Geroosterde pompoensoep met dukkah

recept geroosterde pompoensoep foodiemoods

Geroosterde pompoensoep met dukkah

Ook zo moe van? Dat je overal online weer pompoensoep tegenkomt? En dan met de opmerking “het is er weer weer voor”?. Probeer het maar eens, loop je Twitter-, Facebook- en Instagramtijdlijn maar eens door. Hoeveel zag je er? Voilá!

En dan dus nota bene met pompóensoep, een gerecht dat op z’n zachtst gezegd niet uitblinkt in creativiteit. Sterker nog, als je er niet echt je stinkende best op doet is het ronduit saai en vaak niet eens erg lekker. De meeste groenten willen van nature niet gegeten worden en de pompoen is geen uitzondering (al is het dus eigenlijk een vrucht maar dan krijgen we een erg technische discussie…). Maar “het is er weer weer voor” en dan pompoensoep eten omdat het zo lekker herfstig is? Mwah… lijkt me niet!

Maar ja, vandaag blijkt het ineens Dag van de Pompoensoep en omdat we het ook niet kwaad voor hebben met die goeiige pompoensoep, hebben we met een aantal foodbloggers besloten hem eens flink in het zonnetje te zetten (alle links vind je onderaan dit stuk). Wij gooien vandaag dus ook je tijdlijn vol met kommen met oranje inhoud maar deze soepen zijn stuk voor stuk pareltjes. Eigenlijk “pompoensoep, maar dan lékker”!

Ik maakte geroosterde pompoensoep. Noem het een afwijking maar ik vind dat de meeste groenten van roosteren zo vreselijk veel lekkerder worden! Ga maar na: geroosterde paprika (weet je nog wat ik daar laatst over schreef?), geroosterde wortel, geroosterde bietjes (start nu gerust een pauzemuziekje, ik ga nog even door…), geroosterde uien, geroosterde tomaatjes, geroosterde pastinaken, geroosterde aardappelen. Allemaal lekker! En zo dus ook geroosterde pompoen, die kaal soms een beetje weeig uit de hoek kan komen. Ik boostte deze (naar mijn bescheiden mening) toch al niet onaardige geroosterde pompoensoep met dukkah, je weet wel, dat zalige geroosterde notenmengsel dat ik ook over mijn geroosterde worteltjes strooi. Ook geroosterde pompoensoep wordt er een soort van lekker in het kwadraat van!

Het roosteren van zo’n pompoen is bovendien zo moeilijk niet. Snij hem in stukken (met een beetje mazzel kocht je een flespompoen en voor soepdoeleinden hoef je die niet eens te schillen), doe in een braadslee met wat olie, zout en specerijen en roosteren maar. Toegift is een heerlijk herfstig ruikend huis. Maak deze soep dus alleen “als het er weer voor is” en zet er dan een mooie foto van op je Facebook, Twitter of Instagram. Power to the Geroosterde Pompoensoep!

Geroosterde pompoensoep met dukkah
Pompoensoep, maar dan lékker! Boordevol specerijen en als klap op de vuurpijl een heerlijk notige dukkah.
Print
 1. Voor de dukkah
 2. 150 gram ongezouten, gepelde pistachenootjes
 3. 1 tl komijnzaadjes
 4. 2 tl sesamzaadjes
 5. 1 tl korianderzaad
 6. 1/4 tl fleur de sel (zoutvlokken)
 7. Voor de pompoensoep
 8. 1 flespompoen
 9. 2 eetlepels olijfolie
 10. 1 tl zeezout
 11. 1 tl venkelzaad
 12. 1/4 tl chiliflakes (gedroogde chili)
 13. 1 tl korianderzaad
 14. 1/2 liter goede bouillon (liefst natuurlijk zelfgemaakt)
 15. 2 eetlepels room
 1. Maak eerst de dukkah. Rooster in een droge koekenpan sesamzaad, komijnzaad en korianderzaad tot de zaadjes beginnen te geuren en poppen. Doe in een hakmolentje of je blender en hak fijn. Rooster daarna de pistachenoten en voeg die bij het gemalen zaad, samen met 1/4 tl zout. Hak tot je grove korrels hebt. Je dukkah is nu klaar.
 2. Zet de oven op 200 graden terwijl je de pompoen schilt en in stukken snijdt (de pitten haal je er ook uit). Doe de chiliflakes, korianderzaden en venkelzaden in een vijzel en maal. Eigenlijk gaat dat makkelijker met een oude koffiemolen maar die heeft niet iedereen. Wel een heel goede tip om op een rommelmarkt eens op zoek te gaan naar zo'n ding.
 3. Doe pompoenstukken, olijfolie, zout en gemalen specerijen in een braadslee en hussel goed om. Zet dan in de oven tot de stukken gaar en gekleurd zijn.
 4. Pureer dan de pompoen en voeg de room toe. Voeg bouillon toe tot de dikte van de soep goed is en serveer met de dukkah. Eet smakelijk!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/
 Nog meer lekkere pompoensoepjes vind je hier:

Gereonskeukenthuis

Eten maken

Eten uit de Volkstuin

Italiaans koken met Antoinette

Homecookingdept

Dag van de pompoensoep Facebookpagina

One thought on “Geroosterde pompoensoep met dukkah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *