Gnocchi met ossenstaartsaus

gnocchi ossenstaart saus stoofschotel recept miss foodie

koe of paard? paardkoe koepaardKom op jongens, hoe moeilijk kan het zijn? Miss Foodie heeft zich suf gegoogeld maar er bestáát eenvoudigweg geen kruising tussen runderen en paarden. Dus waarom voedselproducenten de noodzaak voelen verwarring in het dierenrijk te zaaien is me een groot raadsel.

 

Zelf de Rijksoverheid voelt zich inmiddels geroepen tot inmenging. Ze heeft vol goede moed een Taskforce voedselvertrouwen in het leven geroepen met als belangrijkste doel “het voedselvertrouwen van consumenten te behouden”. En kijk; dat maakt mijn verwarring compleet! Ik had namelijk niet de indruk dat het voedselvertrouwen van de consument de óórzaak van deze hele rel was. Alhoewel; misschien bedoelen ze wel dat het te gróte voedselvertrouwen aangepakt moet worden. Moeten we wellicht eens wat verder kijken dan onze neus lang is. Want wat kun je verwachten van lopende band voedsel tegen stuntprijzen? Niet dat Miss Foodie deze fraude goedkeurt, maar een combinatie van lage prijzen en hoge verwachtingen schept wel een gezonde voedingsbodem zeg maar.
Omdat Miss Foodie wél graag weet wat ze eet, kocht ze haar ossenstaart gewoon bij de biologische slager. De enige discussie die dan nog mogelijk is, is of de staart wel echt van een os is. Zo’n zuivere os is namelijk een gecastreerde stier maar in Nederland worden net zo makkelijk staarten van de koe of de ongecastreerde stier als ossenstaart verkocht. Op naar het volgende relletje?

ossenstaart stoofschotel saus sudderenHet recept voor deze gnocchi met saus van ossenstaart komt uit het boek Pasta Artigiana van Nino Zoccali dat Miss Foodie zomaar opgestuurd kreeg om een recensie over te schrijven. Fantastisch maaltje voor als de winter onaangekondigd weer terug in het land komt. Vol met troostende, warme, intense smaken. Prikken maar!

gnocchi ossenstaart saus stoofschotel recept miss foodie

Gnocchi met ossenstaart
Heel authentiek. Mijn eerste gnocchi-recept dat een goede consistentie gaf.
Print
 1. 1 kilo ossenstaart, schoongemaakt en ontdaan van overtollig vet, in stukken van ca 4 cm
 2. fijn zeezout, naar smaak
 3. versgemalen zwarte peper, naar smaak
 4. 100 ml extra vergine olijfolie (Miss Foodie adviseert een geraffineerde soort)
 5. 50 gram pancetta, in kleine blokjes
 6. 1 knoflookteentje, fijngehakt
 7. 1 ui, gesnipperd
 8. 1 selderijstengel in blokjes
 9. 1 wortel, in blokjes
 10. 100 ml witte wijn (Miss Foodie: ik zou droge nemen!)
 11. 1 liter kippenbouillon
 12. 1 takje tijm
 1. 520 gram hele, vastkokende aardappels (zoals bintje of Nicola)
 2. 1 eetlepel losgeklopt scharrel- of vrije uitloopei (MF zegt: biologisch)
 3. 40 gr. versgeraspte Parmezaan
 4. 40 gram boter, in blokjes (MF verving dit door olijfolie)
 5. 1/2 tl fijn zeezout, naar smaak
 6. 100 gram bloem
 1. 90 gram boter, in blokjes (MF liet dit weg)
 2. 50 gram versgeraspte Parmezaan
 1. Dep de staartstukken droog en bestrooi met peper en zout. Verwarm de helft van de olie in een hapjespan en bak de staartstukken mooi bruin. Verwarm in een stoofpan de rest van de olie en bak daar de pancetta in knapperig. Voeg knoflook, ui, selderij en wortel toe en fruit tot ze glazig zijn. Voeg dan de witte wijn en het vlees toe en verhit tot de wijn is verdampt. Doe er dan de kippenbouillon en de tijm bij, doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet op een vlamverdeler en laat de saus ca 3 uur sudderen totdat het vlees van het bot los begint te laten. Voeg af en toe evt wat water toe als de saus al te veel indikt.
 2. ossenstaart stoofschotel saus sudderen
 3. Maak tijdens de suddertijd de gnocchi volgens bijgevoegd recept.
 4. Na de suddertijd moet je de saus volgens het recept af laten koelen maar daar had ik uiteraard geen tijd voor ingepland. Haal dus het loeihete vlees van de loeihete botten en doe het vlees terug in de saus. Laat de saus nu ongeveer een kwart indikken (zonder deksel dus!).
 5. Kook, als de saus klaar is, de gnocchi in ruim kokend, gezouten water. Als ze boven drijven, zijn ze klaar.
 6. Haal ze uit de pan en leg in een (voorverwarmde!) serveerschaal. Voeg vlak voor het serveren de boter (niet doen als je lactosevrij eet) en versgeraspte Parmezaan toe aan de saus om deze een beetje te binden. Schep de saus over de gnocchi en serveer met nog wat extra versgeraspte Parmezaan.
 1. Kook de aardappels in de schil gaar. Trek de schil van de aardappels als ze nog warm zijn en haal ze door een pureeknijper (nooit een staafmixer gebruiken!). Voeg dan het ei, de kaas, de boter en het zout toe. Doe er dan voorzichtig op één eetlepel na, alle bloem bij en meng door elkaar. Als je deeg te nat is, voeg nog een beetje bloem toe, het moet net niet meer plakken. Bestuif met de overgebleven bloem een schoon werkblad en rol steeds een kwart van het deeg uit tot een worst van ca. 2 cm dik. Snij het deeg dan in stukjes van 2 cm en druk er met de tanden van een vork ribbels in. Leg de gnocchi tot gebruik op een schone theedoek.
Adapted from Pasta Artigiana van Nino Zoccali
Adapted from Pasta Artigiana van Nino Zoccali
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *