Groentecheat met ballen

Vandaag kwam vriendinnetje van Dochter eten. En dan ga je gewoon op zeker. Je wilt Dochter immers niet in een sociaal isolement koken. Pannekoeken zijn dan altijd een heel goede optie maar eigenlijk is dat Miss Foodies eer te na. Dat zou echt veel te makkelijk zijn, pannekoeken lust iedereen. Om diezelfde reden vielen ook pizza, hamburgers en frietjes af. Waar ik dan altijd weer op uit kom is een pasta uit de oven. Perfecte combi van handig (als er vriendjes/vriendinnetjes over de vloer komen is het nooit handig heel uitgebreid in de keuken te gaan staan klussen!), lekker en groentecheat. Die groentecheat is eigenlijk een verzameling technieken en recepten om zoveel mogelijk groenten bij Zoon en Dochter naar binnen te smokkelen. Gelukkig is dat niet al te moeilijk (denk hartige taarten, pasta’s, hartige muffins en stamppotten). Ik zal daar binnenkort nog wat meer over delen want die groentecheats moet je gewoon onder de knie hebben, scheelt enorm veel gedoe, zelfs voor sommige volwassenen.

Vandaag werd de pastaschotel misbruikt om karrevrachten courgette te vermommen. Normaal een zeer kansloze groente hier maar van deze pasta werd keer op keer opgeschept…

10 biologische chipolataworstjes
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 courgettes, in kleine blokjes of staafjes. Maar ga vooral ook los met andere groenten!
1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden (of salie/tijm)
1 bekertje mascarpone (250 ml)
100 gram geraspte parmezaanse kaas
Peper en zout
zak grote macaronischelpjes
3 handjes vol paneermeel
30 gram roomboter

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Zet een grote pan met water op het vuur (voor de pasta straks). Snij daarna eerst in de lengte door het velletje van de worstjes en haal de velletjes eraf. Verdeel ieder worstje in 4-5 stukken en draai er gehaktballetjes van. Bak de balletjes rondom bruin in een hapjespan. Haal de balletjes uit de pan, voeg de olijfolie toe en fruit er de uitjes zachtjes in. Als je er wat zout aan toevoegt voorkom je dat de uien bruin worden. Heel handige tip!
Als de uien glazig zijn, voeg je de courgette toe. Bak tot het meeste vocht is verdwenen en de courgetstukjes zacht geworden zijn. Doe er dan de italiaanse kruiden bij en zet het vuur laag.
Doe nu 2 eetlepels zout bij het pastawater en kook de pasta. Hou een kooktijd aan die 3 minuten korter is dan op het pak staat.
Haal vlak voordat de pasta klaar is een kopje kookwater uit de pan en giet dit bij het courgettemengsel. Roer daar dan ook de mascarpone en parmezaan door en breng op smaak met zout en peper. Doe er ook alvast de balletjes weer bij, kunnen die ook weer een beetje warm worden.
Giet de pasta af en doe zowel pasta als saus in een flinke ovenschaal. Goed mengen. Strooi er paneermeel over en doe er tot slot de in blokjes gesneden boter overheen.
20 minuten in de hete oven. Als je een bruiner korstje wilt kun je de laatste 5 minuten de grill erbij aan zetten.
En nu maar vechten om de balletjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *