Geslaagd!

Bij Miss Foodie hangt de vlag uit!


Samen met de zwemkleding van de kinderen (want zwemdiploma A gehaald) en de kokssloof van Miss Foodie (want examen zelfstandig werkend kok gehaald). Heel wat te vieren dus. Maar omdat het met een gezin een beetje onpraktisch is om uitgebreid op je lauweren te gaan rusten ging Miss Foodie meteen over tot de orde van de dag. Het was gisteren namelijk “bepaaldag”; een sinds kort ingevoerd Poldermodel in huize Foodie. Eens in de twee weken mogen de little Foodies hier bepalen wat we eten. Als het even kan maken ze het ook zelf klaar. Daar staat tegenover dat ze de overige 13 dagen (tel uit je winst!) niet zeuren over het eten. Scheelt een heleboel negatieve energie aan tafel, kan ik je vertellen…

Gisteren “bepaalde” Little Miss Foodie dat er pizza op tafel kwam (hoe verrassend!). Kind kan de was doen:

Voor 4 eenpersoonspizza’s heb je nodig:
165 ml lauwwarm water
half zakje gist van 7 gram
1 eetlepel suiker
200 gram bloem
50 gram semolinabloem (of maak er totaal gewoon 250 gram bloem van)
1/2 tl zout

2 el olijfolie
1 fijngesnipperd sjalotje
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 eetlepel gedroogde oregano

beleg voor de pizza geheel naar eigen wens en inzicht, bij ons vaak een combinatie van paprika/courgette/ui/salami/mozzarella/rauwe ham/verse tomaat/basilicum/pesto/verse geitenkaas
Enfin… leef je uit! Dat deden wij ook.

Maak eerst het pizzadeeg. Roer de gist en suiker los met het lauwwarme water. Doe alle bloem met het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar het gistmengsel in en begin dat met een vork los te roeren. Hele enthousiaste kneders kun je ook meteen de boel met de hand laten mengen maar dan blijft er zoveel deeg aan de handjes zitten dat je er waarschijnlijk geen 4 pizza’s meer uithaalt.
Als het deeg enigszins op deeg lijkt, kun je het op een schoon werkblad met de hand verder kneden. Doe dat ongeveer 10 minuten tot het deeg echt fluwelig wordt en mooi elastisch. Het deeg hoort niet te plakken en mag ook niet al te stug zijn, voeg zo nodig dus wat water of bloem toe.
Laat het deeg dan in de kom onder een theedoek een half uurtje rijzen. Komt dat qua tijd niet uit, geen punt, de pizza’s lukken ook zonder rijstijd prima!

Maak dan je tomatensaus. Fruit het heel fijn gesneden sjalotje in de olijfolie tot het glazig is maar niet gekleurd. Doe er dan wat zout, de tomatenpuree en de oregano door en warm even goed door. Voeg net zoveel water toe tot je een goed smeerbare, geconcentreerde tomatensaus hebt. Laat afkoelen.

Verhit een half uur voor je wilt gaan eten de oven voor tot de maximale stand, bij Miss Foodie is dat een verzengende 300 graden. Wat ook erg goed werkt voor een krokante pizzabodem, is om er een pizzaplaat of pizzasteen in te leggen (of een marmeren platte plaat).

Dan komt de fun: maak je pizza’s. Verdeel je deegbal in 4 gelijke delen en rol ze op een met bloem bestoven werkblad zo dun mogelijk uit:


Besmeer de pizza’s dun met de tomatensaus, leg er de overige ingredienten op en bak pizza voor pizza af tot ze een mooie korst hebben en de kaas op z’n minst gesmolten is. Bij Miss Foodie is dat in 4 minuutjes gepiept!


Mangiare!

2 thoughts on “Geslaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *