Handig! Steriliseer je eigen jampotten

Stel je hebt vreselijk zin om eens lekker in de keuken te klussen. Je hebt een dagje vrij, kinderen naar de BSO (ja, nu kan dat nog!), lekker naar de markt geweest en veel te veel fruit gehaald. Zelfs na de verplichte 2x fruit per dag voor het hele gezin, een smoothie en een vruchtensorbet, is de bodem van de fruitschaal nog niet in zicht. De fruitvliegjes slijpen de messen, zeg maar!
Dan ga je dus inmaken. Je weet wel, wat oma vroeger ook altijd deed… Klinkt ouderwets dus en dat is het ook, maar geloof me; niets is makkelijker en niets is leuker om te doen. Nou ja, bijna niets!
Groot voordeel is bovendien dat je na een paar van dit soort sessies weer voor een jaar lekkere uitdeelkadootjes hebt.
Voordat je meteen aan de slag gaat met je jam, chutneys, siropen, ingelegde groentes of wat je ook maar kwijt wilt, ga je eerst de potten of flessen steriliseren. Klusje van niks maar als je het niet weet toch lastig. Zeker omdat niet steriele potten je goedbedoelde kadootjes snel om zeep helpen.

Zo simpel is het:
Methode 1: Zet je potten in de vaatwasser en laat die op de hoogste temperatuur draaien. Voila, steriele potten! Pas wel op met het uit de vaatwasser halen, stop je vingers niet in de potten, dan kun je weer opnieuw beginnen.
Methode 2: Zet je potten geopend in een braadslee. Giet daarin een paar centimeter kokend water en zet de hele boel een half uurtje in een oven van 150 minuten. Voila, steriele potten!

Easy does it, toch? Mocht je er nu eens achteraf achter komen dat je vergeten bent de potten te steriliseren, dan is er nog geen probleem. Potten met inhoud en al net als bij methode 2 in een braadslee met kokend water zetten. Half uur in een oven van 150 minuten en zowel pot als inhoud zijn gesteriliseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *