Haloumi

Tijdens mijn eerste “caterklus” gisteravond heb ik tot wel 5 keer toe het lege pakje haloumi uit de kliko gevist om aan nieuwsgierigen te laten zien wat het is (Cypriotische grillkaas), wat erin zit (koe-, geit- en schapenmelk) en waar het te koop is (goede kaasboer, groothandel).

Voor alle anderen; Haloumi is dus een grillkaas, lekker zout en vooral lekker stevig. Deze kaas kun je grillen zonder dat hij direct smelt. Hij heeft wel een paar kleine gebruiksaanwijzingen: zorg dat je grill loeiheet is. Als de grill te laag staat moet de kaas te lang grillen om een korstje te krijgen en dan smelt hij alsnog aan je grill vast. Verder heeft haloumi meestal geen extra zout nodig, proef eerst! En het belangrijkste: eet de gegrilde haloumi nog warm. Laat je hem afkoelen, dan wordt het een beetje rubberachtig. Niks mis mee als je van een lekkere bite houdt maar ik vind het zelf het lekkerst als het binnenste nog een beetje zacht is. Qua bijtervaring is het dan bijna een kers!
Van haloumi kun je dus heel lekkere dingen  maken. Bijvoorbeeld de gegrilde haloumi met chilidressing en peterselie die ik gisteravond maakte.

Maakt net zoveel indruk als de brouats en de auberginerolletjes, maar is veel minder werk. Een echte easy does it dus!

Nodig:
1 blok haloumi
1 grillplaat of -pan
1 leeg jampotje
1/2 fijngesneden chilipeper
2 el citroensap
2 el olijfolie
handje fijngehakte platte peterselie

En zo doe je het:
Doe chilipeper, citroensap en olijfolie in het jampotje en schud stevig tot het een mooie dressing is. Doe dit eventueel al een dag vantevoren dan trekt de chilismaak goed door de rest van de dressing. Snij de haloumi in plakken van iets minder dan een centimeter.
Verhit je grillplaat tot het uiterste en leg er de plakken haloumi op. Keer ze als ze een goed kleurtje hebben, dat gaat meestal erg snel! Als ze aan beide kanten mooi bruin zijn leg je ze op een bord, besprenkelt ze met de dressing en tot slot maak je het plaatje compleet met de peterselie.
Geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *