Hangop met dronken vijgen

hangop met dronken vijgen

Hangop met dronken vijgen

Allereerst: dronken vijgen zijn áltijd een goed idee! Tuurlijk… er bestaan ook vijgen die zonder allerlei poespas heel erg lekker en de moeite waard zijn maar die zijn meestal zó van de boom geplukt onder een snoeihete zon op een zomerse dag in een land hier ver vandaan. Ik at ze eens in Italië op een terras op zo’n prachtige Toscaanse heuvel. De verzengende hitte zorgde voor heerlijke droge, kruidige geuren en de vijgen die we er aten waren zó warm dat ze maar minimaal verkoeling brachten. Voor mij zijn dat dus de ultieme vijgen. Kleverig, bijna overrijp en warm!

Niet

 

In

 

Nederland

 

Dus

 

Enfin… Je kunt je Nederlandse vijgen dus best een handje helpen. ‘t Is géén moeite en ze knappen er serieus van op. En door de alcohol kan het zomaar zijn dat jij er ook serieus van opknapt. Was alles maar zo makkelijk! Ik liet de doorgesneden vijgen lekker lang marineren in Marsala, een flink zoete Italiaanse wijn die we hier meestal tegenkomen in de tiramisu (en wie kent dat nu niet?). Daarna omkeren en een lepeltje lichtbruine basterdsuiker op de snijvlakken en nog eens een uurtje laten intrekken. Nog even onder de grill en je hebt een toet waar je U tegen zegt! Zacht, warm, kleverig en met een diepkruidige caramelsmaak. Wauw Vijg, ik wist niet dat je zó lekker kon zijn!

dronken vijgen recept miss foodie

Nu zijn er natuurlijk zat mensen zoals ik die met gemak en veel plezier een hele ovenschaal van dit soort dronken vijgen soldaat maakt, maar eigenlijk is dat zonde. Een lik mascarpone erbij maakt het helemaal áf. Heb je nog vanille-ijs? Dan maak je helemaal vrienden. Maar ik besloot helemaal los te gaan en maakte van Griekse yoghurt een Oosterse hangop. Nu even de ogen dicht en denk “vanille”, “oranjebloesemwater”, “sinaasappelrasp” en “ahornsiroop”. In die volgorde.

Kom je er niet uit, dan rest je niets anders dan het onderstaande recept zo snel mogelijk te maken. ‘t Is zalig dus nodig vooral zoveel mogelijk vrienden, bekenden en bekenden-van-bekenden uit. Het levert je vreselijk veel culipoints op!

 

Hangop met dronken vijgen
Kleverige, zoete, warme, alcoholische vijgen met een frisse hangop. Ik zou je dringend willen adviseren dit eens te maken!
Print
 1. 800 gram Griekse yoghurt
 2. rasp van 1 sinaasappel
 3. 1 eetlepel oranjebloesemwater
 4. 3 eetlepels ahornsiroop
 5. de zaadjes van 1 vanillepeul
 6. 6 vijgen
 7. 2 dl Marsala (bij de slijter)
 8. 6 tl lichte basterdsuiker
 9. Handjevol amaretti (of cantuccini, of bitterkoekjes, desnoods Bastognekoeken)
 1. Maak eerst de hangop door de Griekse yoghurt in een schone theedoek in een zeef boven een schaal om het vocht op te vangen minstens 6 uur uit te laten lekken (zet dus op warme dagen in de koelkast). Tip van Miss Foodie: spoel eerst je theedoek met flink water uit, het is me al eens overkomen dat hangop naar wasmiddel smaakte!
 2. Snij dan de vijgen in de lengte doormidden en leg ze met het snijvlak naar beneden in een platte schaal waar ze allemaal naast elkaar in passen. Giet er de Marsala bij en laat 4 uur staan.
 3. Giet daarna de overige Marsala af en drink dat vooral op, weggooien is zonde!
 4. Draai de vijgen zodat het snijvlak boven ligt en leg op iedere vijg 1/2 tl bruine basterdsuiker. Laat weer 2 uur staan.
 5. Meng, als de hangop uitgelekt is, de hangop met de sinaasappelrasp, het oranjebloesemwater, de ahornsiroop en de vanillezaadjes en roer goed door.
 6. Zet de grill aan en schuif er de vijgen onder tot ze gekleurd en mooi bubbelig zijn. Serveer ze met de hangop en wat verkruimelde koekjes. Vergeet niet nog wat van de vijgensiroop over de vijgen te schenken!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *