Geroosterde wortels met honing feta en dukkah

geroosterde-wortels-met-honing-feta-en-dukkah-recept-foodiemoods

Geroosterde wortels met honing feta en dukkah

Als je wilt afvallen moet je minder eten en dan kun je er maar beter voor zorgen dat wát je eet de moeite waard is.” Zo! Hehe! Eindelijk snap ik hem! Ik ben nu een paar weken bezig met mijn project Thinspiration en het kwartje is gevallen…

Afvallen gaat dus niet over afzien, al levert dat soms wel binnen no-time spectaculaire resultaten. Het gaat ook niet over te weinig eten en zeker, absoluut, never-nooit-niet over minder lekker eten. Dit keer dus geen Linera Smeerleverworst in mijn karretje. En ik ga zeker niet de hele dag op rauwe worteltjes lopen knagen. Ieder die dat doet vanuit de heilige overtuiging dat dat lekker is moet het vooral doen maar rauwe worteltjes zijn gewoon, zeg maar, niet mijn ding.

Rooster je datzelfde worteltje in een dun laagje olijfolie met honing en een snuf zout dan wordt het al een heel ander verhaal. Dan kan ik datzelfde nederige worteltje al niet meer weerstaan. Maar verbrokkel je er dan nog wat feta over dan ben ik een gelukkig mens. Tenminste… dat dacht ik toch vorig jaar nog toen ik nog niet netjes was voorgesteld aan Dukkah. Want dukkah is mijn nieuwe idool! Wat je probleem ook is, dukkah is het antwoord. Zoiets…

En dukkah is op dit moment zeker mijn redding. Want je maakt het supermakkelijk zelf. Wat geroosterde specerijen hakken met geroosterde noten en je bent er eigenlijk al. Door de diepe, intense, geroosterde smaak heb je er maar weinig van nodig en dát maakt het voor mij op dit moment pas echt interessant. Want dat handje pijnboompitjes door je salade bevat toch al snel 200 calorieen (uiteraard afhankelijk van jouw definitie van “handje” maar bij mij kan dat soms letterlijk en figuurlijk nogal uit de hand lopen).

Kortom, de pot met dukkah is hier binnen no-time leeg. Want behalve over geroosterde groenten, knapt bijvoorbeeld ook je zomerstamppotje er erorm van op (en dat scheelt je weer heul veul lekkere calorieën aan uitgebakken spekjes…), of je boterham met hummus en komkommer, je wortelsoepje, je rauwkostsalade. Enfin… vul dat zelf verder maar in.

PS: voor de statistieken. De tussenstand is nu MIN 2 😉

 

Geroosterde wortels met honing, feta en dukkah
Zoete worteltjes met frisse feta en notige dukkah uit de oven. Geen werk en zo lusten ze de groenten wél...
Print
 1. Voor de dukkah
 2. 150 gram ongezouten, gepelde pistachenootjes
 3. 1 tl komijnzaadjes
 4. 2 tl sesamzaadjes
 5. 1 tl korianderzaad
 6. 1/4 tl fleur de sel (zoutvlokken)
 7. bos worteltjes, schoongeboend en het loof eraf
 8. 2 tl honing
 9. 2 el olijfolie
 10. fleur de sel
 11. 150 gram feta
 1. Maak eerst de dukkah. Rooster in een droge koekenpan sesamzaad, komijnzaad en korianderzaad tot de zaadjes beginnen te geuren en poppen. Doe in een hakmolentje of je blender en hak fijn. Rooster daarna de pistachenoten en voeg die bij het gemalen zaad, samen met 1/4 tl zout. Hak tot je grove korrels hebt. Je dukkah is nu klaar.
 2. Verwarm je oven voor op 200 graden. Meng olijfolie en honing en hussel daar in een kom de worteltjes door tot die mooi bedekt zijn met het mengsel. Schik de worteltjes in een ovenschaal, bestrooi met wat zoutvlokken en verkruimel er de feta over.
 3. Zet ongeveer een half uurtje in de oven of zo lang tot de worteltjes mooi gekleurd en gaar zijn. Strooi er vlak voor het serveren wat dukkah over.
 4. Eet smakelijk!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

12 thoughts on “Geroosterde wortels met honing feta en dukkah

 1. Wat een leuke tip om die dukkah achter de hand te houden!
  (voor de vakantie op Facebook reageerde ik op het recept maar had ik niet de hele tekst gelezen).
  We gaan dit vanavond met mijn vader eten. Ik laat wel de feta weg vanwege de gehaktballen, haha, mag dat of kom ik dan op de evil vervangers/veranderaars-lijst?

 2. Je mag met het recept doen wat je wilt Sophie! Doe ik ook en zo ontstaat er iedere keer weer wat nieuws! Nu ik er zo over denk… als je toch dukkah maakt… doe het eens door de gehaktballen! Dat zal ook vast heel lekker zijn 😉

 3. Hahaha! Nee, want dan heb ik minder dukkah. En ik heb al minder dukkah want alleen ongepelde pistaches in huis. De man en ik hebben nu tachtig gram gepeld, gezellig hoor, maar al een heel klusje.

  Overigens zijn pijnboompitten bij mij al jaren in de ban vanwege de calorieën. Ik vind dat ze niet leveren wat ze kosten, zeg maar. Dus goede keus om ze op de strafbank te zetten, imho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *