Ik weet niet hoe het met jullie zit maar Miss Foodie staat een beetje dubbel in het hele Kerstgebeuren. Het begint meestal vlak voor of direct na Sinterklaas te kriebelen; “ha lekker! straks kerstmis!”. Het enige probleem is alleen dat het dan nog 3 volle weken duurt voor het eenmaal zo ver is en zo lang is de spanningsboog van Miss Foodie eenvoudigweg niet. Miss Foodie kennende staat de kerstboom al op 6 december fier in de woonkamer te prijken en dan zijn we er eigenlijk wel klaar voor. Tja, en wat moet je dan al die tijd? Beetje recepten voor het kerstdiner uitzoeken? Daar is Miss Foodie dus binnen een uurtje wel mee klaar. Shoppen in kerstsfeer dan, bijvoorbeeld op de kerstmarkt op de Twijnstraat? Miss Foodie heeft het allemaal geprobeerd. Alleen waren er dit jaar nogal veel mensen op exact hetzelfde moment op exact hetzelfde idee gekomen dus er was geen doorkomen aan. Rechtsomkeert dan maar naar ons gezellige kersthuis waar “Last Christmas” inmiddels geen kerstjeuk maar een volwaardige kerstirritatie op begint te roepen. Vandaar dat Miss Foodie heeft besloten om in de tussenliggende periode even een lange neus naar het hele kerstgebeuren te trekken. We doen nu gewoon of het hoog zomer is! Hou trouwens wel Miss Foodie’s blog op Dutch Castle in de gaten. Die uberkerstige cake gaat Miss Foodie waarschijnlijk midzomer maken als de mussen weer dood van het dak vallen en de zomerhits en tropische temperaturen weer enorm tegen gaan staan! Of eigenlijk gaat Miss Foodie hem natuurlijk dit weekend maken, dan zal de kerstsfeer vast weer in alle hevigheid toe slaan…
Zomerse vis:
2 flink grote dorades, geschubd en leeggehaald door je visboer
750 gram kerstomaatjes (nee; geen kerst-tomaatjes… please…), gehalveerd
bosje bosuitjes in ringetjes
sap en rasp van 2 citroenen
4 flinke tenen knoflook, fijn geraspt of uit de pers
2 eetlepels balsamico-azijn
4 eetlepels olijfolie
handvol verse gehakte peterselie
peper en zout
En zo makkelijk is het:
Verwarm de oven voor op 200 graden
doe de kerstomaatjes, de bosuitjes, sap en rasp van 1 citroen, balsamico-azijn en 2 eetlepels olijfolie in een flinke braadslee of ovenschaal waar de vissen mooi naast elkaar in passen. Kerf de vissen om de paar centimeter in met een scherp mes tot op de graten en leg ze op de tomaten. Maak een mengsel van de knoflook met rasp en sap van 1 citroen en 2 el olijfolie en giet dat over de vissen. Strooi er tot slot zout, peper en een lading peterselie over. Zet in de oven tot de vis mooi gaar is, dit kun je checken door het visvlees op het dikste deel los van de graat te proberen te trekken met een vork. Laat het vlees probleemloos los en is het mooi stevig wit (niet meer doorzichtig), dan is je vis gaar!
Heerlijk met een frisse salade en ciabatta’s, laat de zomer maar komen!