant! Nee, als fingerfood gebruik je gewoon gepelde exemplaren en serveer je ze op een prikker.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Ongeveer 20 grote (black tigers!) ongepelde garnalen, mag prima uit de diepvries komen!
3 el olijfolie
geraspte schil en sap van een limoen
2 el japanse soyasaus (kikkoman bijvoorbeeld)
2 el vissaus (nam pla)
1/3 bosje fijngehakte koriander
1/2 fijngehakte chilipeper
1/2 tl suiker
2 teentjes gehakte knoflook

En zo doe je het:
Ontdooi de garnalen, dep ze droog en doe ze met alle andere ingrediënten in een afsluitbare zak. Ikea heeft hiervoor prima stevige zakken (Istad), samen met de Swedish foodmarket een geweldige reden voor een bezoek aan deze winkel.
Doe de zakken goed dicht en kneed garnalen en marinade goed door elkaar. Laat nu minstens een paar uur met rust in de koelkast maar een dag is ook prima.
Vlak voor het grillen verhit je de grill tot maximaal. Laat de garnalen uitlekken in vergiet of zeef en steek ze op spiesjes. Grill ze.
Als je voor veel mensen heel veel garnalen wilt grillen doe je het anders. Stort de hele uitgelekte boel -dus inclusief alle stukjes kruiderij- op de hete grill. Draaien tot alle garnalen mooi roze zijn en ze direct van de grill halen. Laat ze absoluut niet “voor de zekerheid” nog wat langer doorgaren. Rubber zal je straf zijn!
Warm of koud eten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *